Stoofpotje

Stoofpotje met aardappel en chorizo

Ook in de zomer eten wij graag een lekker stoofpotje, vooral omdat wij dan regelmatig op de golfbaan te vinden zijn en de slowcooker ondertussen zijn werk doet. Wel kiezen we dan vaker voor een wat lichtere stoofpot zoals deze met aardappel en chorizo.

Stoofpotje

Voor dit stoofpotje heb je niet perse een slowcooker nodig, je kan hem ook heel goed in een gewone pan maken. Sterker nog maak je deze in een gewone pan dan staat hij binnen een half uur op tafel.

Heb je nog geen slowcooker, maar wil je deze wel graag? Ze hebben nu bij Bol.com, leuke aanbiedingen. Zo kan je voor een relatief laag bedrag eens kijken of een slowcooker ook iets voor jou is.

Waarom een stoofpotje uit de slowcooker?

Ik hoor jullie denken, maar als dit stoofpotje zonder slowcooker binnen een half uur op tafel staat, waarom dan toch een slowcooker gebruiken?

Tja, laten we beginnen met dat ik enorm verslaafd ben geraakt aan mijn slowcooker en dat ik behalve GVA maaltijden, alles in de slowcooker bereid.
Het is gewoon enorm makkelijk, wil ik doordeweeks een stoofpot maken? Dan maak ik de avond ervoor alles klaar, zet de pan van de slowcooker in de koelkast en de volgende dag zet ik de pan in de slowcooker en zet deze aan. Bij thuiskomst alleen nog wat groente en aardappelen koken of wat pasta of rijst en klaar.

Behalve dat het erg makkelijk is, is het ook nog eens gezond. Door op lage temperatuur te garen blijven vitamines en mineralen beter bewaard in je eten.

Leestip: Hachee met een Oosters tintje

Hoe maak je dit stoofpotje met aardappel en chorizo?

Dit gerecht is ideaal voor de beginnende kok of beginnende slowcooker. Het is super simpel om te maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig.

De paprikapoeder kocht ik bij Van Beekum Specerijen.

Stoofpotje met aardappel en chorizo

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time3 uur
Totale tijd3 uur 10 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Materials

  • 2 uien
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 600 gram krieltjes ik gebruikte krieltjes in schil
  • 3 teentjes knoflook
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 250 gram champignons
  • 3 rode paprika's
  • 100 gram chorizo
  • klein bosje verse bieslook
  • 200 gram zure room
  • 250 ml kippenbouillon Gebruik bij bereiding in de pan 350 ml bouillon
  • klontje boter om de uien in aan te bakken

Instructies

Bereiding in de slowcooker

  • Snijd de uien in halve ringen
  • Smelt een klontje boter in de pan en bak de spekjes samen met de uien
  • Voeg ook de tomatenpuree toe om deze te ontzuren en bak een minuutje mee
  • Doe de uien en de spekjes in de slowcooker
  • Was de krieltjes en leg deze ook in de slowcooker
  • Pers de knoflook uit en doe deze ook in de slowcooker
  • Snijd de chorizo in plakjes of in blokjes en doe deze ook in de slowcooker
  • Snijd de champignons in kwarten en voeg deze ook toe aan de slowcooker
  • Snijd de paprika in blokjes en voeg ook toe aan de slowcooker
  • Strooi de paprika poeder er overheen en roer alles even om
  • Giet de bouillon erbij, kijk even of je alle bouillon nodig hebt, later wat extra toevoegen kan altijd
  • Zet de slowcooker voor 3-4 uur op low
  • Controleer na 3 uur of de krieltjes gaar zijn, wanneer deze gaar zijn is je gerecht klaar. Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de zure room in een kommetje, snijd de bieslook fijn en roer dit door de zure room. Serveer dit bij het stoofpotje

Bereiding in een pan

  • Snijd de ui in halve ringen
  • Smelt de boter in de pan en bak de spekjes samen met de uien voor ongeveer 4 minuten
  • Was de krieltjes
  • Pers de knoflook uit
  • Voeg de knoflook en krieltjes toe aan de ui en spekjes en bak voor 3 minuten
  • Voeg tomatenpuree en paprikapoeder toe en roer even door
  • Snijd de champignons in kwarten en de paprika in stukjes
  • Voeg de champignons en paprika toe aan de rest
  • Snijd de chorizo in plakjes of blokjes en voeg ook deze toe
  • Voeg de bouillon toe
  • Verlaag het vuur en doe de deksel op de pan, laat voor ongeveer 20-25 minuten zachtjes koken. Haal de laatste 10 minuten de deksel van de pan
  • Als de krieltjes gaar zijn is je gerecht klaar
  • Doe de zure room in een kommetje, snijd de bieslook fijn en voeg dit toe aan de zure room, roer door
  • Serveer de zure room naast het stoofpotje

 

In dit artikel staan affiliate links, door via deze links een aankoop te doen ontvang ik kleine vergoeding. Het kost jullie niks extra’s. 

(Visited 3.813 times, 3 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories