Romige pompoenpasta

Romige pompoenpasta

Mijn man zegt met regelmaat dat ik zelf nog eens in een pompoen verander, zo gek ben ik hier op. Dit jaar hadden we maar 1 pompoenplant, de tweede is helaas kort na het verplanten doodgegaan, maar ondanks dat we maar 1 plant hadden kregen we ruim 40 pompoenen. Ik gaf wat weg, maakte pompoen chutney, pumpkin spice siroop, ik weckte blokjes pompoen in en er liggen nog een stuk op 20 pompoenen te wachten om omgetoverd te worden in iets lekkers.

Een paar weken terug maakte ik deze heerlijk romige pompoenpasta. Eigenlijk stond er pasta bolognese op het menu, maar toen ik de pompoenen in de kelder zag liggen dacht ik, hier moet ik vast ook iets lekkers mee kunnen maken. En na een beetje schaven aan het recept heb ik nu de perfecte combinatie gevonden. Het gerecht is zoet en hartig tegelijk en echt een ware traktatie voor je smaakpapillen.

 

bol 7-daagse oktober 2024bol 7-daagse oktober 2024

Pompoenentijd

Hou je net als mij ook zoveel van pompoen? Het is nu de tijd om ze aan te schaffen. En wist je dat je pompoenen maanden lang kunt bewaren (mits je ze koopt als het steeltje volledig verhout/verkurkt is) Dus wanneer ze in de aanbieding zijn koop er lekker veel, leg ze koel en droog weg en geniet de komende tijd van een heerlijke pompoen.

Hier staat met regelmaat deze heerlijke pompoensoep op het menu en in het weekend verwen ik ons zelf graag met een stukje pompoentaart.

Pompoen

Wat is nu eigenlijk een pompoen? Duh hoor ik jullie nu zeggen haha, maar voor diegenen  die wat meer info willen over de pompoenen volgt hier een klein stukje.

Wisten jullie bijvoorbeeld dat pompoen uit dezelfde familie komt als komkommer, courgette, augurken en meloen? En dat pompoen geen groente is maar een vrucht?
Een aantal pompoenen zijn eetbaar en een aantal pompoenen zij niet eetbaar. Vaak is dit aan de buitenkant niet te zien, wil je weten of een pompoen eetbaar is? Snijd de pompoen dan open, zie je (bijna) geen vruchtvlees dan is het een niet eetbare pompoen. Je kan ook een klein stukje vruchtvlees proeven, smaakt het bitter dan is dat exemplaar niet eetbaar. Eet ook maar een klein stukje, daar word je niet ziek van, je wordt pas ziek als je een heel bord met niet eetbare pompoen naar binnen werkt.

De meeste pompoenrassen zijn eind september of begin oktober rijp. Je kan zien of een pompoen rijp is aan het steeltje, is het steeltje volledig verdroogd dan is je pompoen klaar om geoogst te worden. Wanneer het steeltje volledig verdroogd is, kan je de pompoen ook maandenlang bewaren, dus heb je pompoenen uit eigen tuin wacht dan echt met oogsten tot het steeltje verdroogd is. Laat ze na het oogsten binnen nog even narijpen, ze worden dan nog zoeter en lekkerder van smaak.

Hoe maak je deze romige pompoenpasta?

Romige pompoenpasta

Voorbereidingstijd15 minuten
Active Time35 minuten
Totale tijd50 minuten
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur koken

Materials

  • 500 gram pompoen (ik nam Hokkaido) geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 3 eetlepels mascarpone
  • 100 ml volle melk
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 350 gram tagliatelle
  • 40 gram geraspte parmazaanse kaas

Instructies

  • Verhit de olie in een grote braadpan op een middelhoog vuur en bak de ui met een snufje zout 10-15 minuten tot het zacht en glazig is. Voeg de knoflook toe en bak dit nog 1 minuut mee. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
  • Kook ondertussen de pompoen in een pan kokend gezouten water gedurende 10-15 minuten tot het zacht is wanneer je er met een mes in prikt.
  • Giet af en doe de pompoen in een blender (of gebruik een staafmixer). pureer met 50 ml melk en de uien tot een gladde massa en voeg geleidelijk meer melk toe tot het mengsel net dik genoeg is. Dit kan je testen door een lepel in de pompoenpuree te dopen, als je op de achterkant van de lepel een streep kan trekken die blijft staan is de pompoenpuree dik genoeg.
  • Doe de tomatenpuree en mascarpone in een grote pan en breng op laag vuur aan de kook.
  • Kook de pasta in een grote pan kokend, gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet de pasta af en bewaar een klein kopje van het pastawater. Roer de pasta los met de pompoenpuree, parmezaansekaas en een scheutje van het pastawater. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met extra parmezaanse kaas.

In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via één van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s. 

(Visited 39 times, 7 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.