Aspergesoep

Aspergesoep uit de slowcooker

Wanneer de lente aanbreekt, kunnen we niet wachten om weer volop te genieten van asperges. Het is het seizoen waarin deze verfijnde groente op zijn best is, en wij grijpen elke kans aan om er iets lekkers mee te maken. Een van onze absolute favorieten? Aspergesoep uit de slowcooker.

Wat deze versie zo bijzonder maakt, is dat we niet alle asperges pureren. Door een deel van de aspergestukjes heel te laten, krijg je een soep met een fijne textuur en een heerlijke bite. En om het nóg lekkerder te maken, voegen we plakjes gekookt ei en reepjes ham toe. Een klassieke combinatie die de soep een hartige, volle smaak geeft.

In deze blog delen we niet alleen een geweldig recept, maar duiken we ook in de geschiedenis van asperges en vertellen we waarom wij er elk jaar weer naar uitkijken.

Wat maakt deze soep zo bijzonder?

Aspergesoep is altijd een goed idee, maar in de slowcooker wordt hij extra smaakvol. Doordat de asperges langzaam garen, komen hun delicate aroma’s optimaal tot hun recht. Door een deel van de asperges te pureren en een deel heel te laten, krijg je een mooie balans tussen romigheid en structuur. De toevoeging van gekookt ei en ham maakt het helemaal af.

Deze soep is perfect als lunch, voorgerecht of zelfs als lichte avondmaaltijd. Serveer hem met een stuk knapperig brood, en je hebt een heerlijk lente- of voorjaarsgerecht.

Laten we aan de slag gaan!

Aspergesoep

Aspergesoep uit de slowcooker

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 20 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Puur Koken

Ingrediënten

  • 1 kilo witte asperges of een combinatie van witte en groene asperges
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 1 middelgrote aardappel geschild en in blokjes gesneden
  • 750 ml groentebouillon
  • 200 ml slagroom of kookroom
  • 1 eetlepel boter of olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Voor de garnering

  • 2 hardgekookte eieren in blokjes of plakjes gesneden
  • 100 gram gekookte of gerookte ham in reepjes gesneden
  • Verse peterselie of bieslook fijngehakt

Instructies

  • Schil de asperges en snijd de houterige onderkant eraf (deze kan je weggooien) en snijd de rest in stukjes van ongeveer 3 tot 5 cm. Houd de aspergekopjes apart; die voegen we pas later toe.
  • Verhit de boter of olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook tot ze zacht en geurig zijn. Dit geeft de soep extra diepgang in smaak.
  • Doe de aspergestukjes (behalve de kopjes), aardappel, ui, knoflook en bouillon in de slowcooker. Laat 4 tot 6 uur op de lage stand garen tot alles zacht is.
  • Gebruik een staafmixer om de soep grotendeels te pureren, maar laat wat aspergestukjes intact. Dit zorgt voor een mooie structuur in de soep.
  • Voeg de aspergekopjes toe aan de soep en laat nog 20 minuten in de slowcooker meekoken. Zo blijven ze lekker stevig en behouden ze hun delicate smaak.
  • Roer de room door de soep en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over de kommen en garneer met plakjes gekookt ei, reepjes ham en verse kruiden.

Nutrition

Calories: 220kcal | Carbohydrates: 15g | Protein: 10g | Fat: 14g | Saturated Fat: 6g | Fiber: 3g | Sugar: 4g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Een stukje geschiedenis

Asperges zijn al duizenden jaren een geliefd ingrediënt. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen waardeerden deze groente niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de vermeende geneeskrachtige eigenschappen. In de middeleeuwen raakte asperge wat in de vergetelheid, maar vanaf de 16e eeuw beleefde hij een comeback, vooral aan het Franse hof.

In Nederland groeide asperge in de 19e en 20e eeuw uit tot een belangrijk streekproduct, met name in Limburg en Noord-Brabant. De witte asperges uit deze regio’s staan internationaal bekend om hun verfijnde smaak.

Aspergesoep: Een must-try in het aspergeseizoen

Deze aspergesoep uit de slowcooker is de perfecte manier om van het aspergeseizoen te genieten. Door niet alle asperges te pureren, blijft de soep interessant en vol van structuur. De toevoeging van ei en ham maakt het af, en het is een gerecht waar je keer op keer naar terug zult grijpen.

Dus haal die verse asperges in huis, zet de slowcooker aan en proef de lente in een kom. Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot het volgende aspergeseizoen weer aanbreekt!

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 415 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories