Bottenbouillon uit de slowcooker

Bottenbouillon uit de slowcooker

Het klinkt niet heel erg lekker, maar geloof mij zelfgemaakte bouillon van botten, oftewel bottenbouillon is echt heel erg lekker. Bottenbouillon uit de slowcooker is naast heel erg lekker ook nog eens super simpel. Het enige wat je nodig hebt, naast je ingrediënten, is heel veel geduld. De bottenbouillon moet namelijk minimaal 36 uur opstaan om echt krachtig te worden.

Stroomverbruik slowcooker

Ja hallo, hoor ik je nu zeggen, ga jij mijn energie rekening betalen? Nee sorry dat ga ik niet doen. Maar zal ik je toch blij maken met leuk nieuws? Het gebruik van de slowcooker kost je nagenoeg niks.

Wanneer je een slowcooker een hele dag laat aanstaan (op low) verbruikt deze ongeveer 150 Watt, dit komt neer op ongeveer 0,37 cent. Dat valt wel mee toch? Dus voor dit gerecht (als je het 36 uur laat opstaan) ben je ongeveer 0,55 cent kwijt aan stroom verbruik. Op high verbruikt een slowcooker niet meer dan 210 Watt, daarmee verkort je dus de tijd dat het op moet staan. Maar geloof mij deze bouillon wil je heel erg lang laten staan, hoe langer hoe lekkerder.

Leestip: Zelf runderbouillon maken

Zelfgemaakte bottenbouillon

Voor deze bouillon ging ik naar de slager en vroeg of hij nog runderbotten overhad. Dit had hij en dus kreeg ik ruim 2 kilo aan botten van hem mee voor een heel klein prijsje. De slager was allang blij dat ik deze botten wilde ophalen, want als hij het moet afvoeren moet hij hiervoor betalen. In dit geval was de slager bij en ik was ik blij.

Heb je geen slager in de buurt en wil je toch graag bottenbouillon maken? Bij Grutto koop je  ook goede kwaliteit runderbotten die je kunt gebruiken voor je bottenbouillon.

Verschil runderbouillon en bottenbouillon

Nee deze twee zijn echt niet hetzelfde. Bij runderbouillon is naast botten waar nog vlees aan zit ook groente mee getrokken. Bij bottenbouillon heb je echt alleen de botten zonder vlees en water. Bottenbouillon hoeft niet perse van runderbotten gemaakt te worden. Je kan er allerlei botten voor gebruiken, denk aan kip, schaap, kalkoen enz. Stiekem vind ik de bottenbouillon waar een klein beetje groente aan meegetrokken is veel lekkerder, dus doe ik dat in dit recept wel.

Bottenbouillon is ook veel gezonder dan welke andere bouillon ook. Mensen leggen soms een kipfilet in het water, laten dit koken en zeggen dat ze dan bouillon hebben gemaakt. Technisch gezien klopt dit natuurlijk wel, maar een echt goede bouillon, met heel veel voedingstoffen is zoveel meer dan een stukje vlees in het water leggen en opzetten.

Door botten met veel bindweefsel te kopen krijg je veel gelatine in je bouillon, deze gelatine is echt super gezond. Gebruik ook wat azijn om dit bindweefsel af te breken en om te zetten in gelatine.

Ik zou zeggen probeer het recept uit en kom zelf tot de conclusie dat deze bottenbouillon veel lekkerder is dan welke andere bouillon dan ook. In het recept geef ik aan dat je het 36 uur moet laten staan, maar dit is echt de minimale tijd. Hoe langer je het laat staan hoe donker, hoe intenser en hoe lekkerder je bouillon zal zijn. Vaak laat ik het 72 uur staan. Hierna laat ik het afkoelen en doe het in porties van 500 ml in de vriezer.

Bottenbouillon uit de slowcooker

Voorbereidingstijd30 minuten
Active Time1 dag 12 uur
Totale tijd1 dag 12 uur 30 minuten
Gang: Soep
Auteur: Puur Koken

Materials

 • 2 kilo Runderbotten
 • 2 wortels ongeschild in grove stukken
 • 1 prei gewassen en in grove stukken
 • 1 stengel bleekselderij in groeve stukken
 • 2 eetlepels appelazijn
 • 2 laurierblaadjes

Instructies

 • Verwarm de oven op 160 graden
 • Leg een bakpapiertje op een bakblik en verspreid daar de botten op
 • Rooster de botten voor 30 minuten in de oven
 • Doe alle groente en de botten in de slowcooker en vul de slowcooker met water tot ongeveer 2 cm onder de rand en doe de laurierblaadjes erbij
 • Zet de slowcooker voor minimaal 36 uur op low. Hoe langer hoe beter, ik laat het vaak 72 uur staan.

 

In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 3.556 times, 9 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
4 comments