Een blog geschreven door mijn man Peter.
Mijn man, een barbecue master….?
Vorig jaar dacht ik mijn man een plezier te doen door hem een goede, grote barbecue –compleet met temperatuurmeter- cadeau te doen. Hij had altijd grote verhalen over een Duitse collega van hem die, volgens mijn man, op topniveau barbecuet en zelfs op internationaal niveau prijzen in de wacht sleept. Dat wilde mijn man ook, en omdat ik allang blij was dat hij zich in culinair opzicht eens voor iets anders interesseerde dan alleen voor iets dat uit het frituurvet komt vond ik dat een verantwoordde uitgave. Helaas is hij vorig jaar nooit verder gekomen dan het Oudhollandsch Vleeschschroeien, je kent het wel, de aangebrande speklap, de diepverbrande karbonade en de gecremeerde braadworst met het onvermijdelijke stokbrood en de smakeloze prak van voornamelijk aardappelen met mayonaise dat onder de misleidende naam van Huzarensalade in de koelschappen van ’s Neerlands supermarkten ligt. Gelukkig gaf de (door mij) zelfgemaakte pindasaus er nog iets van smaak aan.
Maar daarom had ik hem niet zo’n dure barbecue cadeau had gedaan! Dus toen ik afgelopen voorjaar foto’s van de barbecue maakte (in nagenoeg nieuwstaat) en hem vertelde dat we, voor wat hij ermee deed, niet zo’n dure barbecue nodig hadden en ik hem daarom op marktplaats ging zetten was het huis te klein. Hij beloofde mij met de hand op zijn hart dat hij iets lekkers voor ons ging maken, en dat hij zijn Duitse collega eens zou vragen waar hij het beste mee kon beginnen, en waar hij allemaal rekening mee moest houden. Dat klonk al beter, maar mijn man kennende…(”Jahaa…straks” en “zometeen” of ”Als ik tijd heb”) dacht ik “eerst zien, dan geloven”
Maar zowaar, toen de weerman het eerste mooie weekend van dit jaar aankondigde zag ik mijn man toch echt aanstalten maken om het barbecueën serieus op te pakken. Hij had zelfs al een schrift met allerlei recepten en een hele waslijst aan benodigdheden. Dat jullie niet denken dat het allemaal zomaar op tafel staat….
En toen hij aankondigde dat hij boodschappen ging doen voor de barbecue stond ik al met de jas aan in de gang… Dat moest ik zien…Mijn man en boodschappen doen!!!! Maar nee, het was niet de bedoeling dat ik mee zou gaan en hij kon dat echt allemaal zelf wel regelen.
Ik vermoedde half dat dat boodschappen doen voornamelijk wel zou bestaan uit het aanschaffen van een veel te dure uitrusting, leren barbecueschort (want dat staat zo lekker stoer) kekke handschoenen en een volkomen onnodig maar vooral veel te duur roestvrijstalen barbecuebestek. Maar ik had mij vergist! Toegegeven, hij is de halve dag op pad geweest, maar toen hij thuiskwam had hij zowaar twee volle boodschappentassen bij zich waar behalve een groot blik (Ik zei het toch…?) waar ik me van afvroeg wat hij daar in godesnaam mee moest ook diverse potten met kruiden, mosterd, appelsap (??) flessen barbecuesaus, een zak met appelhoutsnippers en twee grote stukken prachtige varkenslenderibben. Hij had zelfs de moeite genomen om het vlees vers van de boerderij te halen. En –heel belangrijk volgens hem- een grote zak houtskool, maar dan wel een van goede kwaliteit. Niet de houtskool van de standaard supermarktkwaliteit waaibomenhout, maar echte houtskoolbriketten van beukenhout.
Even op een rijtje: Wat had hij allemaal nodig?
Alle kruiden kocht ik bij Van Beekum Specerijen.
Voor de Rub
70 gram zeezout
60 gram bruine basterd suiker (maar je mag ook kiezen voor de lichtere variant)
35 gram milde paprika poeder
3 eetlepels versgemalen zwarte peper
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels uienpoeder
1 theelepel cayennepeper
Verder:
Twee racks varkenslende ribben (Reken een rack ribben per persoon)
Appelsap (maar je kunt dit ook vervangen voor jus d’orange, wat je zelf lekker vindt)
Franse mosterd
Bbqsaus Kies de smaak die je lekker vindt.
Rookhout. Er zijn diverse soorten rookhout in de handel verkrijgbaar. Voor dit gerecht zijn appelhout- of kersenhoutsnippers aan te bevelen.
Grote stoombak om de ribben het eerste gedeelte te garen zonder dat ze daarbij direct op het vuur komen te liggen.
Aluminiumfolie, of als je dat net als mijn man niet uit kunt spreken, vliegtuigijzer.
Houtskoolbriketten. Neem briketten die lang warmte afgeven en niet zo snel opbranden.
Kruiskopschroevendraaier om de ribben te ontvliezen.
Bereidingswijze:
Allereerst maken we de rub:
Gooi alle kruiden bij elkaar in een kom en druk met je vingers alle klontjes, die nog wel eens in de kruiden willen zitten, fijn. Je rub is nu klaar.
De ribben ontvliezen:
De ribben zijn bedekt met een dun vlies. Dat moet eerst verwijderd worden voordat de ribben met de rub ingewreven kunnen worden. Het beste is dit te doen door de kruiskopschroevendraaier onder het vlies te steken en het vlies voorzichtig van de ribben de lichten. Hierna kan het vlies eenvoudig van de ribben getrokken worden.
De Barbecue op temperatuur brengen:
Met een fire starter is het gemakkelijk om de briketten aan te steken. Als de briketten gloeien kunnen ze in de barbecue. Hang boven de gloeiende briketten metalen bak gevuld met water zodat het water kan verdampen. Hieroverheen leg je het rooster van de barbecue.
Sluit het deksel van de barbecue en regel met de ventilatieroosters de temperatuur. Een optimale temperatuur voor de eerste fase is rond de 150°C.
Vervolgens:
Smeer de ontvliesde racks in met een dun laagje mosterd en verdeel de rub in een mooie dikke laag over de racks. Leg vervolgens de racks met de met de holle kant (de bottenkant) naar beneden op het rooster van de op temperatuur gebrachte barbecue. Laat de racks hier drie uur zo liggen, maar controleer wel regelmatig of de temperatuur niet te hoog of te laag is.
Haal na drie uur de racks van het rooster en leg deze met de vleeskant op aluminiumfolie. Giet voorzichtig appelsap in de holle kant en zorg dat er een laagje appelsap in de holling blijft staan. Wikkel de racks nu een voor een goed in het aluminiumfolie en zorg ervoor dat de appelsap er niet uitloopt. Door het zuurtje in de appelsap wordt het vlees heerlijk mals.
Haal de waterbak uit de barbecue en controleer of er nog voldoende vuur in de briketten zit. Zo niet, voeg extra briketten toe, na deze eerst tot ontbranding te hebben gebracht in de fire starter.
Leg de ingepakte racks op de gril en sluit het deksel. Laat de temperatuur zakken naar 120°C en laat de ingepakte racks twee uur op het rooster liggen.
Laatste stap:
Terwijl de spare ribs verder op de barbecue liggen te garen hebben wij tijd om de barbecue saus te bereiden. Ook hier kun je, net als met de rub, variëren tot falen. Dit is puur een kwestie van smaak en ik raad je aan hier flink mee te variëren. Op den duur komt er vanzelf de ideale barbecuesaus uit. Als je niet zelf het wiel uit wilt vinden, verschillende barbecuesauzen zijn inmiddels overal verkrijgbaar.
Zoals gezegd, na twee uur haal je de ingepakte racks van het vuur en verwijder je voorzichtig het folie. Leg de racks op een schaal en smeer de vleeskant in met de door jou gewenste barbecuesaus. Leg het vochtige rookhout op de gloeiende briketten en leg de racks terug op het rooster. Doe het deksel weer dicht en laat de temperatuur nog iets zakken naar tussen de 90°C en 100°C. Laat de racks nu nog een uur liggen. Wel kun je af en toe de racks opnieuw insmeren met barbecuesaus.
Haal de racks na een uur van het vuur en laat ze 5 tot 10 minuten rusten.
Hierna kun je de racks opdienen en zijn ze heel gemakkelijk te snijden.
Eet deze spare ribs met zelfgemaakte cowsla en aardappelwedges uit de oven (maar die laatste mag je ook op de barbecue meebakken. De rooksmaak trekt dan in de aardappels en geeft een verassende smaak aan de anders o zo saaie aardappels.
Weetje wat ook erg lekker bij deze spareribs is? Deze simpele aardappelsalade.
Eet smakelijk☺
Ohhh zo lekker ! Ik ben dol op spareribs. Wat een top idee zo, Het nadeel vind ik altijd dat het zo ontzettend lang duurt om zelf te maken, maar uiteindelijk is dat het zeker waard 😉
[…] uitgenodigd om te komen eten. Manlief wilde wel eens de mening van een ander op zijn spareribs en ik wilde wel eens de mening van een ander op dit gehaktbrood. Dus hebben we mijn collega’s […]
[…] uitgenodigd om te komen eten. Manlief wilde wel eens de mening van een ander op zijn spareribs en ik wilde wel eens de mening van een ander op dit gehaktbrood. Dus hebben we mijn collega’s […]
Ziet er zo ontzettend lekker uit! Op zo’n momenten vind ik het jammer dat we onze bbq vervangen hebben voor een electrische.
Anders hadden we ze zeker een keer zo gemaakt.
Dat is inderdaad erg jammer. Hier komt er alleen een bbq op kolen in, iets anders is niet welkom haha.
[…] Bbq’en is de taak van mijn man, maar deze Koreaanse shorts ribs zijn ook heel erg lekker uit de slowcooker. Het vlees is super mals en valt zo van het bord af. […]