Kaasfondue

Klassieke kaasfondue

Wanneer ik weer eens naar de koelkast loop om wat blokjes kaas af te snijden begint mijn man al te roepen, daar gaat mijn kaaskopje weer. Ja ik ben een echte kaaskop, ik kan echt nooit genoeg kaas hebben. Daarom ben ik ook zo gek op kaasfondue, veel kaas, wijn, goed gezelschap is voor mij de perfecte avond.

Mijn man houdt niet van kaas, maar kaasfondue kan hij goddank wel waarderen. Toch doen wij het niet heel vaak en dat vind ik best wel jammer. Ik denk dat mijn man het toch niet lekker genoeg vindt om vaker een heerlijke pan gesmolten kaas op tafel te zetten.  Maar gelukkig is mijn hele familie één grote kaaskop en kan ik hun altijd blij maken met een grote pan gesmolten kaas. Ook met onze vrienden mogen we graag een vorkje prikken.

Kaasfonduen in Engeland

Een paar keer per jaar zoeken wij onze vrienden in Engeland op en we proberen ook altijd rond of met kerstmis daar te zijn. Meestal blijven we dan een week of tot na oud en nieuw. En standaard is er dan 1 avond waarop de fonduesets tevoorschijn worden gehaald, er vers stokbrood wordt gehaald bij de bakker, er schalen met groente op tafel komen en je aan iedereen merkt dat het een te gekke avond gaat worden.

De kinderen vinden het ook erg leuk en dus is er ook altijd een aparte fonduepan voor de kinderen zonder alcohol. Maar de volwassenen gaan altijd voor de variant met witte wijn en kirsch. Uren en uren wordt er gegeten, gelachen, gedronken, gepraat soms een traantje weggepinkt en vooral heel veel genoten. Tegen een uur of 9 gaan de eerste kinderen naar bed en rond 10 uur liggen alle kinderen op 1 oor.

Daarna worden er nog wat flessen wijn opengemaakt en zien we de tijd steeds verder voorbij tikken. Vaak is het pas na 12e voor iedereen genoeg heeft gehad. Slapen lukt dan nog niet meteen en dus gaat er nog maar wat wijn open (uiteraard is er altijd iemand de BOB die avond voor het geval er iets met de kinderen gebeurd), worden er spelletjes tevoorschijn gehaald en is het vaak pas rond 4 uur voor iedereen besluit dat het mooi is geweest.

Elk jaar kijk ik uit na deze tijd bij onze lieve vrienden. Het liefst zou ik dit vaker doen, maar juist door dit soort dingen maar 1x per jaar te doen blijft het speciaal. Ik kijk nu al weer uit naar dit jaar.  Ja kaasfondue geeft mij echt een happy feeling.

Wij nemen ook altijd de kaasfondue mee als we op vakantie gaan. Niks lekkerder dan de lokale kazen te gebruiken voor een lekker pannetje kaasfondue.

Kaasfondue

Hoe maak je kaasfondue?

Kaasfondue maken is heel makkelijk, heb je geen zin in gedoe dan kan je ook kant-en-klare pakjes halen, deze zijn best lekker. Deze pakjes haal ik nog wel eens als mijn man voor zijn werk weg is, pannetje met kaas op tafel, glas wijn erbij, goede film op tv en ik vermaak me de rest van de avond wel. Maar eerlijk is eerlijk, kaasfondue van echte kaas is veel lekkerder. Hou je niet zo van Zwiterse kazen? Je kan ook een fondue maken van verschillende Goudse kazen, of ga je liever voor een fondue van geitenkaas of wellicht gorgonzola? In principe kan je van elke kaas wel een lekkere kaasfondue maken.

Klassieke kaasfondue

Voorbereidingstijd20 minuten
Active Time15 minuten
Totale tijd35 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zwitserland
Trefwoord: kaasfondue
Opbrengst: 4 personen

Equipment

  • fonduepan
  • fonduevorkjes

Materials

  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 200 gram Gruyere kaas geraspt
  • 200 gram Emmentaler geraspt
  • 2 theelepels maizena
  • 1 eetlepel kirsch
  • 1 teentje knoflook door de helft gesneden
  • dingetjes die je lekker vindt als brood, groente enz.

Instructies

  • Giet de wijn en het citroensap in een zware pan op een middellaag vuur en verwarm tot het dampt. Voeg alle kaas toe, een handvol tegelijk, en roer tussendoor tot alle kaas is toegevoegd. Blijf 4-5 minuten roeren tot alles volledig gesmolten, glad en romig is. Meng de maïzena met de kirsch in een kommetje en roer dit door het kaasmengsel. Laat nog een minuutje doorkoken op laag vuur.
  • Wrijf met de knoflook aan de binnenkant van de fonduepan giet dan voorzichtig het kaasmengsel in de pan en zet hem meteen op het vuur van de fondueset. Serveer onmiddellijk met knapperig brood, gekookte aardappelen en groentes om te dippen. Je kunt de fondue weer op een laag vuur zetten als je hem na het serveren opnieuw moet opwarmen.

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via een van deze links, ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 345 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept