YES!!! Het moestuinseizoen is hier in huis weer een soort van begonnen. De moestuin zelf moet nog grotendeels klaar gemaakt worden en ook weer een stuk worden vergroot, maar de eerst groenten zijn voorgezaaid. Tuinbonen en kapucijners staan op een koude kamer op het Zuiden geduldig te wachten op wat komen gaat, ik verwacht dat ze over 3 a 4 weken hun koppies wel laten zien en dat ze weer 4 tot 6 weken later naar buiten kunnen. Dus mijn man moet hard aan de slag dit weekend, het oude gedeelte van de moestuin moet omgespit worden en we moeten even kijken welke meststoffen er eventueel uitgestrooid moeten worden, maar ook wordt de moestuin weer een stuk groter en dus moet er gras afgestoken worden en moet ook dat gedeelte omgespit worden. Hij doet dat het liefst alleen, dus zorg ik gewoon voor een extra lekkere maaltijd ‘s avonds ;-). Ook zijn de zomerprei en aardbeien opgezaaid en deze staan in een warmere kamer te wachten tot ze groot genoeg zijn om straks naar buiten te kunnen.
Zelf beginnen met een moestuin?
Heb je ook zin om te beginnen met een moestuin? Maar zie je door de bomen het bos niet meer? Ik kan je heel erg een aantal cursussen aanbevelen (die ik ook gevolgd heb) van de tuinschool. Deze cursussen zijn allemaal online te volgen en geven je een heel goed beeld hoe je bijvoorbeeld een moestuin plan maakt of hoe je je grond kunt verbeteren, welk soort onkruid er is en hoe je deze kunt tegengaan of juist niet omdat ze goed zijn voor je tuin. Ik heb deze drie cursussen zelf ook gevolgd en dit heeft als resultaat gehad dat we afgelopen jaar zo’n ongelofelijke goede oogst hadden. Waar ik om mij heen hoorde dat alles opgegeten werd door de slakken, of dat de luizen alles kaal aten hadden wij 0 slakken en een klein beetje luis die we met natuurlijke producten heel eenvoudig konden bestrijden. Daarnaast hadden we super veel bijen en vlinder in onze tuin wat ook resulteerde in een enorme fruit opbrengst. Dus ik beveel deze cursussen echt van harte bij jullie aan. En nee ik heb deze cursussen niet kado gekregen (ja van mijzelf), maar ik heb deze cursussen zelf betaald.
Tuinbonen zaaien
In dit artikel wil ik jullie meenemen in de tuinboon, het zaaien, verzorgen en oogsten. Tuinbonen vind ik zelf niet moeilijk om te zaaien en als je deze goed verzorgd heb je een grote opbrengst van een paar planten.
Wanneer zaaien?
Wij zaaien tuinbonen eigenlijk altijd binnen voor en hier beginnen we meestal eind januari – begin februari mee. Hieronder plaats ik de zaaitabel zoals wij hem altijd gebruiken. Ik heb 1x een zeer vroeg gezaaid, maar ik was daar niet heel erg te spreken over, maar wellicht lag het aan de weersomstandigheden van dat jaar. Nu zaai ik altijd binnen op en begin daar dus eind januari – begin februari mee, in ons geval kijk je dus bij het rijtje wat begint van VR. Ik hoop dat we de eerste tuinbonen kunnen oogsten voor we op vakantie gaan, anders heeft onze buurvrouw geluk ;-).
Zaai je tuinbonen binnen voor dan is het belangrijk dat ze niet in een warme kamer staan. Tuinbonen hebben geen hoge temperatuur nodig om te ontkiemen, wel hebben ze voldoende licht nodig. Dus een niet warme slaapkamer op het Zuiden is perfect. Bij ons staan ze op de logeerkamer, deze is op het Zuiden, maar als er geen logees zijn staat daar de verwarming niet aan en dus is het daar koel genoeg om de tuinbonen rustig te laten ontkiemen en laten groeien, tot ze groot genoeg zijn om naar buiten te mogen. Zet je de tuinbonen in een kamer waar het te warm is, dan krijg je dunne sprieten die nauwelijks tuinbonen zullen dragen en waarschijnlijk dood gaan zodra ze naar buiten gaan. Tuinbonen kunnen wel wat vorst verdragen, dus wees daar niet bang voor. Gaat het nog heel streng vriezen dan kan je je plantjes beschermen met een vliesdoek.
Hoe zaai je tuinbonen?
Pak een tuinboon uit het doosje en stop deze in een potje, dek af met aarde, geef water en klaar. LOL.
Op het doosje tuinbonen staat altijd dat je behoorlijk wat ruimte tussen de planten en de rijen moet houden, maar eerlijk… dit doen wij nooit. Wij zetten de tuinbonen altijd heel dicht op elkaar, wij hebben het idee dat we dan een grotere opbrengt krijgen dan wanneer we een grote afstand tussen de planten en de rijen laten zitten. Ook kloppen zaai en oogst schema’s op het doosje vaak niet of staat het er zo onduidelijk op dat je haast een raketgeleerde moet zijn om het te ontcijferen. Volg mijn schema en dan komt het echt goed.
Zaai je de tuinbonen op in potjes? Vul dan de potje 2/3 met potgrond die je wat luchtig hebt gemaakt met wat vermiculiet, druk de tuinboon een stukje in de potgrond en vul de potjes verder af met de potgrond vermengd met vermiculiet. Sproei er daarna wat water over en zet de potjes in een koele maar lichte kamer. Na ongeveer 3 a 4 weken zullen de eerste tuinbonen hun kopjes boven de grond uitsteken.
Nu moet je elke dag even kijken of de plantje water nodig hebben, heb je kleine potjes gebruikt dan zal je na een week of 2 a 3 de plantjes over moeten zetten in grotere potjes. Vanaf maart kan je dan de plantjes buiten in je moestuin planten. Je hoeft ze hiervoor niet uit de potjes te halen, de turfpotjes zijn biologisch afbreekbaar en dienen ook als voeding voor je plantjes, dus graaf de plantjes inclusief potjes in je moestuin.
Wanneer je de bonen rechtstreeks in de volle grond wilt planten, maak dan gaatjes van ongeveer 4 a 5 cm diep en leg hier de bonen in. Vul de gaatjes weer met grond en sproei er water overheen.
Tuinboon plant verzorgen
Ja kan er donder op zeggen dat je tuinboon te maken gaat krijgen met de zwarte bonenluis, niet leuk maar gelukkig zijn is er een hele goede natuurvriendelijke manier om te zorgen dat deze bonenluis jouw planten overslaat. Dille! Echt dit is de oplossing en dit zaai ik al jaar en dag tussen de rijen tuinbonen en daardoor hebben wij geen last meer van deze irritante luis. De dille kan je uiteraard ook gebruiken in je keuken, dus het is een win-win situatie.
Wanneer je toch ongewenste bezoekers op je planten spot kan je een mengsel maken van vloeibare groene zeep en spiritus en daarmee je planten besproeien. Waarschijnlijk heb je aan 1x sproeien genoeg en verdwijnen de luizen daarna als sneeuw voor de zon en heb je daar de rest van de groeitijd geen last meer van.
Hoe maak je dit mengsel?
Gebruik op 1 liter water 2o ml spiritus en 20 ml vloeibare groene zeep, even goed mengen en met een plantenspuit de aangetasten planten insprayen (nooit overdag, maar altijd ‘s avonds als de zon bijna weg is anders verbranden je planten!!!)
Je zal er niks van proeven dat je dit middeltje hebt gebruikt en het is een hele effectieve en goedkope manier om de luizen te bestrijden.
Wat ook een goede oplossing is het uitzetten van lieveheersbeestjes, deze zijn gek op de luizen.
Tuinbonen oogsten
YES!! Het moment is daar, je tuinbonen zijn vertroeteld en uitgegroeid tot volwassen tuinbonen, tijd om de bonen te oogsten.
Wij oogsten de tuinbonen het liefst zo jong mogelijk, de tuinbonen zijn dan nog klein en heel erg smakelijk. Wanneer ze wat grote zijn worden ze vaak wat melig en hebben ze een bittertje. Wanneer we de bonen door bijvoorbeeld een vakantie wel wat langer lazen zitten dop ik ze altijd dubbel.
Dubbel doppen is even een werkje, maar de tuinbonen worden er wel veel lekkerder van. Hoe doe je dat?
Je haalt de tuinbonen eerst uit de peul en vervolgens haal je het dikke witte vlies want om de tuinboon zit er ook nog af, wat overblijft is een groene boon die heel smakelijk is. Ja het is echt even een werkje, maar wij doen het altijd met z’n tweetjes en dan is het zo gebeurd.
Vervolgens kan je de tuinbonen heel goed rauw in porties invriezen, zo heb je altijd een heerlijk maaltje tuinbonen wat op je ligt te wachten.
Haal de planten na het oogsten van de tuinbonen er niet direct uit. De tuinboon plant heeft stikstofknolletje aan de wortels zitten en hier groeien andere planten weer heel erg goed op. Wij planten meestal de pompoen naast de tuinbonen, want deze plant gaat enorm goed op deze stikstofknolletjes van de tuinboon.
In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.Â