De lekkerste rode kool uit de slowcooker

Had ik jullie al verteld dat ik zo onwijs blij ben met mijn slowcooker ;-). Ik merk dat ik de slowcooker in de zomermaanden wat minder vaak gebruik dan in de wintermaanden.Wij fietsen graag, dan is het in de zomermaanden ook ideaal om van te voren soep klaar te maken. De slowcooker op low te zetten en vervolgens een paar uur te gaan fietsen. Bij terugkomst alleen nog even pureren en klaar is kees.

Moeders

Vroeger vond ik rode kool echt heel erg vies, mijn moeder heeft van alles geprobeerd om mij rode kool te laten eten maar niks werkte. Alleen als ik al rook dat we rode kool gingen eten maakte ik het liefst dat ik weg kwam.

Vaak ging ik dan naar mijn zus (16 jaar ouder dan mij) om te vragen of zij een bordje bij wilde schuiven. Maar meestal ontkwam ik er niet aan en moest ik toch echt gewoon mijn bordje leeg eten. Ik gebruikte dan bijna een hele pot appelmoes, veel aardappels en jus om de rode kool vooral niet te proeven. Mijn ouders lieten het maar zo, want ze wisten ook dat tegenspreken geen zin had want dan at ik gewoon niks.

Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten

Waarderen

Wanneer ik rode kool wel ben gaan waarderen weet ik niet meer. Ik denk dat het is gekomen toen ik samen ging wonen en mijn ex-vriend wel enorm dol was op rode kool. Ik had lang niet altijd zin om voor mezelf iets anders te koken en dus zat er niks anders op dan gewoon rode kool mee te eten, weer met een hele pot appelmoes, veel aardappelen en jus.Toen ik uiteindelijk ontdekte dat je eigenlijk heel goed kan variëren met rode kool en door het toevoegen van een aantal appels wordt de rode kool zelfs lekker zoet, weg grote pot appelmoes. Langzaam maar zeker ben ik rode kool zelfs lekker gaan vinden en nu vind ik het zelf heerlijk. Ik ben altijd blij als het weer herfst is en de rode kolen weer bij de teler liggen.

Slowcooker

Maakte ik de rode kool altijd in een grote pan of een laag vuurtje, nu gebruik ik daar maar al te graag de slowcooker voor.
‘s Morgens alles snijden, appeltjes erbij, wat kruidnagel en laurierblaadje en pruttelen maar.
Vandaag kon ik de slowcooker niet gebruiken, hierin zit heerlijk stoofvlees. Dus vandaag moest ik dan toch weer een grote pan tevoorschijn toveren om de rode kool in te doen.

Jammer genoeg durf ik dan niet weg te gaan, ben altijd bang dat het aanbrand. In de slowcooker heb je daar dus echt geen last van. Dat pruttelt op zo’n lage temperatuur dat je gerust weg kan gaan.
Naar het werk gaan en de rode kool opzetten durf ik niet. Maar even met de hondjes naar het bos, of stukje fietsen dat gaat goed.
Een hele dag zou ook geen probleem moeten zijn, er zijn meer mensen die het doen. Maar daarin ben ik dan wel een bange poeperd ;-).

Wat heb ik nodig dan?

 • 1 rode kool (koop gerust meer want je kan het goed invriezen)
 • 1 ui
 • 3 zoete-zure appels (ik gebruikte Elstar appels)
 • 1 theelepel gemalen kruidnagel (of 4 hele kruidnagels)
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 theelepels kaneel
 • Scheutje azijn
 • Suiker naar smaak
 • Zout naar smaak

En hoe maak ik het dan?

 1. Snijd de kool fijn en leg deze in de slowcooker.
 2. Schil de appels en snijd in blokjes en doe bij de rode kool.
 3. Doe er een klein bodempje water bij. Er komt ook nog veel vocht uit de rode kool.
 4. Strooi de kruidnagel en zout erover of leg de hele kruidnagels bovenop.
 5. Leg de laurierblaadjes bovenop.
 6. Schil de ui en leg deze in zijn geheel tussen de rode kool en appels.
 7. Het is de bedoeling dat de ui alleen smaak afgeeft, na het koken haal je deze eruit en gooi je het weg.
 8. Zet de slowcooker voor 6 uurtjes op low.
 9. Giet de rode kool af en breng op smaak met kaneel, azijn en suiker.
 10. Hou er rekening mee dat de appels ook al zoet zijn, dus let op als je suiker gebruikt. Blijf continue proeven, net zolang tot je de smaak hebt die jij lekker vindt.

Eet smakelijk!

Houden jullie van rode kool? Mocht je er niet van houden probeer dan te expirimenteren met smaken die je wel lekker vindt. Misschien wat meer appel, of meer kaneel? Mijn moeder voegde ook wel eens rozijntjes toe. Dit zullen vooral kids erg lekker vinden.

Als je een grote rode kool had, en na twee dagen rode kool eten heb je nog over. Vries het dan in! Meestal haal ik 3 rode kolen en zit de slowcooker tot aan het randje vol. Ik haal eruit wat wij die avond gaan eten en de rest gaat in zakjes in de vriezer. Zo heb je altijd een heerlijke maaltijd, alleen nog aardappels koken en vlees bakken, klaar is Kees.

Fijne zondag!

(Visited 14.376 times, 10 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

37 comments