kapucijners

Moestuin: Kapucijners

Och wat zijn wij gek op deze heerlijke boontjes. Uit een pot zijn ze niet lekker, maar vers och, och, och daar kan ik wel een kilo van op. Kapucijners zijn heel veelzijdig en ontzettend gezond, ook kan je ze goed gebruiken als vleesvervanger in bijvoorbeeld een salade.

Kapucijners hoe begin je?

In deze blog neem ik jullie graag mee in het zaaien, verzorgen en oogsten van kapucijners.
En mochten jullie geïnteresseerd zijn kan ik jullie van harte drie online moestuincursussen aanbevelen, deze hebben bij ons voor meer opbrengst en een betere kijk op de grond en de levende wezens in onze moestuin gegeven.

De eerste cursus gaat over het maken van een moestuinplan, heel handig zodat je weet wat waar kan komen, wat wel en niet naast elkaar kan en wat je nooit twee jaar achter elkaar op dezelfde plek mag zaaien.
Elk jaar als we weer een nieuw moestuinplan gaan bedenken pak ik de cursus er weer even bij en lees ik alles door, zo ben ik weer even opgefrist en kan ik beginnen met het intekenen van de moestuin, of nou ja kan mijn man de moestuin gaan intekenen hij is daar beter in dan dan mij haha.

De tweede cursus die ik jullie wil aanbevelen is de cursus over onkruid. Wat is wel onkruid wat is geen onkruid, welk onkruid is goed voor mijn tuin en welk onkruid moet ik direct verwijderen? Dat alles leer je in deze online cursus.

De derde en laatste cursus die ik heel fijn vond om te doen en die ik ook nog steeds graag weer teruglees is de cursus “Laat je bodem leven”. Veel bodem zijn levenloos waardoor er minder opbrengst is en planten eerder doodgaan, niet nodig en met deze cursus creëer jij het perfecte bodemleven in jouw moestuin.

Maar terug naar de kapucijners

Kapucijners zijn geen moeilijk planten om te zaaien en oogsten, ze kunnen wel wat kou verdragen en dus kan je ze al vroeg in het jaar zaaien. Wij zaaien kapucijners altijd voor in kleine turfbakjes en als de plantjes wat groter worden zetten we ze over in wat grotere potjes, ongeveer half maart planten we ze buiten uit (met turfpotje en al in de grond). Wel zorgen we er voor dat de plantjes op een koude kamer staan om te ontkiemen, kapucijners hebben geen hoge temperatuur nodig om te ontkiemen en dus staan ze bij ons op de logeerkamer. Deze kamer is op het Zuiden waardoor er wel voldoende licht naar binnen komt, maar als er geen logees zijn staat hier ook geen verwarming aan en dus is de kamer koel genoeg voor de kapucijners.
Zet je kapucijners in een warme omgeving dan zullen ze heel snel kiemen, dat is toch veel beter zal je denken? Nee dus, je krijgt dan hele fragiele plantjes die waarschijnlijk al dood gaan als ze half maart naar buiten gaan. Door de plantje op te kweken in een koude kamer krijg je planten die wel tegen een beetje kou kunnen en dus sterk zullen zijn als ze naar buiten gaan. Ja het kiemen duurt wat langer, maar je wilt gezonde planten die veel opbrengst geven toch?

Het kiemen duurt ongeveer 3 a 4 weken in een koude kamer, daarna zetten wij de plantjes in een grotere pot als ze drie grote blaadjes hebben. In deze grote pot mogen ze nog even lekker doorgroeien tot ongeveer half maart, daarna gaan ze de volle grond in.

In de onderstaande tabel zie je wanneer je de kapucijners het beste kunt planten en oogsten.

Zaaitabel kapucijners
Zaaitabel kapucijners

Kapucijners uitplanten

Wanneer de plantjes sterk genoeg zijn kunnen ze naar buiten. Kapucijners klimmen graag en dus maken wij altijd van palen en grootmazig gaas een klimwerk van zo’n 2 a 2.50 meter hoog. Vooral de blauwschokker (het ras wat wij altijd nemen) kan erg hoog worden. Soms hebben de plantjes wat hulp nodig om te klimmen en kan je ze met een touwtje vastmaken aan het gaas.

De jonge plantjes zijn erg in trek bij vogels en dus is het wellicht noodzakelijk om je jonge plantjes te beschermen tegen deze ongevraagde indringer. Dit kan met een gaas werk over de plantjes, wij spannen er meestal een vliesdoek overheen dan kunnen de vogels er niet bij.
Wanneer de peulen eenmaal aan de plant hangen zijn ook deze ook weer in trek bij de vogels, en spannen wij er weer een doek overheen, anders houden we zelf niks over lekker op te eten.

Wij planten de plantjes meestal met zo’n 5 cm afstand tot elkaar en we planten zowel aan de voor als aan de achterkant want het klimwerk (zorg dus dat je ook goed bij de achterkant kunt komen). De pakjes adviseren meestal 10 cm, maar wij merken een grotere opbrengst bij een afstand van.5 cm.

Zorg dat je kapucijners een mooi plekje in de zon hebben, dit is belangrijk zodat na een regenbui de peulen weer snel opdrogen om schimmel en bederf te voorkomen.

kapucijners

Oogsten

Kapucijners pluk je het liefst jong, waneer de peulen dik aanvoelen maar de kapucijners zelf nog niet helemaal volgroeit zijn, dan zijn ze op hun allerlekkerst.

Kapucijners zitten altijd behoorlijk vast aan de plant, trek niet zomaar aan de plant want dan zal je deze beschadigen. Gebruik twee handen om de kapucijners te oogsten, met de ene hand houd je de plant vast en met de andere trek je voorzichtig de kapucijners van de plant. Je kan ook een klein schaartje gebruiken om de kapucijners te oogsten.

Van kapucijners doppen krijg je paarse vingers, ik heb het een tijdje geprobeerd om te doppen met handschoenen aan maar dit werkt voor mij niet fijn, daarom neem ik de paarse vingers maar gewoon voor lief. Na een paar keer goed boenen zijn ze vaak ook wel weer schoon. Als iemand DE tip heeft om deze paarse kleur snel van je handen af te krijgen hoor ik het graag ;-).

Kapucijners eet je het liefst dezelfde dag na het oogsten, anders worden ze melig en dat is echt niet lekker. Heb je kapucijners geplukt en heb je er nog niet genoeg voor een volledige maaltijd? Bewaar ze dan in een zakje of afgesloten bakje in de vriezer en vul deze steeds opnieuw aan met nieuwe oogst kapucijners tot je voldoende hebt.

 

 

In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.

(Visited 217 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories