Mama’s erwtensoep

Wie aan de winter denkt, denkt ongetwijfeld ook aan erwtensoep. Vroeger, toen je elke winter nog kon schaatsen, ging ik altijd met vriendinnetjes schaatsen op een riviertje vlak bij ons dorp. Op diverse punten op dit riviertje kon je heerlijke lekkernijen kopen zoals warme chocomel, broodjes maar ook…erwtensoep. En oke deze erwtensoep was niet zelfgemaakt en kwam uit grote blikken die in een grote pan werd warm gemaakt, maar het was zo lekker om na een paar kilometer schaatsen, ijskoud en verkleumd een beker warme erwtensoep naar binnen te lepelen. Om daarna nog een stuk te schaatsen en op de terugweg een beker warme chocomel, met slagroom uiteraard, te drinken. Jammer genoeg hebben we deze winters niet meer en is het ook al heel wat jaren geleden dat ik voor het laatst op schaatsen gestaan heb. Ik zou natuurlijk naar een ijshal kunnen gaan, maar daar vind ik dus niks aan. Rondjes schaatsen in een hal, nee dat is niks voor mij. Ik wil de kou voelen, en lekker in de buitenlucht zijn.

Mama’s erwtensoep

De lekkerste erwtensoep vond ik toch wel de erwtensoep van mijn moeder. Ik zie haar nog staan, dagenlang stond ze in de keuken te roeren in de grootste pan die ik ooit gezien heb. Toen mijn moeder verhuisde van haar appartement naar het hospice heb ik nog gevraagd of ze deze mega pan nog had, maar helaas had ze die na het overlijden van mijn vader weggegooid omdat ze toch nooit meer zoveel erwtensoep zou maken. Hier hebben we toen samen wel een paar traantjes om gelaten, een stukje nostalgie lag ergens op de vuilnisbelt. Gelukkig wilde ze nog wel steeds erwtensoep maken en zo sloop langzaam een traditie erin om elk jaar op 1 januari met de familie bij elkaar te komen en met z’n allen erwtensoep te eten.
Toen mijn moeder ziek werd en niet meer thuis kon wonen, was het mijn neefje die aan mijn moeder vroeg, oma kunt u nou nooit meer erwtensoep voor ons maken? Zo schattig, maar tegelijkertijd ook erg verdrietig.

Vorig jaar december is mijn moeder overleden en hebben we met haar verjaardag in januari met z’n allen boerenkool gegeten, hier wilde we een nieuwe traditie van maken. Maar ik denk dat ik toch weer ga proberen om de traditie van de erwtensoep terug te voeren. Ik heb (gelukkig) mijn moeders genen wat betreft koken en bakken gekregen en ik vind het ontzettend leuk om de hele familie te voorzien van een lekker bakje snert. Voor ons tweetjes maak ik het in de slowcooker, maar deze is maar 3,5 liter dus wil ik voor de hele familie koken dan zal ik toch op zoek moeten naar net zo’n mega pan als mijn moeder had. Geen idee hoeveel liter hij was, maar de hele familie kon er ruimschoots van eten en dan bleef er altijd nog heel veel over voor in de vriezer.

Waar komt het vandaan?

Veel mensen zullen denken dat de erwtensoep uit Nederland komt, maar dit is niet waar. De soep gemaakt van erwten kent een lange geschiedenis die vermoedelijk al in Azië is begonnen. Dit zal rond 700 v Christus geweest zijn.
Ook in andere landen als Canada, de VS, Engeland, India, het Midden-Oosten maken ze soep gemaakt van erwten, als is deze variant vaak veel minder gebonden dan de soep die wij in Nederland kennen.

Erwtensoep wordt gemaakt van ingrediënten die lang houdbaar zijn, gedroogde spliterwten, gezouten vlees en groenten die men in de winter in eigen tuin kon verbouwen, knolselderij, winterprei, winterwortel enz.
Iedereen heeft een eigen manier om erwtensoep te bereiden. Soms hoor ik wel eens ik ga vanavond lekker erwtensoep eten maar ik moet er nog boodschappen voor doen… Dan denk ik echt hoe dan? Erwtensoep daar ben je een paar dagen mee bezig. Eerst de groente erwten in de week zetten, bouillon trekken, groenten snijden en dan moet het ook nog eens lang, heel lang opstaan. Dus de erwtensoep die in een uurtje klaar is, is in mijn ogen geen echte erwtensoep.

Eigen manier

Ondanks dat iedereen op zijn eigen manier erwtensoep maakt, wil ik jullie toch mijn “geheime’ recept van erwtensoep delen. Eigenlijk heb ik dit recept jarenlang voor mijzelf gehouden omdat het grotendeels nog is zoals mijn moeder erwtensoep maakte en ik niet wilde dat iedereen deze lekkere erwtensoep zou namaken. Maar nu denk ik, hoe tof zou het zijn als mensen het recept gaan namaken en mijn moeder op die manier toch nog een klein beetje voortleeft door haar recept.

Wat heb je allemaal nodig voor deze erwtensoep?

  • 1 pak split erwten
  • 1 pak gedroogde groene erwten
  • 1 knolselderij
  • 3 grote winterwortels
  • 3 grote aardappels
  • 2 uien
  • 2 prei
  • Een bosje selderij
  • 4 karbonaadjes
  • 1 grote opgerolde verse worst
  • 2 rookworsten
  • 3 groentebouillon blokjes

En hoe maak je het dan?

Dag 1:

  1. Pak een grote pan en vul deze met water
  2. Doe hier de groene erwten in en laat deze een nacht, maar het liefst 24 uur staan
  3. Doe 3 liter water in de pan of slowcooker en leg hier het vlees (behalve de rookworsten) en de groentebouillon blokjes in
  4. Zet de slowcooker op low en laat minimaal 12 uur opstaan, of zet je pan op het kleinste vuurtje en laat alles minimaal 12 uur opstaan

Dag 2:

  1. Ik neem aan dat je de slowcooker of het vuur hebt uitgezet voor je naar bed ging, dus dit mag weer aan
  2. Haal het vlees uit de pan en snijd alles in stukjes, daarna kan het weer terug in de pan
  3. Snijd alle groente in stukjes en snijd de selderij fijn en voeg deze toe aan de bouillon
  4. Giet de groente erwten af en voeg deze, samen met de spliterwten toe aan de bouillon
  5. Laat nu alles op stand low of op een laag vuurtje staan (voor minimaal 10 uur)
  6. Hierna zal je erwtensoep al lekker dik zijn, is dit niet zo? Geen paniek je kan het nog wat langer op laten staan, maar…
  7. De slowcooker of het vuur kan uit en je laat de soep de komende nacht rustig staan, in dit proces zal de soep verder indikken

Dag 3:

  1. Kijk of je erwtensoep niet te dik is geworden, je moet hem niet hoeven te snijden om te kunnen eten. Vind je de soep te dik, voeg dan wat water toe
  2. Zet de slowcooker of het vuur weer aan, dit keer mag het op stand high of op een wat middel vuurtje op je gasfornuis
  3. Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze toe aan de soep
  4. Laat de soep nog ongeveer een uurtje aanstaan tot deze lekker warm is en de rookworst gaar is
  5. Je zelfgemaakte erwtensoep is klaar om gegeten te worden

Je ziet het is een paar dagen werken, maar het resultaat is echt heerlijk.
Ben je ook gek op erwtensoep? En hoe maak jij het altijd?

Please follow and like us:

About the author

Marjolijn

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View all posts

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *