Tomatensoep behoort toch wel tot de klassieke soepen en het is hier in huis ook behoorlijk favoriet. Ik kan allerlei soepjes maken, zodra het woord tomatensoep valt is iedereen blij.
Vers, vers, vers
Ik maak de tomatensoep wel helemaal vers, met verse tomaten en geen tomaten uit blik of pot. Het is even een beetje meer werk, maar de smaak is zoveel beter. Dit jaar hadden wij 6 tomatenplanten en die besloten alle 6 super veel tomaten te geven. Op dit moment lijkt het een beetje klaar, maar gelukkig heb ik alle tomaten maximaal kunnen gebruiken. De kelder staat vol met tomatenpuree, passata, tomatensaus, pastasaus en tomatensoep. Lang leve de weckketel en de weckpotten, ik heb echt een hobby erbij. En het liefst zou ik nog veel meer moestuin hebben en veel meer tijd zodat ik dit de hele dag kon doen.
Mijn man vergelijkt mij regelmatig met zijn moeder. Vroeger hadden zijn ouders 4 grote moestuinen, dus zijn vader was de hele dag druk in de verschillende moestuinen en zijn moeder stond de hele dag in de keuken. Och wat had ik zijn ouders graag gekend, maar helaas waren zij al overleden toen ik mijn man leerde kennen. Wat had ik graag met zijn moeder in de keuken gestaan en wat had ik veel van haar kunnen leren.
Tomatensoep van vroeger
Mijn moeder maakte ook heel graag tomatensoep. Elk weekend stond er ook soep op tafel, meestal de ene week kippensoep, de andere week tomatensoep en weer een andere week groentesoep. En in de winter uiteraard ook regelmatig erwtensoep. Hoewel mijn moeder echt een keukenprinces was vond ik het jammer dat haar soepen vaak niet volledig vers waren. De meeste soepen maakte zij wel vers, maar de tomatensoep kwam altijd uit een pakje waar zij dan zelf nog soepballetjes en vermicelli aan toe voegde. Toen ik kind was keek ik hier niet van op en ik vond de soep ontzettend lekker, tot ik op mijzelf ging wonen en ik erachter kwam dat verse tomatensoep veel lekkerder is. Ik ben het mijn moeder ook gaan leren, en hoewel zij het ontzettend lekker vond (en mijn vader ook) bleef zij toch teruggrijpen naar de pakjes. Dus maakte ik altijd een beetje verse tomatensoep extra die ik dan bij mijn ouders in de vriezer schoof.
Hoe maak je verse tomatensoep uit de slowcooker?
Tomatensoep uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker
- Staafmixer
Materials
- 800 gram tomaten
- 1 ui geschild en in stukjes gesneden
- 1 wortel geschild en in stukjes gesneden
- 2 takjes verse rozemarijn blaadjes van takjes gerist
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 groentebouillonblokje
- 2 laurierblaadjes
- 2 eetlepels slagroom
- 300 gram rundergehakt
Instructies
- We beginnen met het ontvellen van de tomaten
- Verwijder de kroontjes en snijd ze aan de onderkant kruislings in
- Kook water en doe dit in een grote kom, leg de tomaten in de kom met het hete water en laat 5 minuten liggen
- na 5 minuten zouden de velletjes van de tomaat waar je hebt ingesneden moeten loslaten, is dit niet zo laat ze dan nog wat langer in het warme water liggen
- Krullen de velletjes om dan kan je de tomaten onder koud stromend water afspoelen.
- Hierna kan je gemakkelijk de velletjes van de tomaten verwijderen.
- Doe alles (behalve de slagroom en het gehakt) in de slowcooker en zat de slowcooker voor 3 uur op low
- Een half uur voor de tijd om is haal je de laurierblaadjes eruit en pureer je met de staafmixer de soep
- Wanneer ik een echt gladde soep wil haal ik de soep 1 of 2 keer door een passeerzeef.
- Draai balletjes van het gehakt en voeg deze toe aan de soep, laat deze nog een half uurtje meegaren.
- Schep de soep in kommen en drizzel er een beetje slagroom over
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via een van deze links ontvang ik hier een kleine vergoeding voor. Het kost jou niks extra’s.Â
Ik heb vandaag de tomatensoep gemaakt. Na het fijn maken met de staafmixer heb ik een liter kokend water toegevoegd. Het was namelijk een tomatensaus in plaats van soep. Wel gelijk een recept voor een lekkere tomatensaus. Het was erg lekker. Dankjewel voor dit recept.