Streekgerechten deel 2, Limburg zoer vleisj

Vandaag maken we een uitstapje naar het Zuiden van het land en gaan we Limburgs zoer vleisj (zuur vlees) maken.

wat is limburgs zoer vleisj?

Zoer vleisj is eigenlijk gewoon hachee, maar omdat je het vlees 24 uur laat marineren in azijn krijgt het een hele eigen smaak.
Toch smaakt het zoer vleisj zoals de naam doet vermoeden niet zuur. Door de toevoeging van suiker, appelstroop en peperkoek smaakt het zelfs zoet.

Van oudsher wordt zoer vleisj met paardenvlees gemaakt, maar je kan het ook heel goed met konijn of rundvlees maken. Maar met paardenvlees krijg je wel de authentieke smaak. Omdat ik uit principe geen paardenvlees eet en konijnenvlees niet lekker vind, maakt ik het met rundvlees.

Zoer vleisj wordt niet alleen in Limburg gegeten, ook in Duitse Rijnland en Belgisch Limburg kennen ze hun eigen variatie op zoer vleisj. Maar ook daar bestaat het uit paardenvlees, ui en specerijen.

Als je in Limburg bent kan je bij iedere patatzaak wel een patatje zoer vleisj bestellen. Ook in restaurants, eethuizen en eetcafés kan je vaak een patatjes zoer vleisj bestellen. Het wordt niet alleen met patat gegeten, ook aardappelpuree is er erg lekker bij. Wij eten het in dit geval met patat.

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo paardenvlees (eigenlijk veulenvlees), konijnenvlees of rundvlees
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 kopje azijn
  • 1 kopje water
  • 1 tl gemalen kruidnagel of 4 hele kruidnagels
  • 4 plakjes peperkoek
  • 2 grote uien
  • 4 eetlepels appelstroop
  • 2 tl suiker
  • Peper en zout
  • Boter

Hoe maak je het?

In dit recept gebruik ik de slowcooker, je kan dit recept ook goed in een braadpan met dikke bodem maken.

  1. Snijd het vlees in stukjes van ongeveer 2 cm
  2. Leg deze in een kom en giet de azijn er overheen
  3. Roer even goed door en zet voor 24 uur afgedekt in de koelkast
  4. De volgende dag: smelt een klontje boter in de pan en bak het vlees rondom bruin
  5. Snijd de uien in grove stukken en voeg deze toe aan het vlees
  6. Leg het vlees en de uien in de slowcooker en zet deze op low
  7. Voeg peper, zout, suiker en de kruidnagel toe
  8. Voeg het water toe
  9. Doe de appelstroop erbij en scheur de peperkoek in stukjes en leg deze erbij
  10. Voeg de laurierblaadjes toe en roer alles even goed door
  11. Laat voor 6 tot 8 uur op low staan
  12. Maak aan het eind je aardappelpuree of bak de frietjes

Klaar is je Limburgs zoer vleisj. Eet smakelijk!

Heb jij wel eens Limburgs zoer vleisj gegeten? En eet je het dan het liefst met rund- paarden- of konijnenvlees? Eet je er graag patat bij of toch liever aardappelpuree?

Hebben jullie nog leuke ideeën voor streekgerechten? Laat het mij gerust weten. Je mag het in een reactie achterlaten, maar je mag ook het contactformulier invullen of een mail sturen naar info@puur-koken.nl.

Please follow and like us:

About the author

Marjolijn

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View all posts

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *