Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep is waarschijnlijk niet de eerste soep waar je aan denkt bij een lekker kopje soep. Toch is deze bloemkoolsoep super zacht en romig van smaak.

kruiden en specerijen kopen

Deze soep maak ik ook graag in de slowcooker, maar heb je deze niet dan kan je hem ook in een gewone pan maken. Het recept voor zowel de slowcooker als in een gewone pan is hetzelfde, normaal zou ik zeggen gebruik wat minder vocht, maar dat zou ik bij deze bloemkoolsoep niet doen, anders krijg je waarschijnlijk hele dikke soep en dat is niet lekker.

Veel variaties voor bloemkoolsoep

Deze soep is een basis, je kan vervolgens helemaal losgaan met alles wat je lekker vindt. Ik bak vaak wat stukjes chorizo uit en doe dit door de soep. Ook vind ik het erg lekker om wat Gorgonzola erover te verkruimelen of een combinatie van chorizo en wat geraspte kaas is ook waanzinnig lekker. Misschien heb je zelf nog wel lekkere ideeën, die hoor ik uiteraard graag van jullie ;-). Je kan het eigenlijk zo gek niet verzinnen of het is wel mogelijk bij bloemkoolsoep.

Hoe komt het dat je zo goed kan combineren met bloemkoolsoep? De soep is heel mild van smaak, je proeft bloemkool maar dit is niet heel uitgesproken, daarom leent de soep zich uitermate goed om te combineren met andere lekkere dingetjes als chorizo, ham, kaas, gorgonzola etc.

Bloemkoolsoep

Eerste keer bloemkoolsoep

De eerste bloemkoolsoep at ik in een hotel in Duitsland waar mijn man en ik op vakantie waren. Ik vond het ronduit smerig. Mijn man daarin tegen at zonder mokken ook mijn kommetje soep leeg haha. Ik ging er toen vanuit dat ik gewoon niet in de wieg gelegd was voor bloemkoolsoep en ging er dus vanuit dat ik dit niet lustte.

Toen wij op een van onze Engeland vakanties waren kreeg ik bij vrienden…bloemkoolsoep. Oh jee dacht ik hoe ik ga ik dit beleefd weigeren. Nou ja niet dus, het rook zo lekker dat ik het gewoon wilde proberen. En wauw deze soep was wel even wat anders dan de smerige blerf die we in Duitsland te eten kregen. Deze soep was zacht, romig en mild van smaak, onze vriendin had er allerlei toppings bijgemaakt dus we konden onze soep zo lekker maken als we zelf wilde.

Haar recept heb ik toen ontfutseld en in de loop der jaren heb ik er een geheel eigen soep van gemaakt. Maar dit was nooit gelukt zonder deze lieve vriendin.

Hoe maak je bloemkoolsoep?

De komijn kocht ik bij Van Beekum Specerijen.

Bloemkoolsoep

Voorbereidingstijd15 minuten
Active Time25 minuten
Totale tijd40 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Opbrengst: 4 personen

Materials

  • 1 grote bloemkool ongeveer anderhalve kilo in roosjes gesneden
  • ½ theelepel komijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 takjes tijm
  • 1 ui heel fijn gesneden
  • 1 stengel bleekselderij fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 800 ml groentebouillon
  • 100 ml slagroom
  • ½ bosje peterselie ter garnering fijn gesneden

Instructies

  • Verwarm de oven tot 220 graden. Doe de bloemkoolroosjes in een braadslede met 1 el olijfolie, de komijn en de tijm. Rooster 15 minuten of tot ze goudbruin en gaar zijn. Gooi de tijm weg.
  • Verhit de resterende olie in een pan met de ui en selderij en bak op middelhoog vuur gedurende 10 minuten of tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Roer het grootste deel van de bloemkool erdoor, bewaar wat om later de soep mee te garneren. Voeg 800 ml bouillon toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Laat 10 minuten koken.
  • Pureer de soep glad met een staafmixer of keukenmachine. Roer de room erdoor en breng op smaak met zout en peper. Voeg extra bouillon toe als je de soep wat dunner wilt. Schep de soep in kommen en garneer met de peterselie, de bloemkool en een extra scheutje olijfolie.

In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding, het kost jou niks extra’s.

(Visited 960 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept