Wij proberen steeds meer te letten op onze vlees consumptie en proberen om van de 7 dagen er minimaal 4 vegetarisch te eten. Deze chili sin carne is een heel erg lekker en voedzaam recept als je even een dagje geen vlees wilt eten.
Kruiden
Voor dit gerecht heb je wederom weer een aantal kruiden nodig. Waarom ben ik zo gek op de kruiden en specerijen van Van Beekum Specerijen? Daar kan ik eigenlijk heel kort over zijn, ze zijn gewoon super lekker. In de kruiden en specerijen zitten alleen puur kruiden en/of specerijen en verder niks. Dat is mooi toch? Dit proef je ook echt terug. Wanneer je kruiden uit de supermarkt mee is hier altijd mee gerommeld. Er zijn extra smaakstoffen of kleurstoffen aan toegevoegd of er zit heel veel zout in. Niet in de kruiden, specerijen en kruidenmixen van Van Beekum Specerijen.
Ik weet niet hoe ze het doen, maar had ik bij de kruiden uit de supermarkt zo’n beetje een heel potje nodig om maar een beetje smaak aan mijn gerecht te krijgen, bij de kruiden, specerijen en kruidenmixen van Van Beekum heb ik vaak aan 1 theelepeltje voldoende (ligt een beetje aan het gerecht) om voldoende smaak in het gerecht te krijgen. Nou ja ik weet wel hoe ze het doen, ze laten de rommel achterwege en voegen alleen de pure kruiden en specerijen toe.
Hoe maak je deze chili sin carne?
Ik gebruik uiteraard weer heel graag mijn slowcooker voor dit gerecht. Nu ik aan het revalideren ben merk ik dat koken ook erg lastig is. Lang staan gaat bijna niet en daarom gebruik ik de slowcooker heel erg vaak. Terwijl de slowcooker lekker staat te koken, kan ik weer even bijkomen op de bank of ik een ander klusje oppakken, ideaal toch? Ik vind het ook erg leuk om reacties en emails van jullie te lezen waarin jullie aangeven dat je slowcooker in de kast stond te verstoffen, maar je door deze site weer helemaal zin hebt om te gaan beginnen. Zeker doen, want de slowcooker laten verstoffen is echt heel erg zonde.
Chili sin carne
Equipment
- Slowcooker van 3.5 liter
Materials
- 250 gram champignons in plakjes
- 300 gram rode linzen
- 2 blikken chilibonen of kidneybonen
- 1 blikje mais a 340 gram
- 800 gram kikkererwten
- 2 blikjes tomatenblokjes a 400 gram per blikje
- 2 uien fijn gesneden
- 2 wortelen in blokjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij in dunne plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 rode paprika in blokjes gesneden
- 2 tomaten in kleine stukjes gesneden
- 1 rode peper zaadlijsten en zaadjes verwijderd en heel fijn gesneden
- 300 ml groentebouillon
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel paprikapoeder kies zelf of je mild of pittig neemt
- 2 theelepels chilipoeder
- 1 theelepel komijn gemalen
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel zout
- koriander of lenteuitjes fijn gesneden optioneel om over het gerecht te strooien
Instructies
- Doe de linzen in een kom met water, was ze en laat ze weken (minimaal 4 uur, maar beter is een hele nacht). Haal ze daarna door een zeef (giet het weekwater weg!) en doe ze in de slowcooker.
- Giet de andere bonen, maïs en kikkererwten af en doe ze in de slowcooker met de gesneden paprika, wortels en selderij, voeg de tomaten uit blik toe en meng alles goed door elkaar.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de uien tot ze glazig zijn. Voeg de champignons toe en als laatste de knoflook en bak deze even mee. Voeg de bruine suiker toe en laat alles karameliseren.
- Roer nu de tomatenpuree, alle specerijen en de verse tomaten door het ui-knoflookmengsel, bak alles kort samen en blus af met de groentebouillon.
- Voeg dit toe aan de slowcooker
- Sluit het deksel en laat 4 uur op low staan
- Serveer met rijst en strooi er op het laatst eventueel wat fijn gesneden koriander of lente-uitjes overheen.
In deze blog staan affilate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.