Wij eten graag kip, uiteraard van goede kwaliteit, maar gewoon kip is ook maar zo saai. Daarom probeer ik altijd wel iets te verzinnen om het simpele stukje kipfilet net even een beetje op te krikken. Zo kwam ik op deze heerlijk romige mosterdsaus en dit bleek echt een gouden combinatie met de kip te zijn. Wij aten er broccoli en gebakken aardappeltjes bij.
Goede kwaliteit kip
Als je kip koopt denk dan eens na waarom dit vaak in kiloknallers worden verkocht. En valt je ook niet op dat zodra je de kip in de pan legt deze verschrompelt tot er nog niet eens de helft overblijft? Dit komt omdat de kipfilet uit de supermarkt wordt ingespoten met water, zodra je deze kipfilet bakt verdampt het water en blijft er de helft van de kipfilet over.
Zonde van je geld dus.
Grutto
Daarom kopen wij al ons vlees (en groente) altijd rechtstreeks bij de boer. Maar ik begrijp heel goed dat niet iedereen een boerderij in de buurt heeft waar je je wekelijkse boodschappen kunt doen. Maar daar heeft Grutto iets op gevonden. Daar kan je goed en eerlijk vlees rechtstreeks bij de boer kopen en het wordt dan bij je thuis bezorgd, ideaal toch? Op deze manier kan je makkelijk het slechte supermarktvlees links laten liggen en heb je altijd duurzaam vlees in je vriezer liggen.
Ook kan je via Grutto de verschillende boerderijen bezoeken. Dus kijk eens op de site of er een boerderij bij jou in de buurt zit en neem eens een kijkje. Je zal daar geen overvolle stallen zien, maar vrolijke blije koeien. Op de meeste boerderijen kunnen de koeien 365 dagen per jaar zelf beslissen of ze binnen op stal willen staan of lekker buiten willen zijn. Zien de stallen er fris en schoon uit en ook de koeien staan er goed bij, hun vacht glanst en hun ogen staan helder.
Op de kaasboerderij waar wij onze kaas en melk halen mag je ook altijd de stal in om met de kalfjes en de koeien te knuffelen. Het is zo leuk om die kalfjes te zien rond huppelen in hun hok of om de kop van de koe op je schouder te voelen.
Leestip: Toscanse kip uit de slowcooker
Maar goed verder met de kip in romige mosterdsaus.
Hoe maak je deze kip in romige mosterdsaus?
Kip in romige mosterdsaus
Materials
- 2 teentjes knoflook
- 5 takjes rozemarijn
- 250 gram kastanjechampignons
- 2 sjalotjes
- 4 kipfilets
- 300 ml slagroom
- 4 eetlepels roomboter
- 300 ml groentebouillon
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 4 eetlepels mosterd
- peper en zout
Instructies
- Snijd de champignons in kwarten, pers de knoflook uit en snipper de sjalotten
- Ris de naaldjes van de rozemarijn en snijd deze grof
- Verhit de helft van de roomboter en bak de kipfilet 2-3 minuten per kant (de kip hoeft nog niet gaar te zijn)
- Haal de kipfilet uit de pan en bewaar even apart
- Verhit in dezelfde pan als waar je de kip in hebt gebakken, de rest van de roomboter en bak de champignons, sjalotten en knoflook voor ongeveer 3 minuten
- Blus de champignons af met de bouillon en voeg de witte wijnazijn, mosterd, rozemarijn en slagroom toe
- Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de saus wat is ingedikt, doe de laatste 10 minuten de kip erbij en laat dit in de saus helemaal gaar worden.