koffie granita

Koffie granita

Koffie wat? Koffie granita, het is helemaal hip en ontzettend lekker. Het is ons favoriete dessert in de zomer, het is fris, stoer, zoet en hartig tegelijk.

Wat is granita?

Granita is heel simpel ijs wat je telkens weer kapot roert, je krijgt eigenlijk een soort slush puppy maar dan steviger. En je kunt het van vanalles en nog wat maken, fruit, koffie, thee, chocolademelk enz. Je kan kiezen voor varianten met alcohol (zoals deze koffie granita) of varianten zonder alcohol (bijvoorbeeld met watermeloen en Sprite).

Granita is Italiaans en komt van het eiland Sicili√ę en het betekent graniet, en zo ziet het er ook een beetje uit. Het is een halfbevroren dessert waarnaast het fruit of drank ook nog suiker en soms water aan toegevoegd wordt. Vervolgens zet je het in de vriezer en roer je het elke 20 a 30 minuten even door. Om granita te maken heb je dan ook geen ijsmachine nodig.

Ik at granita voor het eerste tijdens onze vakantie in Rome in 2014, deze was met citroen en dus heerlijk verfrissend. Daarna heb ik lange tijd niet meer aan granita gedacht tot ik het ineens weer overal op zag duiken. Daar moest ik natuurlijk iets mee en dus maakte ik deze koffie granita. Mijn man als coffee addict was meteen verkocht en dus heb ik deze variant de afgelopen weken vrij vaak gemaakt. Maar tussendoor maakte ik ook een keer een versie met watermeloen en Sprite en met aardbeien en munt. Jammer genoeg is het nu al weken slecht weer, maar goed een granita gaat er altijd wel in ūüôā

Hoe maak je koffie granita?

Het maken van een granita en dus ook van deze koffie granita is echt heel erg simpel. Je hebt er wel even tijd voor nodig en je moet er bij blijven. Het is dus niet handig om te maken als je een hele dag weggaat, want je moet regelmatig alles even doorroeren.

Ik zit er aan te denken om met de kerst een dessertproeverij te maken voor onze gasten en ik weet zeker dat deze granita daar ook op zal komen. Maar goed kerst is nog ver weg en ik ken mijzelf, ik begin in juli al heel ijverig met het bedenken en uitschrijven van een menu, dit verandert een keer of 100 en een paar dagen voor de kerst ben ik zo in de stress omdat ik niet kan kiezen wat ik wil maken. Mijn man hakt dan ook ieder jaar weer de knoop door en stelt een 4-gangenmenu samen van de gerechten die ik al sinds juli aan het verzamelen ben.  Alleen maar liefde voor deze man ♥.

Koffie granita

Voorbereidingstijd10 minuten
Opbrengst: 6 personen
Auteur: Puur Koken

Materials

  • 500 ml verse hele sterke koffie ik zette verse dubbele espresso
  • 80 gram licht bruine basterdsuiker
  • 100 ml koffielikeur ik nam Bailey's

Optioneel om erbij te serveren

  • Vanilleijs
  • Slagroom

Instructies

  • Giet de koffie in een kom en roer de suiker erdoor tot deze is opgelost. Voeg de koffielikeur toe en laat volledig afkoelen.
  • Giet het mengsel, zodra het koud is, in een vriesbestendige bak en zet het 1 uur in de vriezer. Roer na een uur door met een vorm - je zou ijskristallen moeten zien vormen aan de randen. Zet terug in de vriezer voor 20 minuten en roer opnieuw door met een vork. Herhaal dit nog een of twee keer tot de granita uit allemaal ijsklontjes bestaat.

In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 191 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept