Appelmoes uit de slowcooker met kaneel.

Appelmoes uit de slowcooker

Appelmoes, ik ben er echt gek op. Uiteraard wel zelfgemaakt en niet de potten uit de supermarkt. Vroeger was het je eet wat de pot schaft en als je het niet lust heb je pech. Dit hebben mijn ouders een beetje losgelaten op de gekookte witlof waar ik letterlijk van over mijn nek ging, dat hoefde ik uiteindelijk niet meer te eten. Maar verder was het gewoon eten wat of tafel komt. Rode kool was zo iets wat ik echt niet lekker vond maar gewoon moest eten. Om de smaak van de rode kool te verdoezelen gooide ik er een halve pot appelmoes doorheen. Daar vonden mijn ouders wel iets van, maar op een gegeven moment lieten ze het maar zo, want zonder deze appelmoes at ik het gewoon niet en at ik ook gewoon helemaal niks.

Appels uit eigen tuin

Onze oudste appelbomen zijn nu 5 jaar oud en produceerde dit jaar voor het eerst heel veel appels. De meeste zijn nog niet heel erg groot, maar ze zijn wel heel erg lekker. Dus zijn ze uitermate geschikt om appelmoes van te maken. Wij hebben laagstam Elstar appelbomen in de tuin. We hebben bewust gekozen voor laagstam zodat we meerdere bomen in de tuin kwijt kunnen en we er altijd bij kunnen om te plukken (eventueel met een klein trapje). Middel- en hoogstam fruitbomen zijn super mooi, maar het nadeel is dat je een grote ladder nodig hebt om de bovenste appels te kunnen plukken en dan nog kom je er vaak niet bij en blijven er heel veel appels hangen. Uiteindelijk vallen ze wel naar beneden, maar dan zijn ze alleen nog geschikt om appelmoes van te maken, zonde. Daarom kozen wij voor laagstam, deze bomen worden ongeveer 3 meter hoog.

Toch willen we 1 of 2 middelhoog stam appelbomen in de voortuin zetten. Onze tuin loopt om het huis heen en ons terras is aan de zijkant van het huis. Hierdoor hebben wij vrij uitzicht op de straat, maar de straat en de overburen ook vrij uitzicht op ons. We hoeven niet volledig in een bunker te leven, maar een beetje meer privacy als we op het terras zitten is wel fijn. Daarom gaan we 2 middelhoog stam appelbomen in de voortuin zetten zodat het zicht vanaf de straat op ons terras wordt afgeschermd. Maar deze bomen komen pas aan het begin van de winter (ik denk zo begin december) wanneer de bomen in rust zijn en dus rustig kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving.

Hoe maak je appelmoes in de slowcooker?

Ik ga nu vast weer vaak de vraag krijgen waarom appelmoes in de slowcooker maken als het in een pannetje met 15 minuten klaar is. En ook hier heb ik weer hetzelfde antwoord, gemakzucht. Als ik druk ben met andere dingen heb ik vaak geen tijd om daarnaast ook nog appelmoes te maken. Dus door dit al van te voren in de slowcooker te zetten heb ik mijn handen vrij en hoef ik op het laatst alleen nog maar even de staafmixer er door te halen.

Appelmoes uit de slowcooker

Voorbereidingstijd15 minuten
Active Time4 uur
Totale tijd4 uur 15 minuten
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

 • Slowcooker 3.5 liter
 • Staafmixer

Materials

 • 1 kilo appels ik nam Elstar
 • 1 vanillestokje over de lengte opengesneden
 • 1 kaneelstokje
 • klein snufje zout
 • 3 eetlepels suiker
 • 1 kruidnagel
 • klein beetje water voel zelf even aan hoeveel je nodig hebt. Er komt ook veel vocht uit de appels vrij.

Instructies

 • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes
 • Doe de appels plus alle andere ingrediënten in de slowcooker en zet de slowcooker voor 4 uur op low
 • Controleer of na 4 uur de appels helemaal zacht zijn geworden, is dit niet het geval laat het dan nog wat langer staan
 • Haal het kaneelstokje, de kruidnagel en vanillepeul eruit
 • Je kan het zo laten dan heb je appelcompote, wil je een gladde appelmoes haal dan even de staafmixer er doorheen. Voeg eventueel nog wat water toe als de appelmoes te dik is.

 

In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding, met deze vergoeding verbeter ik Puur Koken weer door een workshop te volgen, de website te verbeteren enz. Hier hebben jullie uiteindelijk ook weer profijt van. Het kost jullie uiteraard niks extra’s. 

(Visited 2.557 times, 4 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept