Lahmacun

Lahmacun – Turkse pizza

Er is iets magisch aan de geur van versgebakken brood, gekruid vlees en verse kruiden die door je keuken zweeft. Op zaterdag, onze favoriete dag om lekker samen te koken, grijpen we vaak naar een van de lekkerste en meest iconische gerechten uit de Turkse keuken: Lahmacun.

Deze dunne, knapperige Turkse pizza is een perfecte combinatie van eenvoud en smaak. Met een rijkelijk gekruide vleesmix en een knapperige deegbodem is Lahmacun een gerecht dat je keer op keer wilt maken. Maar voordat we in het recept duiken, laten we eerst eens kijken naar de fascinerende geschiedenis van Lahmacun.




De Geschiedenis van Lahmacun

Lahmacun, uitgesproken als “lach-maa-dzjoen”, is een traditioneel gerecht uit de Levant en Anatolië. De naam is afgeleid van het Arabische “lahm bi’ajeen”, wat letterlijk “vlees met deeg” betekent. Dit gerecht heeft een lange geschiedenis en wordt al eeuwenlang gegeten in het Midden-Oosten en Turkije.

Hoewel Lahmacun vaak vergeleken wordt met pizza, zijn er enkele belangrijke verschillen. De bodem is veel dunner, knapperiger en wordt zonder kaas gebakken. De smaak komt volledig uit de heerlijke combinatie van vlees, kruiden en groenten. In Turkije wordt Lahmacun vaak gegeten als streetfood, opgerold met verse groenten en een kneepje citroensap.

Tegenwoordig is Lahmacun wereldwijd populair en geliefd bij liefhebbers van de Turkse keuken. Het is een gerecht dat makkelijk thuis te maken is en perfect past bij een gezellige zaterdag met familie en vrienden.

Lahmacun Recept: Zo Maak je het Zelf!

Wil je zelf Lahmacun maken? Hier is een authentiek recept dat je zal doen watertanden! Dit recept is voldoende voor ongeveer 6 Lahmacuns.

Lahmacun

Lahmacun

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Servings: 6 stuks
Calories: 250kcal
Author: Puur Koken

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 400 gram tarwebloem
  • 220 ml lauwwarm water
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 4 gram droge gist
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de vulling

Voor de garnering

  • Verse peterselie fijngehakt
  • ijsbergsla in reepjes gesneden
  • komkommer in dunne plakjes
  • tomaat in dunne plakjes
  • rode ui in dunne halve ringen
  • partjes citroen
  • Knoflooksaus

Instructies

Het deeg maken

  • Meng de bloem, suiker en zout in een grote kom.
  • Los de droge gist op in lauwwarm water en voeg dit samen met de olijfolie toe aan de bloem.
  • Kneed het deeg gedurende 8-10 minuten tot het elastisch en soepel is.
  • Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plaats rijzen voor ongeveer 1 uur, of totdat het verdubbeld is in volume.

Vulling maken

  • Meng in een grote kom het gehakt met de fijngesneden ui, knoflook, tomaat, paprika en tomatenpuree.
  • Voeg de kruiden en fijngehakte peterselie toe en meng alles goed door elkaar tot je een smeuïge mix hebt.

Lahmacun vormen en bakken

  • Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke bolletjes en rol elk bolletje uit tot een dunne cirkel van ongeveer 25 cm diameter.
  • Smeer een dunne laag van het gehaktmengsel over de deegcirkels, laat de randen vrij.
  • Bak de Lahmacuns in de voorverwarmde oven gedurende 8-10 minuten tot de randen knapperig zijn.

Serveren

  • Haal de Lahmacuns uit de oven en serveer ze direct.
  • Bestrooi met verse peterselie en besprenkel met citroensap voor extra frisheid en beleg met sla, komkommer en tomaat. Drizzel er vervolgens wat knoflooksaus overheen. Rol op en geniet!
  • Serveer met rode ui en een frisse salade.

Nutrition

Calories: 250kcal | Carbohydrates: 38g | Protein: 13g | Fat: 4g | Saturated Fat: 2.5g | Fiber: 2g | Sugar: 2g | Calcium: 6mg | Iron: 12mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Waarom Wij Lahmacun Graag op Zaterdag Eten

Voor ons is zaterdag de dag waarop we even pauze nemen van de hectiek van de week en tijd maken voor goed eten. Lahmacun past perfect bij deze relaxte sfeer. Het is makkelijk te maken, geweldig om te delen en het brengt een vleugje Turkse warmte in huis.

Het leuke aan Lahmacun is dat je het helemaal naar eigen smaak kunt aanpassen. Houd je van pittig? Voeg extra chilivlokken toe. Wil je een vegetarische variant? Vervang het vlees door een mix van linzen en aubergine. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Tips & Variaties

  • Geen tijd om zelf deeg te maken? Gebruik een dunne Libanese wrap of tortilla als snelle oplossing.
  • Extra knapperig? Bak de Lahmacun op een pizzasteen of in een gietijzeren pan.Serveer met een frisse yoghurtdrank voor een authentieke ervaring!

Laat Mij Weten Hoe Jouw Lahmacun Smaakt!

Heb je dit recept geprobeerd? Laat mij weten hoe het gegaan is! Deel je foto’s op social media en tag ons (Insta: @puur__koken, Facebook: @puurkoken20). Ik ben benieuwd naar jouw creatie!

Eet smakelijk – Afiyet olsun!

 

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 121 times, 2 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.