Bibim-wat? Bibimbap, een heerlijke Aziatische rijstbowl met allerlei kleurrijke groenten. Niet alleen een lust voor je smaakpapillen, maar ook voor het oog.
Wat is Bibimbap?
Bibimbap is een populair Koreaans gerecht dat letterlijk “gemengde rijst” betekent. Het gerecht bestaat uit een kom warme rijst bedekt met verschillende soorten groenten, vlees, een gebakken ei, en vaak gochujang (Koreaanse chilipasta). Het wordt geserveerd in een kom, en de ingrediënten worden vlak voor het eten grondig gemengd.
De oorsprong van bibimbap is enigszins omstreden. Sommige verhalen suggereren dat het gerecht werd gegeten door boeren die snel en eenvoudig een voedzame maaltijd wilden hebben. Andere verhalen verbinden bibimbap met het Koreaanse nieuwjaar, waarbij restjes van diverse feestmaaltijden werden samengevoegd tot een nieuw gerecht. Wat wel zeker is, is dat bibimbap een lange geschiedenis heeft en diep geworteld is in de Koreaanse cultuur.
Bibimbap wordt vaak geassocieerd met de stad Jeonju, die bekend staat om haar bijzondere versie van het gerecht. Jeonju bibimbap is beroemd vanwege de hoge kwaliteit van de gebruikte ingrediënten en de unieke combinatie van smaken.
Naast Jeonju zijn er andere regionale varianten van bibimbap. Bijvoorbeeld, Dolsot bibimbap wordt geserveerd in een gloeiend hete stenen kom, waardoor de rijst aan de onderkant knapperig wordt. Dit type bibimbap is geliefd om zijn textuur en de extra diepte van smaak die de hete kom biedt.
In de Koreaanse cultuur symboliseert bibimbap harmonie en balans. De verscheidenheid aan kleuren en texturen in de kom wordt gezien als een representatie van de yin en yang en de vijf elementen in de Koreaanse filosofie: hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk ingrediënt vertegenwoordigt een specifieke kleur en smaak die bijdragen aan het geheel.
Bibimbap heeft ook internationaal veel populariteit gewonnen en is te vinden in veel Koreaanse restaurants over de hele wereld. Het wordt geprezen om zijn gezonde en evenwichtige voedingswaarde, omdat het een goede mix van koolhydraten, eiwitten en groenten biedt.
Kortom, bibimbap is meer dan alleen een gerecht; het is een culturele icoon dat de rijke tradities en filosofieën van Korea weerspiegelt en geliefd is bij zowel de lokale bevolking als mensen wereldwijd.
Tasty Asia winactie
Dit gerecht komt uit het boek Tasty Asia van Filip Poon en ik mag in samenwerking met Uitgeverij Becht maar liefst twee boeken van Tasty Asia weggeven, hoe tof is dat?
Wil je meedoen en één van de twee boeken winnen? Dan hoef je daar niet zo heel veel voor te doen.
Geef in een reactie onder dit bericht aan dat je mee wilt doen aan de winactie en that’s it. Natuurlijk zou ik het super tof en heel erg lief vinden als jullie deze winactie willen delen op jullie social media’s, maar dit is geen voorwaarden om mee te doen.
Er is wel een andere voorwaarde en dat is dat je woonachtig moet zijn in Nederland of België om mee te kunnen doen aan deze winactie. Woon je daarbuiten, dan kan je helaas niet mee doen, tenzij je het boek kan laten opsturen naar vrienden, familie, kennissen in Nederland of België (GEEN POSTBUS).
Ik maak de winnaar op zondag 2 juni bekend! Meedoen kan t/m zaterdag 1 juni!
Heb je niet gewonnen maar wil je het boek wel graag aanschaffen? Dat kan onder andere hier
Hoe maak je Bibimbap?
Ik heb toestemming van de uitgever en de auteur om 1 recept uit het boek Tasty Asia met jullie te delen, op deze manier kunnen jullie alvast kennis maken met de Koreaanse keuken en hoop ik dat jullie nieuwsgierig zijn naar de rest van het boek, want geloof mij, dit boek hoort echt thuis in jullie keuken.
Bibimbap
Materials
Gemarineerd vlees
- 200 gram Ossenhaasfilet of biefstuk
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 2 theelepels sesamolie
- 1 theelepel geraspte knoflook
- ½ theelepel zout
Chilikomkommer
- 3 eetlepels rijstazijn
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 1 eetlepel gochugaru Koreaans chilipoeder of neem gewone chilivlokken
- 1 komkommer in dunnen plakjes
Gemarineerde spinazie
- 150 gram spinazie
- ½ theelepel geraspte knoflook
- 1 theelepel sesamolie
- ½ theelepel zout
Sesamtauge
- 150 gram tauge
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 theelepel sojasaus
Serveer met
- 350 gram Japanse sushirijst of Koreaanse rijst
- 4 eieren
- 1 grote wortel geschrapt en in dunne reepjes gesneden
- 4 lente-uitjes in dunne reepjes gesneden
- 120-180 gram kimchi
- 4 eetlepels gouchujang Koreaanse chilipasta
- Sesamzaadjes optioneel
Instructies
- Leg het vlees 1 uur in de vriezer. Haal het eruit en snijd het zo dun mogelijk, in plakjes of in reepjes. Meng dan de ingrediënten voor de marinade in een schaal, leg het vlees erin en laat minstens 10 minuten marineren
- Meng voor de chilikomkommer de rijstazijn, het zout, de suiker en gachugaru in een kom en roer tot de suiker is opgelost. Doe de komkommerschijfjes erbij en meng. Zet opzij.
- Kook de spinazie 5-10 seconden in gezouten kokend water. Spoel af onder koud water en knijp goed uit. Meng de knoflook, sesamolie en het zout en leg de spinazie erin. Laat marineren tot het tijd is om te serveren.
- Kook de tauge 2 minuten in gezouten kokend water. Spoel af onder koud water en doe in een kom. Roer het zout, sesamolie en sojasaus erdoorheen. Laat staan tot het tijd is om te serveren.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de eieren
- Schep de rijst in een grote kom en voeg dan de gemarineerde spinazie, taugé, wortel, lente-ui, het vlees en de kimchi toe. Maak het af met de gebakken eieren en 1 theelepel gochujan, en eventueel wat sesamzaadjes.
- Eet smakelijk!
In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Hiermee steun je mijn werk zodat ik nog meer lekkers met jullie kan delen. Het kost jullie uiteraard niks extra’s.
Wat een leuk recept, had er nog nooit van gehoord. Het lijkt me heerlijk en ga het zeker een keer proberen. Ben ook heel benieuwd naar het boek, maak heel graag Aziatisch eten klaar. Je kunt er zo mee variëren, heerlijk. Ik doe graag mee met de winactie!
Wat leuk dat mee doet! Ik ga je naam toevoegen aan de lijst.
ik waag heel graag mijn kans om het boek te winnen 🙂 ik probeer heel dikwijls nieuwe receptjes uit en schotel ze dan voor aan mijn man, mijn proefkonijn, letterlijk en figuurlijk 🙂 🙂
Leuk dat je meedoet Myriam. Ik heb je toegevoegd aan de lijst.
Ik wil heel graag deelnemen. Gek op Aziatische keuken en lijkt me heerlijk kookboek
Leuk dat je meedoet. Ik heb je naam toegevoegd aan de lijst.
Ik wil heel graag deelnemen. Gek op Aziatische keuken en lijkt me heerlijk kookboek. Lekker recept ook.
Aziatische keuken is mijn grootste favoriet. Wel gehoord hiervan maar nog nooit gemaakt.
Ik ding graag mee naar het kookboek.
Leuk dat je meedoet Mechje, ik zet je erbij op de lijst.
Klinkt super. Waag enorm graag mijn kans voor het boek!
Leuk dat je meedoet Kim, je naam staat op de lijst erbij.
Wat ziet dat er weer goed uit! Doe dus ook graag mee om een kans te wagen voor dit smakelijke boek vol lekkere recepten. Ben benieuwd ernaar.
Ik heb je op de lijst erbij gezet Lisa.
Omdat de Aziatische keuken natuurlijk veel uitgebreider is dan de Indische waar ik mee grootgebracht ben, én omdat mijn zoon graag net zo heerlijk wil leren koken als zijn dierbare omaatje ooit, maak ik voor hem graag kans op nieuwe inspiratie uit dit boek en hopelijk kunnen we hier binnenkort van smullen met zijn allen!
Wat leuk dat je meedoet! Fantastisch om zo met je zoon te kunnen koken. Ik heb je naam toegevoegd aan de lijst.
Oh, Bibimbap is mijn lievelingsgerecht in de Koreaanse keuken. Ik heb het nog nooit zelfgemaakt, enkel op restaurant, dus dit recept komt zeker van pas. Een van mijn vriendinnen is Koreaanse, en ik zou haar zo graag eens verrassen met een lekker recept (of lekkere recepten) uit het boek. Dus noteer mijn naam maar voor de winactie. Supertof! 😉
Leuk dat je meedoet Sabine. Ik noteer je naam op de lijst.
Wat klinkt dat heerlijk zeg
Aziatisch blijft toch echt een favoriete keuken. Japans, Chinees, Thais of vietnamees. Noem maar op en ik vind het lekker
Wat leuk zeg! Ik zet je naam erbij voor de winactie.
Wij zijn gek op Aziatisch eten. Gaan regelmatig naar de Japanner, de Koreaan en koken al geregeld Indisch. Ik zou het aantal van verschillende Aziatische recepten graag uitbreiden
Helaas kan je niet meer meedoen aan deze winactie. Zoals je in het bericht kan lezen kon je t/m gisteren meedoen. Vandaag is er op mijn Facebookpagina een winnaar getrokken. Er staat ondertussen wel een nieuwe winactie online.