Gehaktbrood
Als ik iets toch waanzinnig lekker vind dan is het wel gehaktbrood. Je kan er echt oneindig mee variëren en eigenlijk kan het nooit mislukken (tenzij je het laat aanbranden natuurlijk). Eerder maakte ik mijn gehaktbrood altijd klaar in de oven, maar toen ik een recept voor de slowcooker tegen kwam ben ik die gaan maken. De eerste keer hield ik mij netjes aan het recept, maar inmiddels ben ik helemaal los gegaan en gebruik ik dit recept alleen nog als basis.
Omdat het in de slowcooker gaat, kan je het ‘s morgens voor je naar je werk gaat of wanneer je een dagje weggaat al klaarmaken, het enige wat je nodig hebt is een grote kom om alles te mengen en uiteraard een snijplank en mes en om alles te snijden, maar verder heb je geen extra pannen nodig dan alleen je slowcooker. Je snijd alles, gooit het bij elkaar in de kom, maakt er een mooi “broodje” van en legt het in de slowcooker, slowcooker op low en je kan de rest van de dag doen waar je zin in hebt, je hebt er totaal geen omkijken meer naar.
Groot voordeel
Dat vind ik toch echt wel een heel groot voordeel van een slowcooker. Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik zo gek ben op mijn slowcooker, dat is echt het pure gemak wat het brengt. Dat het eten er ook nog eens super lekker en mals uitkomt is natuurlijk ook mooi meegenomen. Ik hoor ook regelmatig dat mensen er hun groente en aardappels ‘s morgens in doen, naar hun werk gaan en dan ‘s avonds alleen nog maar vlees hoeven te bakken. Dit doe ik niet, ik heb het een keer geprobeerd maar ik vond de aardappels en groente echt te ver doorgekookt en niks viezer dan te ver doorgekookte groente. Tot nu toe gebruik ik de slowcooker voor stoofvlees, pulled pork, soepen en dit gehaktbrood. In de winter wil ik ook wel eens een stamppot erin maken, maar dat doe ik alleen als we thuis zijn en ik zeker weet dat de groente niet tot snot gekookt worden.
Je schijnt zelfs cake in de slowcooker te kunnen maken, ik weet niet of dat echt lekker gaat worden maar ik ga het wel een keer uitproberen.
Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten
De Lidl heeft vaak voor weinig een slowcooker in hun webshop staan (no spon), deze is perfect om mee te beginnen. Ik kreeg mijn slowcooker een paar jaar geleden als kerstgeschenk van mijn baas, nooit geweten dat het echt mijn grote liefde zou gaan worden… de slowcooker dan, niet mijn baas. Maar echt als mijn slowcooker ooit kapot gaat komt er echt direct een nieuwe, ik kan en wil echt niet meer zonder.
Proefkonijnen
Een paar maanden geleden heb ik wat collega’s uitgenodigd om te komen eten. Manlief wilde wel eens de mening van een ander op zijn spareribs en ik wilde wel eens de mening van een ander op dit gehaktbrood. Dus hebben we mijn collega’s als proefkonijnen gebruikt en stond mijn man de hele dag achter de bbq de spareribs klaar te maken en zetten ik de slowcooker aan het werk voor het gehaktbrood. Ik heb mijn collega’s van beide niet zien eten maar zien vreten haha, ze vonden het ontzettend lekker. Als zelfs een collega zegt dat ze eigenlijk niet van spareribs houdt maar deze wel heel erg lekker vindt, dan weet je dat je het goed hebt gedaan.
Ik kreeg ook de vraag of dit gehaktbrood in de oven kan. Ja ik denk wel dat dat kan alleen krijg je dan een heel ander gehaktbrood dan wanneer het uit de slowcooker komt. Ik durf ook niet te zeggen op welke temperatuur en hoe lang het dan in de oven zou moeten. Maar als je dit wilt uitproberen laat het mij vooral weten en ook hoe het smaakte.
Wat heb je dan allemaal nodig?
Alle kruiden kocht ik bij Van Beekum Specerijen.
Ingrediënten:
- 1 kilo half om half gehakt
- 3 uien
- 7 tenen knoflook
- 1 paprika
- 1 ei
- 150 gram geraspte kaas
- 8 plakjes ontbijtspek
- Ketjap Manis
- 2 theelepels sambal
- paneermeel
- 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 3 eetlepels currysaus
- 2 eetlepels honing
How to make:
- Doe het gehakt in een kom en voeg een ei, beetje paneermeel, sambal, kruiden, geraspte kaas en een scheutje ketjap toe
- Snijd de paprika en kleine stukjes, snipper 1 ui fijn, pers 5 teentjes uit en voeg toe aan het gehakt
- Snijd het ontbijtspek in fijne reepjes, voeg dit ook toe aan het gehakt samen met de kaas
- Meng alles met vochtige handen goed door elkaar
- Wanneer je gehakt te nat is voeg dan nog wat paneermeel toe, vind je het te droog voeg dan wat extra ketjap toe
- Leg het gehakt op een snijplank en vorm er een mooi “broodje” van
- Snijd de overige uien in halve ringen en leg deze onderin de slowcooker, leg hier bovenop het gehaktbrood
- Meng de curry, beetje ketjap en honing door elkaar en pers er 2 teentjes knoflook bovenuit.
- Roer alles goed door elkaar en smeer hier het gehaktbrood mee in
- Zet de slowcooker op low voor ongeveer 6 uur
- Wanneer je thuis blijft kan je regelmatig je gehaktbrood bestrijken met het curry-honingmengsel, ben je niet thuis dan kan je het er ook in één keer overheen gieten en uitstrijken.
Na 6 uur in de slowcooker ruikt je huis heerlijk en is je gehaktbrood klaar. Wij eten er vaak een lekkere salade bij met rozemarijn aardappeltjes uit de oven. Maar het is ook lekker bij een bordje patat of bij gekookte groente met aardappels. Jij bent de baas dus jij bepaald!
Ik ben heel benieuwd wat jullie van dit gehaktbrood vinden. En wanneer je hem in de oven maakt hoor ik graag of dit ook goed is gelukt. Twijfel je nog over het aanschaffen van een slowcooker, niet doen… je gaat er echt heel veel plezier aan beleven. Binnenkort komen er nog meer recepten uit de slowcooker online, dus hou je van makkelijk en wil je niet de hele dag in de keuken staan schaf echt een slowcooker aan.
Eet smakelijk!!
Hmm, heerlijk gehaktbrood. Ik zou ook wel een keer proefkonijn willen zijn 😉
Haha iedereen is welkom. Als corona minder is maar weer eens een etentje geven.
Comment
Ik heb nog nooit een gehaktbrood gemaakt, maar ga het zeker proberen, ziet er heerlijk uit. Wel in de oven want een slowcooker heb ik helaas niet.
Als je dit recept gaat maken in de oven, zou je mij dan willen laten weten hoe het smaakte?
In de oven afdekken met folie zou een optie kunnen zijn. Dan droogt het niet uit. Laatste 10 min zonder folie.
Daar heb je gelijk in.
Dit ziet er echt ontzettend lekker uit! Helaas geen slowcooker in huis, maar het lukt vast ook wel in de oven.
Dat zou moeten lukken. Als je het in de oven gaat maken wil je mij dan laten weten hoe het smaakte?
Commentheerlijk, gehakt brood: en wat je zegt je kan er alle kanten mee op. Alleen ik gebruik altijd rundergehakt
Ik gebruik in de slowcooker bewust half om half, dit is iets vetter en blijft daardoor lekker mals. Voor pasta’s enz gebruik ik ook altijd rundergehakt.
Ziet er lekker uit! Hier geen slow cooker in huis maar misschien moet ik dat toch eens bekijken 😉
Zeker de moeite van het overwegen waard. Het brengt zoveel gemak met zich mee, je kan je ding doen terwijl de slowcooker je eten bereidt, idealer kan het bijna niet.
Dat ziet er heel lekker uit. Ga het zeker proberen. Wel een vraagje ,wat bedoel je met currysaus? Welke bedoel je.
Grts Greet
Ik bedoel de curry in van die rode flessen, die je ook bij de patat eet. Ik ben benieuwd wat je van het gehaktbrood vindt.
Gehaktbrood vind ik heerlijk, maar ik heb geen slowcooker in huis. Zou het ook met de Ecostoof gemaakt kunnen worden?
Oei, dat is een goede vraag. Ik heb nog nooit met een ecostoof gewerkt, dus durf het niet te zeggen. Mocht je het gaan proberen wil je dan even laten weten of het is gelukt of niet?
wat een top idee! ik heb zelf ook een slowcooker en ben er ook een groot fan van 😉 leuk om dit een keer te proberen! Bak je het van te voren niet aan?
Wat leuk dat je zo enthousiast bent. Je hoeft het niet van te voren aan te bakken. Na een paar uur in de slowcooker zit er een heerlijk bruin korstje op.
Gehaktbrood in oven 165 graden en dan 50 -60 minuten. Misschien langer. Kijk na 50 minuten ff hoe het ervoor staat. Met een kleinere hoeveelheid gehakt kies ik 45 min in de oven, wordt perfect. Ga dit zeker ook in de sc maken
Dankjewel!! Dan ga ik dit gehaktbrood eens proberen in de oven.
Curry , gebruik je curry poeder of curry pasta in dit recept?
Ik gebruik curry uit zo’n rode fles met groene dop, die je ook bij de patat doet. 🙂
Wij zijn maar met 2 personen. Wil dus de helft van het recept maken. Hoe dan mbt de tijd? Zelfde of korter?
Durf ik zo niet te zeggen, maar ik zou baar 3 uurtjes even kijken hoe ver hij is. Je kan daarna altijd de slowcooker op warm zetten.
Vandaag ligt voor de eerste keer het gehaktbrood in de slowcooker. Het ruikt nu al heerlijk. Ben zo benieuwd
Het is echt een feestje voor je neus en voor je mond. Eet smakelijk straks.
De kaas zou ik die gewoon kunnen weglaten? Of een vervanger gebruiken?
Bedankt. Mijn slowcooker komt donderdag aan.
De kaas kan je gewoon weglaten als je dat niet lekker vindt.
Het is paasavond en heb het gehakt helemaal klaar staan, de wekker op 6:00 uur en hopelijk om 12:00 uur klaar voor mijn paasbrunch, je hoort nog hoe het was en wat mijn gasten ervan vonden.
Vrolijk Pasen
Brenda Magdelijns.
Ik ben heel benieuwd hoe je het gehaktbrood vond. Wij eten het vanavond.
Zou je dit ook met mager vlees kunnen doen ?
Zal wel veel droger zijn waarschijnlijk!
Dat kan zeker, alleen kreeg ik vaak de reactie van mensen die ook mager vlees hebben gebruikt, dat het erg droog werd.
Welke inhoud heeft je slowcooker? Ik heb er nog geen, maar wil er wel een aanschaffen.
Mijn Crockpot is 4,7 liter. Maar je kan het gehaktbrood vormen naar hevelden slowcooker.
Ziet er lekker uit!
Ik wil het binnenkort ook een keertje proberen, want ik gebruik mijn slowcooker veels te weinig.
Maar welke sambal gebruik jij?
Leuk. Ik gebruik sambal manis.
Dank je wel voor het heerlijke recept. We hebben er van gesmuld.
Aankomende week gaan we de butter ckicken maken.Ben benieuwd.
Wat leuk om te horen! Ben ook heel benieuwd wat jullie van de butter chicken vinden.
Allereerst bedankt voor het recept. Ik heb mij er niet helemaal aan gehouden maar ik zal ook vertellen waarom.
Ten eerste kunnen wij niet zo goed tegen zoveel knoflook. Geen probleem want met 2 tenen knoflook ging het ook uitstekend en was het net zo smaakvol. Ik heb wat minder gerookte paprika gebruikt maar weer wat meer Italiaanse kruiden. Ieder zo zijn smaak. Ook had ik nog een halve prei dus die heb ik er ook fijngesneden bijgedaan. Het zout/spek gehalte in het recept is prima! Fijn, dank je wel.
6 uur in de crockpot/slowcooker was te lang maar dat kan uiteraard verschillen per cooker, niet iedereen heeft dezelfde dus na 4 uur vond ik het meer dan genoeg. Overigens heb ik gehakt van de slager gebruikt half om half. Het spek heb ik er niet in gedaan maar er bovenop gedaan. Zo kon ik het mooi aflakken met de saus. Ik had enorm veel vocht na 4 uur op laag slowcook dus dat heb ik in de pan gelaten en het gehaktbrood in een ovenschaal gedaan. 4 x 2 minuten onder de grill en elke keer weer aflakken met de saus. De pan aan laten staan dik een uur met de deksel open. Dat was een heerlijke maar dan wel zeer vette jus, stiekem nog wat aangemaakt met honing, ketjap en currysaus. Lekker fout!! Heerlijk.
Al met al een heerlijk recept! Dank je wel! het was in 1 keer goed en ik heb het in mijn receptenboekje geschreven!
Wat leuk om te lezen!
En ik zeg altijd een recept is niet in beton gegoten, experimenteren is zo ontzettend leuk.
Leuk om jouw recept zo te lezen, ga ik ook eens proberen.
Kan ik het gehaktbrood ook eerst aanbraden, dan aflakken en in de slowcooker?
Dat kan, maar ik vraag me af waarom je dat zou willen. Wanneer je het eerst bakt en dan aflakt zullen de smaken van de marinade niet meer door het hele gehakt heentrekken en dan krijg je vrij droog gehaktbrood.
Je krijgt ook in de slowcooker een bruin kleurtje aan je gehaktbrood.
Dank je, ik ga het morgen proberen.
Nou ik heb nog maar net de slowcooker aan staan komt mijn man binnen en zegt wat ruikt het hier heerlijk.
Dus zou wat worden als we 6 uur verder is. Maar eigenlijk ruiken de ingrediënten ook al heerlijk.
Wat leuk om te horen! Ik ben benieuwd wat jullie van het gehaktbrood vonden.
Het gehaktbrood is bij mij goed gelukt. Ik heb het er 6 uur in de slowcooker gehad en was goed gaar en lekker sappig vlees. Heb de uien onderuit geschept en op de hutspot gelegd, samen met het kookvocht/sju. Echt een lekker gerecht.
Dat klinkt lekker zeg! Wij moeten hem ook snel weer eens eten want dit gehaktbrood is te lekker.
Gehaktbrood gaat er mooi uitzien,wel een beetje veel vocht.Moet nog twee uur.Hoop,dat het lekker is.Kan ik straks nog iets doen aan het vocht?In de slowcooker op los..6 uur.
Ik weet niet wat je bij het gehaktbrood eet, maar je zou er een jus man kunnen maken. Dan doen wij altijd als we er gekookte aardappels en groente bij eten.