Engelse kerstpudding uit de slowcooker

Engelse kerstpudding uit de slowcooker

Je kan het meisje wel uit Engeland halen, maar Engeland niet uit het meisje. Ik mis Engeland en dat zien jullie waarschijnlijk ook terug in mijn recepten. Ik merk dat ik steeds vaker naar het schriftje met Engelse recepten grijp om weer iets lekkers te maken. Zo maakte ik drie jaar geleden met kerst deze heerlijke Engelse kerstpudding uit de slowcooker. Oorspronkelijk gaat hij uiteraard niet in de slowcooker, maar wil je je handen vrij hebben dan is het erg handig om deze kerstpudding in de slowcooker te maken.
Om deze pudding in de slowcooker te maken is het wel noodzakelijk dat je een grote slowcooker hebt waar een puddingvorm van 1 liter inpast.

Wat is een traditionele Engelse kerstpudding?

Dat is lekker haha, maar het is ook heel erg machtig. Je kan deze pudding maximaal 6 maanden van te voren maken. Hoe eerder je hem van te voren maakt hoe lekkerder hij met kerst zal zijn. De smaken zullen er goed intrekken en de pudding zal super sappig en mals worden.

De kerstpudding heeft wel wat weg van de Engelse kerstcake, het enige verschil is dat de cake wordt gebakken in de oven en dat de kerstpudding wordt gestoomd in een puddingvorm. Maar in principe zijn de ingrediënten hetzelfde. Onze vrienden beginnen vaak al in augustus met het maken van de kerstpudding. Zo kunnen alle smaken optimaal intrekken en blijft er met kerst een heerlijk smaakvolle, best machtige, sappige pudding over.

Deze pudding is niet echt geschikt als je al een zwaar kerstdiner achter de rug hebt, tenzij je muizenhapjes van de pudding wilt serveren. Begin je om 4 uur met het kerstdiner om vervolgens om 12 uur ‘s avonds te beginnen aan het nagerecht, zodat er voldoende ruimte tussen de gangen zit dan kan je dit ook heel goed na een wat zwaarder kerstdiner serveren ;-). Grapje natuurlijk, maar ik denk dat jullie wel begrijpen wat ik bedoel. De pudding is zo zwaar van alle drank, vruchten en noten dat het daardoor erg machtig wordt.

Ontdek onze Deer Jimmy's DIY Barrel Chips

Hoe maak je kerstpudding in de slowcooker?

Engelse kerstpudding uit de slowcooker

Voorbereidingstijd30 minuten
Active Time10 uur
Totale tijd10 uur 30 minuten
Opbrengst: 10 personen

Equipment

  • Slowcooker Hier moet een puddingvorm van 1 liter in passen
  • Puddingvorm van 1 liter
  • keukentouw
  • bakpapier
  • Aluminiumfolie

Materials

  • 100 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram blanke rozijnen
  • 400 gram gedroogd fruit kies wat je lekker vindt. Snijd in kleine stukjes
  • 1 kleine appel geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 2 sinaasappels schil geraspt en uitgeperst
  • 2 citroenen schil geraspt
  • 75 ml brandy, whisky of rum
  • 100 ml stout bier verkrijgbaar in de supermarkt of slijter
  • 2 eieren
  • 100 gram reuzel (gesnipperd) te koop bij de slager
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram paneermeel
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 200 gram donkere basterdsuiker
  • 50 gram blanke amandelen fijn gehakt
  • boter om in te vetten
  • triple sec voor het aansteken van de pudding bij het opdienen
  • optioneel custard voor erbij

Instructies

  • Doe de blanke rozijnen, rozijnen, krenten en gekonfijte vruchten in de grootste kom die je hebt. Voeg de appel, citrusrasp, sinaasappelsap, cognac en stout bier toe. Roer alles door elkaar, dek af met een schone theedoek en laat een nacht weken. Het kan uiteraard ook langer, je zult dan regelmatig alles even moeten doorroeren en opnieuw moeten aanvullen met drank.
  • Voeg alle overige ingrediënten (behalve de triple sec en custard) toe aan de kom samen met een ½ theelepel zout en roer vervolgens goed door elkaar Zet de slowcooker aan op stand low.
  • Pak de puddingvorm in met twee lagen bakpapier en 1 laag aluminiumfolie en bind er keukentouw omheen zodat het goed vast blijf zitten (ik wikkel het keukentouw er 2 keer omheen).
  • Vet de puddingvorm in en bekleed de bodem met een cirkel bakpapier. Schep het puddingmengsel erin, druk het goed aan en maak dan een opening in het midden met de achterkant van de lepel. Bedek het oppervlak met nog een cirkel bakpapier. Bedek het oppervlak met nog een cirkel bakpapier, leg dan een vel bakpapier op een vel folie, vouw een plooi in het midden en bedek hiermee de puddingvorm aan de bovenkant. Maak de rand vast met keukentouw en voeg een handvat met lus toe. Laat de puddingvorm voorzichtig in de slowcooker zakken en vul het met water tot halverwege de puddingvorm. Laat 10 uur koken en vul indien nodig water bij. Haal de schaal uit de slowcooker zodra hij gaar is en laat hem volledig afkoelen. Als de pudding volledig is afgekoeld kan je hem maximaal 6 maanden op een koele en donkere plaats bewaren. De smaken worden dan nog lekkerder en jij hebt je handen vrij met kerst.
  • Op de dag dat je de pudding wilt gaan eten zet je de pudding terug in de slowcooker op low en vul je hem bij met water zoals voorheen. Verwarm opnieuw gedurende 4 uur. Keer de pudding hierna om op een mooi bord of mooie schaal. Verwarm wat triple sec in een pannetje op laag vuur, druppel dit over de pudding en steek dit voorzichtig aan. Serveer met custard.

 

In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 2.400 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept