Beenham vinden wij echt ontzettend lekker en eten dit graag op zondag met gebakken aardappeltjes en sla of gekookte aardappeltjes en sperzieboontjes of andere groente.
Waar haal je beenham?
In de supermarkten vind je altijd pakjes met een beenhammetje die je alleen nog even in de oven hoef te doen. Maar laat je niet bedonderen, want vaak is dit helemaal geen beenham maar gewoon fricandeau. Daarom zal ik de beenham ook nooit in de supermarkt halen. De boer waar wij ons vlees halen heeft niet altijd beenhammen in huis, mocht dat zo zijn en wilde ik net dat weekend een lekker beenhammetje in de slowcooker doen, dan ga ik naar een hele goede slager hier in de buurt en haal het daar.
Maar wil je beenham uit de supermarkt halen moet je dat gewoon lekker doen ;-).
Waarom uit de slowcooker?
Daar kan ik heel duidelijk in zijn…gemakzucht. Het maakt niet uit of we thuis zijn of een dagje weg zijn ik gebruik de slowcooker heel erg veel. Plus ik vind dat veel gerechten smaakvoller uit de slowcooker komen, dit zal komen doordat het heel zachtjes gaart en alle kruiden, specerijen, marinades etc. maximaal de tijd hebben om in het gerecht te trekken.
Door het gebruik van cola wordt de beenham heerlijk zoet. Je beenhammetje baadt als het waren in de cola, met daarin allerlei groenten en specerijen. Wat overblijft is een heerlijk beenhammetje die zilt en tegelijkertijd ook zoet en super mals is. Echt eenmaal gegeten wil je altijd deze beenham eten. Je gaat de cola niet terugproeven, deze dient echt alleen als “marinade”. Dus ook wanneer je niet van cola houdt, zal ik toch eens overwegen om dit beenhammetje te maken.
Hoe maak je deze beenham in cola?
Schrik niet van de hoeveelheid cola. De cola dient er alleen maar voor dat de beenham heerlijk mals wordt, je gooit dit later weer weg. Ook heb je een braadslede nodig om later de beenham in de oven nog te braden zodat het een bruin korstje krijgt.
Beenham met cola uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker
Materials
- 1 beenham zonder bot van 1,5 kilo
- 2 liter cola geen suikervrij
- 1 wortel geschild en in een stukken gesneden
- 1 ui geschild en in kwarten gesneden
- 1 stengel bleekselderij in stukken gesneden
- 1 kaneelstokje
- ½ eetlepel peperkorrels
- 1 laurierblaadje
Voor het glazuurlaagje
- 150 ml Ahornsiroop
- 2 eetlepels mosterd ik nam Dijon
- 2 eetlepel rode wijnazijn
- snufje five spices
Instructies
- Zet je slowcooker op low. Leg de ham erin en bedek met de cola. Voeg de wortel, ui, bleekselderij, kaneelstokje, peperkorrels en laurierblaadje toe.
- Laat 5 ½uur op low staan en zorg er voor dat de ham steeds volledig onder staat. Wanneer de cola te veel verdampt kan je het aanvullen met gekookt water tot de ham weer onder staat.
- Haal na 6 uur de ham uit de cola en leg deze in een braadslede. Giet het vocht voorzichtig weg. Verwarm de oven voor op 190 °C
- Meng de ahornsiroop, mosterd, azijn en five spices in een kom. Giet de helft over de ham, braad 15 minuten, giet dan de rest erover en zet nog 30 minuten terug in de oven.
- Haal de ham uit de oven en laat 10 minuten rusten, lepel dan nog wat van de glazuur over de bovenkant.
- Je kan de restjes van deze ham eventueel de volgende dag koud eten op een broodje.
In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.
Een vraag , ik heb een stuk vlees van mijn schoonouders gekregen.
Nu staat op de verpakking hinterschinken.
Uit mijn vertaling denk ik zelf dat het om een stuk achterham gaat ? Maar dat weet ik natuurlijk niet helemaal zeker.op google wordt ik ook niet echt wijzer en de slager uit het dorp kon me er ook geen antwoord op geven Zou ik dit kunnen gebruiken voor dit gerecht ?
Hoi Jaantje,
Ik krijg nu pas een melding van je reactie, mijn excuses hiervoor.
Hinterschinken is inderdaad achterham.