Eens per jaar gaan wij naar Genk om daar zo’n 100 kilo aan San Marzano tomaten te halen bij Rotilio, deze tomaten zijn echt perfect om passata, tomatensaus, ketchup, tomatenpuree, tomatensoep etc. mee te maken. Mochten jullie mee willen weten kijk dan even op de Facebookpagina van Rotilio, daar vind je t.z.t. ook het inschrijfformulier. Het seizoen is nu voorbij, dus helaas moet je nu wachten tot volgend jaar augustus om tomaten te kunnen bestellen.
Van de passata die ik maakte met deze tomaten maakte ik vervolgens deze heerlijke bolognesesaus.
Waarom uit de slowcooker?
Normaal zou ik zeggen gemakzucht, maar in dit geval zeg ik omdat het echt veel lekkerder wordt. Ik laat de saus zeker 10 uur pruttelen (vaak nog wel langer) in de slowcooker, de smaken worden dan zo intens en zo lekker.
Ik maak altijd en hele grote pan (dit recept is voor zeker 12 personen), vaak eten we er twee dagen van en de rest weck ik. Zo hebben we altijd heerlijke bolognesesaus op voorraad en wanneer we even wat minder tijd hebben om te koken (maandag is zo’n dag), hoeven we alleen maar pasta te koken, saus even door te koken en klaar is kees. Mocht je willen weten hoe je deze bolognesesaus het beste kan wecken, stuur mij gerust een mailtje dan vertel ik je hoe ik het doe. Wanneer er veel belangstelling is zal ik er een keer een blogje aan wijden. Maar je kunt de saus natuurlijk ook heel goed invriezen.
Bolognesesaus waar komt het vandaan?
Pasta bolognese is iets wat je in Italië niet snel op de kaart zult vinden….wait what? Ja het is echt zo, pasta bolognese zal niet snel op de kaart staan in een Italiaans restaurant. Wat je wel zult vinden is Ragu alla Bolognese. Maar dit lijkt niet op onze bolognesesuas. De Ragu alla Bolognese is een gehaktsaus met tomatensaus, er wordt een uitje en wat knoflook aan toegevoegd en that’s it. Terwijl wij juist heel veel groente in onze bolognesesaus doen, dit komt weer van de Italiaanse immigranten die dit voor het eerst in New York klaarmaakte. Leuk weetje toch?
Bolognesesaus uit de slowcooker
In deze bolognesesaus gaat wat rode wijn, maar eten er kinderen mee laat de wijn dan achterwege of vervang het voor alcoholvrije wijn. Wij vinden de smaken er lekkerder van worden, maar houd je niet wijn of eten er kinderen mee dan kan je het gewoon weglaten.
Bolognese saus uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker van minimaal 3.5 liter
Materials
- 1 kilo rundergehakt
- boter om in te bakken
- 4 stengels bleekselderij in stukjes gesneden
- 4 middelgrote wortels geschild en in stukjes gesneden
- 2 grote ui gesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijn gehakt
- 3 eetlepels Italiaanse kruiden
- 2 theelepels uienpoeder
- 2 theelepel2 knoflookpoeder
- 2 laurierblaadjes
- 250 gram champignons in blokjes of plakjes gesneden
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 2 runderbouillon blokjes
- 800 gram tomatenblokjes uit blik
- 500 ml passata
- 140 gram tomatenpuree
- zout en peper
- Optioneel 50 ml rode wijn
Instructies
- Verhit de boter in een koekenpan en bak het gehakt rul en bruin
- Doe het gehakt in de slowcooker
- Verhit eventueel nog een kleine beetje boter in de koekenpan en bak alle groente aan. Doe ook de groente in de slowcooker
- Voeg de kruiden toe en roer alles goed door
- Voeg de pasata, tomatenblokjes, tomatenpuree, balsamico azijn en het bouillonblokje toe en roer het goed door. In deze stap kan je ook eventueel de wijn toevoegen.
- Zet de slowcooker voor minimaal 8 uur op low, maar hoe langer het op staat hoe lekkerder het zal worden
- Proef tussendoor even of je nog wat zout en peper moet toevoegen
In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.Â