Zelf een zuurdesem starter maken

Zijn jullie ook zo ontzettend gek op zuurdesembrood? Wij wel, maar het zelf maken daar durfde ik nooit aan te beginnen, iets met beren op de weg…
Vorige week besloot ik er toch maar eens aan te beginnen en nu een week later kan ik zeggen dat mijn zuurdesemstarter het echt volgens het boekje heeft gedaan. Vandaag dan ook de dag dat ik voor het eerst zuurdesembrood ga maken.

Voor de zuurdesemstarter gebruikte ik het recept van Levine, hier staat goed en duidelijk beschreven wat je per dag moet doen en hoe het zuurdesem eruit hoort te zien.
Dag dag 3 schrok ik een beetje want het zuurdesem rook echt niet lekker en ik dacht dag het mislukt was. Maar volgens Levine was dit heel normaal en moest ik gewoon doorgaan met voeden.
Gisteren was dag 7 en zag en rook het zuurdesem precies zoals Levine beschrijft.

Hoe maak je een zuurdesem starter?
Belangrijke noot, gebruik telkens brandschone spullen, anders mislukt je zuurdesem en dat willen we uiteraard niet.

Je gooit elke dag een gedeelte van je desem weg. Vind je dit zonde? Dan kan je dit afwegen in porties van 100 gram en ook dit gaan voeden. Je kan het ook weggeven aan iemand die ook wel een zuurdesembrood wil maken. Diegene hoeft het dan alleen maar zelf bij te houden en te voeden vanaf de dag waar jij gebleven bent.

Dag 1:

Vandaag ga je beginnen met je moederdesem, ik noemde mijn starter Henk :-).
Gebruik een brandschone glazen pot met deksel en gebruik een brandschone lepel.

  • 100 gram water
  • 75 gram roggemeel
  • 25 gram tarwebloem

Neem een schoon bakje en doe daar water, roggemeel en tarwebloem in. Roer met een schone lepel door elkaar. Schraap de wand van het bakje met een pannenlikker schoon. Doe het deksel (losjes) op het bakje en laat het mengsel 24 uur op kamertemperatuur staan.

Dag 2:

Wat ik elke dag deed was een schoonkommetje pakken, hier alle desem uit de pot in doen, daarna de pot met kokendheet water uitspoelen en daarna weer beginnen volgens het recept van die dag.

Misschien zie je vandaag al wat bubbeltjes, maar dit heeft nog niet.

  • 100 gram van het mengsel van dag 1
  • 75 gram water
  • 50 gram roggemeel
  • 25 gram tarwebloem

Roer alles met een schone lepel door elkaar. Schraap de wand van het bakje met een pannenlikker schoon. Doe het deksel (losjes) op het bakje en laat het mengsel 24 uur op kamertemperatuur staan.

Dag 3:

Misschien heb je geluk en is je desem al actief, maar dit hoeft niet. Het kan zelfs zijn dat je desem niet lekker ruikt. Niet stoppen, maar gewoon doorgaan dit komt echt goed.
Als je desem al lekker wakker is en in volume is verdubbeld kan je het nog niet gebruiken. De verkeerde micro organisme overheersen nu nog.

  • 100 gram van het mengsel van dag 2
  • 75 gram water
  • 25 gram roggemeel
  • 50 gram tarwebloem

Roer alles met een schone lepel door elkaar. Schraap de wand van het bakje met een pannenlikker schoon. Doe het deksel (losjes) op het bakje en laat het mengsel 24 uur op kamertemperatuur staan.

Dag 4:

Henk was bij mij op dag 4 al lekker actief, hij verdubbelde volgens het boekje en zakte ook weer wat in. Henk had het duidelijk naar zijn zin om de plek waar hij stond.

Vandaag moet je desem actief zijn. Als dit niet het geval is dan herhaal je dag 3 nog een keer. Net zo lang tot je desem doet wat hij moet doen. Maar heb je 4x dag 3 herhaalt dan kan je beter overnieuw beginnen, jouw Henk vindt misschien het plekje niet zo fijn waar hij staat.

Doet jouw Henk wel wat hij zou moeten doen? Super dan gaan we door met dag 4.

  • 100 gram van het mengsel van dag 3
  • 75 gram water
  • 15 gram roggemeel
  • 60 gram tarwebloem

Roer alles met een schone lepel door elkaar. Schraap de wand van het bakje met een pannenlikker schoon. Doe het deksel (losjes) op het bakje en laat het mengsel 24 uur op kamertemperatuur staan.

Dag 5, 6 en 7

Doet jou desem nog steeds zoals het zou moeten? Super dan gaan we lekker verder.
Doordat je steeds meer water en minder roggemeel gaat toevoegen wordt je desem lichter van kleur maar ook dunner, dit hoort zo.
Het lijkt vanaf nu een beetje op pannenkoekenbeslag, gewoon doorgaan want dit is precies wat we willen.

Is je mengels verdubbelt of verdriedubbelt dan is je mengsel bijna klaar voor gebruik. Voed het deze dagen nog, op dag 7 moet je desem binnen 6 – 8 uur verdubbelen of verdriedubbelen, dan is jouw Henk klaar voor gebruik.

  • 100 gram van het mengsel van dag 4
  • 100 gram water
  • 100 gram tarwebloem

Roer alles met een schone lepel door elkaar. Schraap de wand van het bakje met een pannenlikker schoon. Doe het deksel (losjes) op het bakje en laat het mengsel 24 uur op kamertemperatuur staan.

Veel plezier met het maken van jouw Henk.

Please follow and like us:

About the author

Marjolijn

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View all posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *