Cranberrysaus

Cranberrysaus uit de slowcooker

Heel langzaam kruipen we weer richting de, voor mij, fijnste tijd van het jaar kerst!
Voor dit jaar heb ik mijn broer en zus + partner en de broer van mijn man uitgenodigd om bij ons kerst te komen vieren en heerlijk te gaan genieten van lekker eten. Wat ik eigenlijk altijd maak en wat bij veel gerechten past is cranberrysaus. Deze smaak is voor mij op en top kerst en mag dus echt niet ontbreken.

Engeland

Voor wij in Engeland gingen wonen had ik niet zoveel met kerst, ik vond het altijd maar gedoe en stressvol. In Engeland leerde ik dat kerst iets moois is, iets gezelligs en warms. Onze familie woonde 800 kilometer bij ons vandaan en ondanks dat we een groot huis hadden, konden we niet de hele familie onderdak geven. Het eerste jaar zijn we van kerst tot na oud en nieuw terug gegaan naar Nederland, de jaren daarna zijn we thuis gebleven en werden we uitgenodigd door vrienden om kerst met hen te vieren. Vanaf dat moment wist ik dat kerst voor altijd mijn favoriete feestdag zal zijn. En nog steeds gaan we elk jaar rond kerst (dit jaar al half december) naar Engeland om daar kerst te vieren met onze dierbare vrienden.

Cranberrysaus

Cranberrysaus gieten ze in Engeland traditioneel over de kerstkalkoen, hierbij worden standaard gravy (jus) en in ganzenvet gebakken aardappelen (roasties) bij geserveerd (en deze zijn zo ontzettend lekker), als groente vind je vaak erwtjes, worteltjes, spruitjes en/of sperziebonen. En heb je daarna nog plek voor een dessert dan mag natuurlijk de Christmas pudding niet ontbreken.

Maar cranberrysaus kan bij veel soorten vlees, het is ook erg lekker bij rollade, varkenshaasje en kip. Ik maak vaak veel te veel en vries de cranberrysaus dan in (in een ijsblokjesvorm), of ik weck het 30 minuten op 100 graden, als we gehaktballetjes eten wil ik daar ook nog wel eens wat cranberrysaus overheen gieten. Ofā€¦. over yoghurt of ijsā€¦.zaaaalig!!!

Hoe maak je het?

Cranberrysaus maken is heel simpel en je hebt er niet perse een slowcooker voor nodig. Waarom ik het dan wel in de slowcooker maak? Naar aanleiding van een tip van een Engelse vriendin, zij maakte altijd de cranberrysaus een avond van te voren klaar in de slowcooker en vond dat de saus hierdoor nog rijker van smaak was, doordat het zolang opstaat trekken alle smaken heel goed in en dat resulteert in een waanzinnig lekkere cranberrysaus.

Deze lijst met ingrediƫnten is voor een flinke pan saus, je kan het eenvoudig halveren maar zoals ik eerder aangaf kan je deze saus ook heel goed invriezen of wecken.

Cranberrysaus uit de slowcooker

Voorbereidingstijd5 minuten
Active Time4 uur
Totale tijd4 uur 5 minuten
Opbrengst: 20 porties
Auteur: Puur Koken

Materials

  • 750 gram cranberries vers of uit de vriezer
  • 250 gram sinaasappel marmalade
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 stuks steranijs
  • 3 kruidnagels
  • 100 gram bruine basterdsuiker

Proef halverwege de kooktijd even, als je het nog te zuur vindt voeg dan nog wat sinaasappelmarmelade of suiker toe

Instructies

  • Doe alles ingrediĆ«nten in de slowcooker en zet deze voor 4 uur op low. Ik gebruik een theezeefje voor de steranijs en de kruidnagelen, zo hoef ik op het eind niet te vissen.
  • Je zal na een tijdje de cranberries horen ploppen, roer dan regelmatig even door tot je een dikke saus hebt.
  • Enjoy!

 

In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding, het kost jou uiteraard niks extraā€™s.Ā 

(Visited 377 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories