Wij zijn niet super dol op vis, maar deze Moqueca met koolvis is echt super lekker.
Elke keer als we dit gerecht eten denk ik..waarom eten we dit niet vaker?
Dat vis gezond is weten we allemaal. Maar de koolvis is naast gezond ook nog eens vetarm en rijk aan heel veel vitamine en mineralen en natuurlijk de bekende omega 3.
Koolvis weten als je zwanger bent is een goed idee, maar eet het liever niet te vaak. Een goede richtlijn is om eens per 2 weken koolvis te eten. En uiteraard geldt net als voor andere vissoorten dat je ook deze koolvis goed moet verhitten voor je dit als zwangere vrouw gaat eten.
Moqueca
Moqueca of te wel visstoofpotje op zijn Portugees is een stoofpot die veel in Brazilië wordt gegeten.
Deze Moqueca wordt traditioneel bereid in een aardewerken pan. Deze pannen worden gemaakt van klei en het sap van de Mangrove. Bij het maken van de pannen wordt de klei steeds besprenkeld met Mangrovesap. De pan heeft een typische zwarte kleur en is waterdicht.
Leestip: Fish and chips met remouladesaus
Waarom is vis zo gezond?
Vis is gezond omdat het boordevol onmisbare voedingsstoffen zit. Er wordt aangeraden om minstens 1x per week een portie (vette) vis te eten. Veel mensen denken dat ze bij het eten van kibbeling en lekkerbekjes ook goed bezig zijn. Maar schijn bedriegt. Door het frituren van de vis verdwijnen heel veel van deze gezonde voedingsstoffen in het frituurvet en krijg je hier heel erg weinig van binnen. Wil je aan voldoende Omega 3 komen? Eet dan minstens 1x in de week een haring of lekkere zalm. Op deze manier krijg je alle goede voedingstoffen binnen en krijg je dus ook voldoende Omega 3 in je lichaam.
Hoe maak je deze Moqueca?
Veel mensen beginnen al te zweten als ze denken aan het klaarmaken van vis. Maar bij dit gerecht hoef je nergens bang voor te zijn. Dit kan gewoonweg niet mislukken.
De Tex Mex kruiden kocht ik bij van Beekum Specerijen
Moqueca
Materials
- 2 uien
- 2 wortelen
- 60 gram gesneden jalapeño's je kan deze ook apart serveren als je niet van pittig houdt of er kinderen mee eten
- 1 eetlepel Tex Mex kruiden Ik koop deze bij Van Beekum Specerijen
- 400 ml kokosmelk
- 2 blikken gesneden tomaten blokjes
- 350 gram rijst
- 4 stuks koolvis
- 2 eetlepels roomboter
- 1½ visbouillonblokje
- peper en zout
Instructies
- Snipper de ui, halveer de wortel en snijd in halve plakjes
- Hak de Jalapeño's fijn
- Breng ruim water met wat zout aan de kook
- Verhit een halve eetlepel roomboter in een pan en fruit de ui, Jalapeño's en 1 eetlepel Tex Mex kruiden voor ongeveer 2 minuten
- Voeg de wortel, kokosmelk, tomaten, en het bouillonblokje toe en laat afgedekt 15 minuutjes koken op een middellaag vuurtje
- Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Snijd de vis in blokjes
- Voeg de laatste 3 minuten de vis toe aan de stoof en laat nog even gaar worden
- Serveer de rijst en het visstoofpotje apart van elkaar.
In deze blog staan affiliate links. Wanneer je een aankoopt doet via deze links krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Het kost jullie niks extra’s.