Aardappel-radijsjessalade

Aardappel-radijsjes salade

YES!!! Morgen kan het 25 graden worden en dus vermoed ik dat in heel Nederland de bbq aangestoken zal worden.
En wat is nou een bbq zonder een heerlijke aardappelsalade? Vergeet de kleffe prak uit de supermarkt en maak in een recordtempo deze heerlijke aardappelsalade met radijsjes.

Waar komt de aardappelsalade oorspronkelijk vandaan?

Men zegt dat de oorsprong van de aardappelsalade in Duitsland ligt, maar echt goede bronnen die die bevestigen ben ik nog niet tegenkomen. Wat we wel kunnen zeggen is dat ieder land tegenwoordig zijn eigen variant op de aardappelsalade heeft, in Duitsland wordt de aardappelsalade vaak gegeten met uitgebakken spekjes erin, mayonaise, aurgurk, sjalotjes etc. Maar ook dit is weer per deel/provincie verschillend en zullen ze in Noord-Duitsland weer een andere variant hebben dan in bijvoorbeeld Beieren.

In Oostenrijk eet men de aardappelsalade het liefst lauw-warm en wordt het zonder mayonaise of augurk gegeten. Wanneer je in Oostenrijk bent geweest en je hebt daar schnitzel gegeten dan zal je het wel herkennen dat er altijd wat aardappelsalade naast wordt geserveerd.

In Nederland doen we graag wat crème fraiche, een fijn gesnipperd uitje en een augurkje in de aardappelsalade. Deze aardappelsalade lijkt nog het meest op de Duitse variant.

Tot zover de geschiedenisles van vandaag haha.

Aardappel-radijsjessalade

Ik ben altijd opzoek naar smaakcombinaties en kwam er achter dat de combinatie van radijs heel goed smaakt in een aardappelsalade, helemaal in combinatie met dille.
De ui liet ik achterwegen omdat de radijsjes al pittig van zichzelf zijn, in combinatie met een uitje vond ik persoonlijk niet lekker, maar willen jullie er graag toch een uitje in dan kan dit uiteraard.

Om toch een beetje de smaak van ui te krijgen, hakte ik een beetje bieslook fijn en deed dit erdoorheen en wat mij betreft was dit echt een schot in de roos. Geen uitgesproken uiensmaak, maar heel subtiel op de achtergrond. Ik ben dus heel benieuwd waar jullie voorkeur naar uitgaat, het uitje of toch de bieslook. Het augurkje liet ik achterwege want dat vond ik in deze salade echt niet lekker, wel voegde ik voor het zuurtje wat kappertjes toe, maar hou je hier niet van dan kan je dit ook achterwege laten.

Aardappel-radijsjessalade

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time10 minuten
Totale tijd20 minuten
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Materials

 • 500 gram aardappelen geschild en in blokjes gesneden
 • 3 eetlepels creme fraiche
 • 1 eetlepel mosterd neem een mosterd die jij lekker vindt
 • dille naar smaak fijn gehakt
 • bieslook naar smaak fijn gehakt
 • 200 gram radijsjes in plakjes gesneden
 • 1 eetlepel kappertjes

Instructies

 • Kook de gesneden aardappels met wat zout voor 8 tot 10 minuten
 • Giet af, spoel goed met koud water tot de aardappel afgekoeld zijn en laat goed uitlekken
 • Meng de creme fraiche, de mosterd en de kruiden met elkaar
 • Als de aardappels goed afgekoeld zijn meng je de gesneden radijsjes en kappertjes door de aardappelen, gevolgd door het creme fraiche mengsel.
 • Meng alles goed door elkaar en klaar is je salade.

In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding, Het kost jou uiteraard niks extra’s. 

(Visited 108 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept