Pastinaaksoep met feta

Pastinaaksoep met feta uit de slowcooker

Soms heb je van die dagen waarop je de kou van je af wilt schudden met iets warms, romigs en troostends  maar dan zonder liters room of boter. Deze pastinaaksoep met feta is precies dat: een knuffel in soepvorm. En het mooiste? Je slowcooker doet bijna al het werk.

De zoetige aardse smaak van pastinaak combineert heerlijk met de zoute punch van feta. Voeg daar wat knoflook, tijm en een scheutje citroen aan toe, en je hebt een soep die smaakt alsof je uren in de keuken hebt gestaan, terwijl jij in werkelijkheid gewoon een boek zat te lezen onder een dekentje.

Weetje 1: De vergeten held – pastinaak

De pastinaak is een echte ‘vergeten groente’, maar gelukkig maakt hij al een paar jaar een comeback. En terecht! Deze roomwitte wortel met zijn pittige, lichtzoete smaak is eigenlijk een superfood in vermomming.

Wist je dat:

  • Pastinaak al werd gegeten in het oude Rome?

  • Het vroeger in Europa de voorloper van de aardappel was?

  • Deze groente boordevol vezels, vitamine C, K, foliumzuur en mangaan zit?

  • Pastinaak een natuurlijke, zachte zoetheid aan gerechten geeft – zonder toegevoegde suiker?

Zijn aardse smaak komt perfect tot zijn recht in soepen, stoofpotjes, en zelfs geroosterd uit de oven. En hij houdt zó van feta!

Weetje 2: Feta – wit goud uit Griekenland

Feta is misschien wel de bekendste kaas van Griekenland, en dat is niet zonder reden. Deze romige, kruimelige schapenkaas (soms gemengd met geitenmelk) is zilt, rijk en verrassend fris tegelijk.

Fun facts over feta:

  • De naam ‘feta’ is beschermd – alleen kaas uit bepaalde regio’s in Griekenland mag die naam dragen.

  • Echte feta rijpt minstens twee maanden in pekel, wat zorgt voor de typische zilte smaak.

  • Feta bevat veel calcium en eiwit, en verrassend weinig vet voor een kaas.

  • Je kunt het verkruimelen, grillen, bakken of verwerken in soepen – zoals in dit recept!

Feta smelt niet zoals gewone kaas. Daardoor blijft hij prachtig zichtbaar in je soep als topping – een feest voor het oog én de smaakpapillen

Moeilijkheidsgraad:

⭐⭐⭐⭐☆

Pastinaaksoep met feta

Pastinaaksoep met feta uit de slowcooker

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 15 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Puur Koken

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram pastinaak geschild en in stukjes gesneden
  • 1 middelgrote ui in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijn gehakt
  • 1 aardappel geschild en in blokjes gesneden
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 theelepel tijm
  • 100 gram feta verkruimeld +extra voor garnering
  • 100 ml kookroom
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook kort aan tot ze glazig zijn. Dit geeft de soep extra diepte, al kun je dit eventueel overslaan als je écht geen tijd hebt.
  • Doe de pastinaak, aardappel, gebakken ui en knoflook in de slowcooker. Voeg de bouillon en tijm toe. Sluit de deksel en zet de slowcooker op low voor 4 uur.
  • Als de pastinaak zacht is, pureer je de soep met een staafmixer of in een blender tot een zijdezachte massa. Voeg de kookroom, citroensap en feta toe. Mix kort nog een keer tot alles goed is opgenomen. Proef en breng op smaak met peper en eventueel zout (pas op – feta is al zout!).
  • Schenk de soep in kommen, verkruimel wat extra feta erover. Serveer met knapperig brood.

Nutrition

Calories: 280kcal | Carbohydrates: 20g | Protein: 9g | Fat: 15g | Fiber: 6g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Variatietips:

Wil je deze soep een twist geven? Hier zijn wat leuke variaties:

  • Pittig: Voeg een snufje chilivlokken toe voor een verwarmende kick.

  • Extra groente: Gooi er wat knolselderij of wortel bij voor meer diepte.

  • Vegan variant: Gebruik plantaardige feta en haverroom – minstens zo lekker!

  • Knapperige topping: Serveer met geroosterde pompoenpitten of krokante croutons voor een lekkere bite.

Serveertip: Maak er een diner van

Combineer deze soep met een frisse salade met walnoten, appel en honingdressing, en een stuk rustiek brood met knoflookolie. Een glaasje witte wijn erbij (Sauvignon Blanc doet het top) en je hebt een diner waar zelfs je lastige eters stil van worden.

Laatste woorden van de keuken

Ik hou van recepten die met minimale moeite maximale smaak opleveren – en deze pastinaaksoep is daar een schitterend voorbeeld van. Hij is ideaal voor doordeweekse drukte, maar ook perfect als elegant voorgerecht bij een etentje. En het allerbeste? Het huis ruikt urenlang heerlijk terwijl de slowcooker zijn werk doet.

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 39 times, 39 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.