Ja, waarom eigenlijk? Waarom niet vertrouwen op de producten uit de supermarkt waar de
Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit haar goedkeuring aan heeft gehecht. En trouwens,
wie heeft er nog tijd (en zin, niet te vergeten) om zijn/haar halve weekend te verknoeien met
het rijden van de ene naar de andere agrarisch ondernemer om de wekelijkse boodschappen in
huis te halen, terwijl met een ritje naar de supermarkt alles in een keer gehaald kan worden.
En trouwens, die boeren wonen op de meest afgelegen plekken waar je met de auto niet of
nauwelijks kunt komen, het stinkt er naar mest en kuilvoer en vaak loopt er ook nog eens een
enorme hond op het meestal modderige erf waardoor je met goed fatsoen je auto al niet eens
uit durft te komen…. Nee, dan de supermarkt…Die zit comfortabel om de hoek en een
bezoekje aan de supermarkt kan heel gemakkelijk met een bezoek aan andere zaken
gecombineerd worden. En het is nog eens sneller ook! (Oh ja, je schoenen blijven ook nog
eens schoon…)
‘Nou…euh…omdat het echt lekkerder is, dat voedsel rechtstreeks van de boer’. “Goed
verhaal kerel, lekker kort ook. Maar is smaak niet iets van persoonlijke voorkeur? En wie zegt
mij dat wat jij lekker vindt, ik dat ook wel te pruimen zal vinden? Nee, je zult toch echt met
een beter verhaal moeten komen wil je mij kunnen overtuigen…”.
Of ik een beter verhaal heb weet ik niet, maar een poging kan ik allicht wagen. Kijk, de
afgelopen jaren is er een hernieuwde interesse in kleinschalige landbouwproductie waarbij de
kwaliteit van het product en de leefomgeving van de dieren een grotere rol spelen. Dit houdt
onder meer in dat groentes en fruit niet genetisch gemanipuleerd zijn, niet bespoten met
diverse soorten insecticiden en pesticiden, dat met name varkens en kippen veel meer ruimte
hebben en net als honderd jaar geleden gewoon weer lekker rond kunnen scharrelen. Ook het
voer dat deze dieren krijgen is anders dan hun soortgenoten in de megastallen.
Verschil met vroeger
Ik kom dan zelf wel niet van de boerderij, maar mijn ouders wel en ook in mijn kennissen- en
vriendenkring zaten toen ik jong was veel boeren. Dit waren veelal kleine, gemengde
boerenbedrijven met een dertigtal melkkoeien, een stuk of vijf varkens, een koppel schapen en
natuurlijk scharrelden er kippen op het erf. Daarnaast een paar bunder mais en vaak ook nog
wel een hoekje met graan. Die bedrijven waren grotendeels zelfvoorzienend. De mais werd
gebruikt om in de winter de koeien bij te voeren en diende samen met het graan ook als
kippenvoer. Varkens werden gevoerd met wat er dagelijks overbleef aan eten op de boerderij.
Aardappelschillen, fruit dat de houdbaarheidsdatum overschreden had en de etensresten van
het gezin. Wij haalden ons vlees dan ook nooit in de supermarkt, maar met de familie werden
er in het najaar een of twee varkens en koeien geslacht en verdeeld onder de familieleden.
Thuis maakten we daar zelf dan weer gehakt van, draaiden we verse worsten en maakten we
de in Twente traditionele baklever- en bakbloedworst. De smaak van het vlees toen is echt zo
anders dan wat er tegenwoordig in de supermarktkoelingen ligt. Dat is met geen pen te
beschrijven, maar moet je ervaren.
Diervriendelijk
‘Je bent wat je eet’, zeggen ze weleens, en waarom zou dat voor dieren niet zo zijn? Varkens
en kippen in megastallen worden gevoerd met onder andere beender- en vismeel waar kunstmatige voedingssupplementen aan toegevoegd zijn. Is het gezond? Ja, anders werd het niet aan de dieren gevoerd en zou het vlees niet in de supermarkt verkocht mogen worden. Is het lekker? Nou…Nee! Soms proef je in je eitje of je karbonaadje uit de supermarkt een miniem vleugje vis door. Dat komt omdat de dieren gevoerd zijn met vismeel. Kijk, het kan absoluut geen kwaad, je wordt er niet ziek van en ook voor de dieren is het niet schadelijk. Ook boeren die dieren houden in megastallen zorgen goed voor hun beesten en hebben – in tegenstelling wat sommigen ook mogen beweren- dezelfde liefde voor hun dieren als de boeren die een stuk kleinschaliger werken. Maar in zulke bedrijven volstaat het niet meer dat de boerin met een handje graan de kippenschuur binnenkomt of met een ton etensafval in de
varkensstal om de varkens te voeren. Daarbij komt dat voor die bedrijven de milieu- en omgevingseisen zo streng zijn dat daar ook geen beginnen meer aan is.
Kwaliteit vs Kwantiteit
Varkens en kippen in kleinschalige bedrijven, de bedrijven waar wij ons eieren en vlees halen voeren de dieren op een manier zoals bij mijn grootouders de dieren werden gevoerd. En dat proef je terug in het vlees en in de eieren. Het vlees, maar ook de eieren hebben een veel rijkere smaak. Een ander voordeel is dat je in de stallen en in het veld mag kijken hoe de
dieren leven. Je ziet de scharrelvarkens in de modder rollen en hoe, maar ook waarmée ze gevoerd worden. Datzelfde geldt voor het melkvee op de boerderij waar wij onze kaas en melk halen. De dieren kunnen zelf kiezen of ze naar buiten gaan of in de stal blijven, wat ze zelf het prettigste vinden, en er lopen stagiaires van de landbouwschool in de stal die oprechte aandacht voor de beesten hebben. Ik denk dat onze bejaarden in de bejaardenflats er wat dat betreft een stuk kariger vanaf komen. Hoe professioneel en betrokken het personeel daar ook is.
Bij de boerderij waar we ons vlees halen hebben ze ook echt verstand van hun producten. Ze kunnen je adviseren over de beste bereidingswijze en waarmee je je vlees het beste kunt combineren qua groente e.d.
Vakmanschap
Hetzelfde geldt voor het tuinbouwbedrijf waar wij onze groente halen. Het is alleen wel zo dat je daar alleen kunt kopen wat er in het seizoen voorhanden is. In de supermarkt kun je jaarrond alles kopen. Ergens op de wereld zijn de omstandigheden goed genoeg om bijvoorbeeld sperziebonen, witlof of vleestomaten te oogsten. En dat ligt dan ook netjes in de supermarkt. De witlof komt uit Egypte, de sperziebonen uit Tunesië en de tomaten uit Turkije. Zo niet bij de teler waar wij naartoe gaan. Hier dus niet twaalf maanden per jaar witlof of sperziebonen, maar moet in je weekmenu rekening houden met wat er op dat moment geoogst
kan worden.
Dat is ’s zomers inderdaad een stuk gemakkelijker, maar het voordeel is wel dat wat er beschikbaar is, ter plekke voor je geoogst wordt en je zeker weet dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Dat zie je terug in de producten. Het ziet er vaak net iets minder mooi uit dan in de schappen in de supermarkt, en ja, er zit vaak een plekje op een tomaat of een appel. Maar dat weegt niet op tegen de zo veel rijkere smaak van de groente of het fruit.
Dat alleen al maakt de rit naar de teler de moeite waard. Ook daar krijgen we advies hoe we de groente het beste kunnen bereiden, en komen ze vaak met advies waar je zelf misschien niet zo gauw op zou komen. Laatst vroegen we om een witte kool, maar die was op dat moment nog niet geoogst. Daarvoor in de plaats kregen we een spitskool met de opmerking dat je die ook heel goed kon wokken. Dat hebben we gedaan, en inderdaad, het was hartstikke lekker.
Ook maak je kennis met gewassen waar je het bestaan niet van vermoedde, gewoon omdat het in de supermarkt niet rendabel is om te verkopen. Waar hetspreekwoord ‘Wat de boer niet kent, dat eet ie niet’ vandaan komt is mij dan ook een raadsel. Mijn ervaring is dat die boer vaak meer producten en gerechten kent de gemiddelde klant van de supermarkt.
Ik hoop dat ik met mijn verhaal inzicht heb kunnen geven waarom wij onze levensmiddelen bij kleine boerenbedrijven halen. Bedrijven waar de liefde voor het vak en de trots op hun producten je op het erf al tegemoet komt.
De keus is aan jou!
Is het omslachtiger? Ja, zonder meer. Je bent toch net wat langer onderweg dan in een ritje naar de supermarkt. Is het lekkerder? Ja, ik vind van wel. Het nadeel van het langer onderweg zijn weegt voor mij echter niet op tegen het voordeel van de zoveel rijkere smaak van je eten dat ’s avonds op je bord ligt. En heb je nu nog steeds zoiets van ‘Nog niet misschien dat ik
voor die klotenboodschappen de halve streek doorrijdt’, dat hoeft ook niet. Maar probeer het tenminste een keer uit. Dan kun je een weloverwogen besluit nemen.
En oh ja….Een voordeel wat de supermarkt tot voor kort nog had, namelijk, de gratis koffie, is sinds de uitbraak van Covid-19 ook verdwenen. Dus nog een reden om je verse producten eens bij een lokale boer te halen.
Geschreven door: Peter Maurik
Tof en interessant om te lezen dit. Hou ik me normaal namelijk niet zo mee bezig, ondanks het een goed onderwerp is!
Dankjewel! Door het te lezen hoop ik dat je toch een beetje nieuwsgierig heb gemaakt en dat je het een keer gaat proberen.
Super dat je hierover schrijft, alles wat we kunnen doen om de boeren te houden moeten we doen denk ik.
Helemaal mee eens!
Ik deel je mening hier over. Het is wel lastig als je midden in Amsterdam woont. Toch probeer ik zo bewust mogelijk in mijn boodschappen te doen bijvoorbeeld bij de Eco Plaza supermarkt (wel duurder dus ook niet altijd). In mijn kleine tuintje probeer ik elk jaar weer mijn eigen tomaten, sla en komkommers te laten groeien 😉
Midden in Amsterdam is inderdaad lastig. Maar wel heel goed dat je toch een andere manier hebt gevonden om bewust boodschappen te doen.
het vervelende is dat er is uitgerekend dat al dat autorijden naar de boer voor verschrikkelijk veel millieuvervuiling zorgt….En die kleine boertjes me tliefde voor hun vak, waar zijn die? in mijn omgeving zijn grootschalige boerenbedrijven…
Wij proberen zoveel mogelijk op de fiets te doen, in de lente en zomer een stuk makkelijk dan in de herfst en winter, maar alle kleine beetjes helpen.
Bij ons in de buurt (omgeving Liemers en Achterhoek) veel kleine agrarische ondernemers, geen mega stallen.
goed onderwerp als is het niet iets waar ik mij mee bezig houd en hier in de omgeving geen boer te vinden 😉
Ik weet zeker dat als je goed rondkijkt er bij jou ook boeren zijn die producten verkopen. ????
Er staan hier in de buurt best veel kraampjes langs de weg van voeren met etenswaren. Op die manier is het niet zo moeilijk : )
Haha dat is wel een makkelijke manier. Koop je er dan ook producten?
Wij doen het heel af en toe ook wel. En de kinderen vinden het nog leuk ook op deze manier.
Voor de kinderen is het zeker leuk en ook leerzaam. Zo leren ze dat melk niet in de fabriek wordt gemaakt, maar dat je daar koeien voor nodig hebt.
Wij gaan tomaten bij de boer halen en ook roosjes. Die blijven wel 3 weken goed
Wat goed om te lezen!
Heel goed om hier bewuster mee om te gaan, ik heb een hele tijd boodschappen dozen van Boerschappen ontvangen. Allerlei vlees en groente van boeren uit de buurt. Wat een verschil is dat zeg, van bepaalde groente en vlees wist ik niet eens dat ze zo hoorde te smaken. Ik was niet beter gewend dan de spullen uit de winkel
Ik heb die dozen laatst bekeken en ze zien er goed uit. Maar toch ik bang dat de boeren benadeeld worden, dus koop ik liever rechtstreeks.
Super goed onderwerp. Hoewel ik weet dat de producten van de boer soms veel beter smaken, koop ik toch nog gewoon mijn boodschappen bij de supermarkt.
Het is een persoonlijke keuze. Zou je het overwegen om een keer te proberen?
Super interessant. Ik denk er nooit zo over na en kies dan idd snel voor gemak. Maar lijkt me wel eens leuk om te doen.
Zeker doen! Al zou je maar 1x per maand langs de boeren gaan en de rest van de tijd naar de supermarkt gaan, ook dan ben je bewust bezig.
Het gemak van de supermarkt versus de extra kwaliteit van de boer. Het blijft een lastig iets, gelukkig kan ik voor beide opties kiezen, net hoe het uitkomt.
Dat is het ook, helemaal nu de regenachtige dagen er weer aan komen, het is dan erg verleidelijk om te zeggen ik ga wel naar de supermarkt.
Tof artikel! Ik woon momenteel in de stad en ik bezit niet over een auto. Wel halen mijn ouders bijvoorbeeld hun aardappelen bij de boer. Ik denk dat ik dit later ook wil gaan doen.
Wat goed!! Alle kleine beetjes helpen. En de meeste boeren verkopen ook altijd wel wat groente… ????
Kaas en vlees kopen wij inderdaad af en toe bij de boer. Je proeft toch het verschil. Veel malser.
Klopt helemaal en gevoerd met goed en uitgebalanceerd voer, dat proef je ook.
Daarom bestel ik wel eens mijn boodschappen bij Crisp.
Dat ken ik niet, ik ga eens zoeken.
[…] de blog waarom wij boodschappen doen bij de boer kreeg ik erg leuke reacties, niet alleen op deze blog, maar ook via Instagram en via de mail. Maar […]
[…] doen sinds een tijdje onze boodschappen bij verschillende boerenbedrijven, en ondanks dat het best veel tijd kost blijven we dit toch elke week doen. De producten zijn […]