Krokante parmazaanse kopvingers

Krokante parmazaanse kipvingers

Wil je ook een hapjes op tafel zetten die kinderen gegarandeerd fantastisch zullen vinden? Dan zijn deze krokante parmazaanse kipvingers echt een hapje die je zou “moeten” maken met oud en nieuw (of met welk feest dan ook).

Dit hapje is ook nog eens super leuk om samen met je kinderen te maken. Als je de kip in mooie reepjes hebt gesneden kunnen zij helpen om het door de mengsels van ei en bloem te halen (hou jij schone handen ;-)).

Oorsprong van parmazaanse kaas

Parmezaanse kaas, of zoals het in Italië heet Parmigiano Reggiano, komt uit het noorden van Italië, vooral uit de regio’s Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna en Mantua. Het is een harde, gerijpte kaas die al eeuwenlang wordt gemaakt. De oorsprong van Parmezaanse kaas gaat zelfs terug tot de 12e eeuw, toen monniken in de regio begonnen met het maken van deze kaas. Ze ontdekten dat de regio ideaal was voor het maken van kaas, met het perfecte klimaat, gras voor de koeien en goede melk.

Waarom heet het Parmezaanse kaas?
De naam komt van Parma, de stad in Italië waar het voor het eerst werd gemaakt, en Reggiano, van het gebied rondom Reggio Emilia. Parmigiano Reggiano mag alleen kaas uit dit specifieke gebied zijn, en alleen als het aan strenge regels voldoet. Dit is wat we noemen beschermde oorsprongsbenaming (BOB), een soort bescherming die in Europa wordt gegeven aan bepaalde producten. Het betekent dat alleen kaas die op deze manier en in dit gebied is gemaakt, de naam Parmigiano Reggiano mag dragen.

Wanneer mag het kaas Parmigiano Reggiano heten?
De regels voor Parmigiano Reggiano zijn streng. De kaas moet:

  1. Gemaakt worden in de regio’s Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna of Mantua.
  2. Gebruik maken van rauwe melk van koeien die in die regio grazen.
  3. Gebruikt worden volgens traditionele technieken: Het melk wordt verwarmd, en daarna worden natuurlijke stremsels toegevoegd om de wrongel te maken. Daarna wordt de kaas in grote vormen gegoten en geperst.
  4. Minimaal 12 maanden rijpen, en vaak langer (bijvoorbeeld 24 of 36 maanden), wat de kaas zijn karakteristieke smaak geeft.

Kaas die buiten dit gebied wordt gemaakt of niet volgens deze strikte regels, mag niet de naam Parmigiano Reggiano dragen, en wordt dan vaak gewoon “Parmezaanse kaas” genoemd.

Dus, als je een echte Parmigiano Reggiano proeft, proef je niet alleen een heerlijke, volle smaak, maar je krijgt ook een stukje Italiaanse traditie en geschiedenis!

Hoe maak je deze krokante parmazaanse kipvingers?

Krokante parmazaanse kipvingers

Auteur: Puur Koken

Materials

  • 50 gram bloem
  • 2 eieren geklutst
  • 100 gram paneermeel
  • 25 gram fijn geraspte parmazaanse kaas
  • 600 gram kipfilet in reepjes gesneden
  • olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (hete lucht)
  • Meng de parmazaanse kaas met de paneermeel
  • Doe de bloem in een apart kommetjes net als de geklutste eieren en de paneermeel met kaas, je hebt nu 3 kommetjes met inhoud.
  • Doe eerst een reepje kip in de bloem, doop het daarna in het ei en rol het daarna door de paneermeel met kaas.
  • Doe dit bij alle kip
  • Leg een velletjes bakpapier op een bakplaat en smeer dit bakpapier een beetje in met olijfolie
  • Leg hier de kip op
  • Drizzel nog een beetje olijfolie over de kip
  • Bak de kip gedurende 15 minuten tot de kip goed gaar is en het korstjes bruin en knapperig.

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 60 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.