Uien quiche

Uienquiche met spekjes

Het mocht even duren, maar hier dan mijn eerste blog van 2025, uienquiche met spekjes. Wanneer je de spekjes weglaat heb je een heerlijk vegetarisch (lunch)gerecht.

2025 begon voor ons met de griep, eerst ik en toen mijn man en vervolgens kregen we ook nog een buikgriep eroverheen, niet echt een lekker begin van het nieuwe jaar, maar ik hoop dat we het nu voorlopig even gehad hebben. Mijn hoofd stond dus niet echt naar koken, wel heb ik onze zuurdesembroden gebakken, want ja op een gegeven moment krijg je toch wel weer trek in iets te eten en dus bakte ik op 1 dag 4 zuurdesembroden en 2 krentenbroden zo lag de vriezer in ieder geval weer vol en konden we weer verder met uitzieken.




Wat is een uienquiche?

Er is iets magisch aan een warme, geurige quiche die net uit de oven komt. Het samenspel van smaken, de romige textuur en de hartige geur roepen meteen een gevoel van comfort op. Een van de meest geliefde varianten is zonder twijfel de uienquiche met spekjes. Het is een klassieker die nooit teleurstelt en zowel geschikt is voor een eenvoudige doordeweekse maaltijd als een feestelijke brunch.

De kern van deze quiche ligt in de perfecte balans tussen zoet en zout. Uien, met hun natuurlijke zoetheid, krijgen een heerlijke dimensie wanneer ze langzaam worden gekarameliseerd. Dit proces haalt hun diepgang naar boven, waardoor ze smelten op je tong. De spekjes voegen een hartige tegenhanger toe, met hun knapperige textuur en rijke smaak. Het is een combinatie die elkaar aanvult en versterkt, een duet dat altijd harmonieus klinkt.

Wat deze quiche zo bijzonder maakt, is dat hij zowel simpel als verfijnd is. De basis is puur comfort food, maar de smaken kunnen met een beetje finesse worden verheven. De uien kunnen bijvoorbeeld worden gekarameliseerd met een vleugje extra smaakmakers, terwijl de spekjes bijdragen aan een knapperige bite die de romigheid van de vulling prachtig contrasteert. Het is deze veelzijdigheid die de quiche tot een favoriet maakt in vele keukens.

Naast de smaak biedt de quiche ook praktische voordelen. Hij is makkelijk van tevoren te bereiden en smaakt vaak nog beter als hij een dag heeft mogen rusten. Ideaal voor drukke dagen of wanneer je gasten verwacht. Bovendien is een quiche veelzijdig in zijn gebruik: hij kan zowel warm als koud worden gegeten en is net zo heerlijk bij een kop koffie in de ochtend als bij een frisse salade in de avond.

Het mooie aan deze uienquiche met spekjes is dat het een gerecht is dat mensen samenbrengt. Zet hem op tafel en je ziet hoe iedereen automatisch naar de schaal grijpt, genietend van de hartige en zoete aroma’s die de ruimte vullen. Het is een gerecht dat een gevoel van huiselijkheid en warmte oproept, perfect voor elk moment waarop je iets bijzonders wilt serveren zonder uren in de keuken te staan.

Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar een gerecht dat zowel smaakvol als troostend is, denk dan aan een uienquiche met spekjes. Het is een klassieker met een tijdloze aantrekkingskracht – simpel, veelzijdig en vooral ontzettend lekker.

Ik serveer het ook wel eens in kleine stukjes op de borrelplank en telkens weer is dit een groot succes.

Hoe maak je deze uienquiche met spekjes?

uienquiche

Ik wissel regelmatig af met verschillende kazen of ik maak een mix van verschillende kazen. Maar deze quiche vind ik toch wel het allerlekkerste met goede Zwitserse kazen als Gruyere of Emmentaler. Maar houd je hier niet van dan kan je natuurlijk ook kiezen voor Hollandse kazen of misschien ben je wel gek op parmazaanse kaas. Jou quiche, dus jij bepaald.

Ook is het erg lekker om er tijm aan toe te voegen, ik heb dit niet meegenomen in het recept omdat niet iedereen hier gek op is. Maar je kan wanneer je de knoflook meebakt ook een beetje verse tijm meebakken. Oregano is trouwens ook erg lekker.

Uien quiche

Uienquiche met spekjes

Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Hartige taartvorm van 28 cm
  • Blindbakbonen

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 1 middelgroot ei
  • 125 gram ongezouten boter
  • 2-3 eetlepels koud water

Voor de quiche

  • boter om de vorm mee in te vetten
  • 2 grote uien in halve ringen gesneden
  • 3 rode uien in halve ringen gesneden
  • 2 knoflooktenen geperst
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 4 middelgrote eieren
  • 250 gram slagroom
  • zout en peper naar smaak
  • snufje nootmuskaat
  • 150 gram geraspte kaas kies een kaas die jij lekker vindt
Makes: 28cm round

Instructies

We maken eerst het deeg omdat dit moet rusten

  • Doe de bloem, boter en zout in een keukenmachine met messen (je kan het ook met de hand doen)
  • Zet de machine aan en laat net zolang draaien tot je een korrelig deeg krijgt
  • Voeg het ei en het water toe en draai nog een keer door
  • Haal het deeg uit de machine en vorm er een bal van. Druk dit tot een platte schijf en wikkel het in vershoudfolie. Leg het minimaal een half uur in de koelkast.

Blindbakken

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vet je vorm in met boter
  • Rol het deeg verder uit en leg dit in je vorm, zorg er voor dat het deeg aan de bovenkant nog overlapt
  • Leg een bakpapiertje op je deeg en leg hier de blindbakbonen (of gewone gedroogde bonen, bijv. bruine bonen) op
  • Bak de bodem 10 minuten
  • Haal de bodem uit de oven en laat een beetje afkoelen

De vulling

  • Bak de spekjes in een grote pan tot ze gaar zijn
  • Haal de spekjes uit de pan en smelt een beetje boter in dezelfde pan
  • Bak hierin de uien glazig, wanneer de uien glazig zijn voeg je de spekjes weer toe en bakt dit nog even mee.
  • Voeg de knoflook toe en bak deze nog even 1 minuut mee (laat de knoflook niet bruin worden)
  • Doe alles in een kom en laat even afkoelen
  • Wanneer het afgekoeld is voeg je de eieren, slagroom, kaas, nootmuskaat en naar smaak zout en peper toe.
  • Giet dit mengsel op de bodem
  • Snijd de randen die je hebt laten overlappen bij
  • Bak de quiche nog 30 minuten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 109 times, 6 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories