Gebonden romige groentesoep

Gebonden romige groentesoep uit de slowcooker

Wie is er niet gek op groentesoep, met balletjes uiteraard? De geur van verse groentesoep brengt mij altijd weer terug naar mijn jeugd. Mijn moeder maakte elk weekend soep en vaak was dit groentesoep, heerlijk. Ik vond het tijd worden om de ouderwetse groentesoep in een nieuw jasje te stoppen en daar kwam deze gebonden romige groentesoep uit voort. In een mooi donker bord of in een mooie donkere kom ziet deze soep er sjiek uit en misstaat hij niet op je kersttafel.

Oorsprong van groentesoep

Groentesoep is een van de oudste en meest veelzijdige gerechten ter wereld. Het is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in vrijwel alle culturen en zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld tot een universeel comfort food.

Oorsprong van soep in het algemeen

  1. Primitieve basis:
    • Soep is waarschijnlijk een van de eerste gekookte gerechten die mensen maakten. Het gebruik van verwarmd water om ingrediënten te koken dateert van duizenden jaren geleden, nog voor het gebruik van metalen potten.
    • Archeologische vondsten tonen aan dat vroege menselijke beschavingen gebruik maakten van stenen of kleipotten om een soepachtig gerecht te bereiden.
  2. Soep als geneeskrachtig voedsel:
    • In oude beschavingen, zoals die van de Egyptenaren, Grieken en Chinezen, werd soep vaak gezien als een versterkend voedsel, vooral in tijden van ziekte.
    • Bouillons en eenvoudige groentesoepen werden gebruikt om kracht te herstellen en waren een basisonderdeel van het dieet.

Gebonden romige groentesoep

Evolutie van groentesoep

  1. Groentesoep in de oudheid:
    • De eerste groentesoepen ontstonden in landbouwsamenlevingen waar mensen toegang hadden tot verse producten zoals wortels, bonen, kruiden en granen.
    • In Mesopotamië, een van de eerste grote landbouwgebieden, zijn teksten gevonden waarin soepen met groenten en kruiden werden beschreven.
  2. Middeleeuwen:
    • Groentesoep werd een hoofdbestanddeel in de middeleeuwse keuken, vooral onder de boeren. Het was een eenvoudige manier om beschikbare seizoensgroenten, kruiden en peulvruchten te combineren.
    • In die tijd werd soep vaak gegeten met brood, dat diende als een “eetbare lepel.”
  3. De Renaissance en daarna:
    • Tijdens de Renaissance werd soep verfijnder in Europa. Groentesoep, zoals potages in Frankrijk, werd populair in aristocratische huishoudens.
    • Kruiden en specerijen, geïmporteerd door de handelsroutes, gaven een nieuwe diepte aan traditionele groentesoepen.

Regionale variaties van groentesoep

  1. Europa:
    • In Frankrijk ontwikkelde groentesoep zich tot bekende klassiekers zoals potage de légumes of minestrone in Italië, een soep met groenten en soms pasta of rijst.
    • In Oost-Europa werden dikke soepen zoals borsjtsj populair, vaak met bieten en andere groenten als basis.
  2. Azië:
    • Aziatische groentesoepen, zoals misosoep in Japan of eenvoudige bouillons met groenten in China, hebben een lange geschiedenis. Ze zijn vaak lichter en subtiel gekruid.
    • Soepen werden vaak gecombineerd met noedels of rijst, waardoor het een volwaardige maaltijd werd.
  3. Amerika:
    • Inheems Amerikaanse volkeren maakten gebruik van ingrediënten zoals maïs, bonen en pompoen om hartige groentesoepen te bereiden.
    • Na de Europese kolonisatie werden groentesoepen beïnvloed door geïmporteerde kruiden en ingrediënten.
  4. Afrika:
    • Afrikaanse groentesoepen variëren sterk per regio, vaak met lokale ingrediënten zoals okra, zoete aardappel of pinda’s. Ze zijn vaak voller van smaak en meer stoofpotachtig.

Hoe maak je gebonden romige groentesoep?

Ik maakte de soep in de slowcooker, maar je kan deze soep ook eenvoudig in een gewone pan maken. De groente zijn dan na een 20-30 minuten wel gaar en hoef je het alleen nog maar te pureren en de kookroom toe te voegen.

Gebonden romige groentesoep

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time4 minuten
Totale tijd4 uur 10 minuten
Opbrengst: 6 porties
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Slowcooker
  • Staafmixer

Materials

  • 4 wortelen geschild en grof gesneden
  • 200 gram pompoenblokjes
  • ½ bloemkool in grove roosjes gesneden
  • 1 prei gewassen en in ringen gesneden
  • 2 uien in grove stukken
  • 1 teentje knoflook grof gehakt
  • 2 middelgrote aardappelen geschild en in stukken gesneden
  • 1500 ml groentebouillon of kippenbouillon
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 150 ml kookroom

Instructies

  • Doe alles behalve de kookroom in de slowcooker
  • Zet voor 4 uur op low en controleer of alle groente zacht is geworden
  • Pureer de soep met de staafmixer en voeg de kookroom toe, mix nog een keer en serveer direct.

 

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 288 times, 15 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories