Broccoli-kaassoep uit de slowcooker

Broccoli-kaassoep uit de slowcooker

In de herfst en winter eten wij graag soep. Natuurlijk is erwtensoep en bruine bonensoep heerlijk als het buiten koud is. Maar ook andere soepen eten wij vaker in de herfst en de winter, zoals deze broccoli-kaassoep. Ik maakte hem (uiteraard) in de slowcooker, maar in een gewone pan is deze soep ook goed te maken.

Gezondheidsweetjes broccoli

Broccoli is heel erg gezond, het zit namelijk vol met vitamines en vezels. In broccoli zit volop  C, maar ook ijzer en bètacaroteen. Deze bètacaroteen zorgt ervoor dat ons lichaam dit kan omzetten in vitamine A. Hoe donkerde de kleur van de broccoli hoe meer bètacaroteen er in zit. Sinds ik dit weet pak ik bij de boer niet zomaar lukraak een broccoli, maar ga ik echt op zoek naar de donkerste.

Hiernaast is broccoli ook enorm goed voor je hart en bloedvaten en wil je een paar kilo afvallen? Eet dan lekker veel broccoli, want deze bevat maar 28 kcal per 100 gram. Je kan broccoli ook heel goed rauw eten, op deze manier maak je nog meer gebruik van alle gezonde eigenschappen. Ik verwerk rauwe broccoli graag in een salade en ik heb gemerkt dat kinderen ook eerder rauwe broccoli (en ook bloemkool) eten dan wanneer het gekookt is. De smaak wordt toch iets sterker na het koken en ook de structuur wordt uiteraard heel anders. Dus geef je kindje eens een stukje rauwe broccoli of bloemkool in handen en laat hem lekker knabbelen, ongemerkt krijgt het zo voldoende voedingsstoffen en vitamine binnen. Dan is het wat minder erg als ‘s avonds het bordje niet leeg gaat en dat overkomt weer strijd en een ongezellige sfeer aan tafel.

Hoe maak je broccoli-kaassoep?

Broccoli-kaassoep

Voorbereidingstijd15 minuten
Active Time3 uur
Totale tijd3 uur 15 minuten
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Slowcooker van minimaal 3 liter

Materials

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ui in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 250 gram aardappelen in grove stukken
  • 1 grote broccoli rond de 400 gram. in grove stukken gesneden.
  • 750 ml groentebouillion
  • 150 gram geraspte belegen Goudse kaas
  • 125 ml slagroom

Instructies

  • Verhit de olie in een koekenpan op een middellaag vuur en bak de ui 10-12 minuten tot hij zacht, maar niet gekleurd is. Roer de knoflook erdoor en bak 1 minuut mee, voeg de aardappelen toe en bak een paar minuten om ze iets zachter te laten worden. Doe dit in de slowcooker.
  • Voeg de broccoli (ik hield nog wat achter om er op het laatste weer doorheen te doen zodat er nog stukjes broccoli in de soep aanwezig zijn, maar wil je een hele gladde soep voeg dan alles broccoli toe) en bouillon toe aan de slowcooker en kruid goed met zout en versgemalen zwarte peper. Zet op low voor 3 uur. De broccoli moet zacht zijn, maar de stronk mag nog een beetje bite hebben. Voeg de kaas toe en roer tot deze gesmolten is, roer dan de slagroom erdoor.
  • Giet in een blender en mix tot een gladde massa of ga er met de staafmixer doorheen.
  • Serveer met lekker geroosterd brood of onze favoriet met een lekker dik belegde tosti.

In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard helemaal niks extra’s. 

(Visited 3.904 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept