broccoli soep met stilton

Broccolisoep met stilton

Iedereen verklaard mij altijd een beetje voor gek, maar bij mij geldt hoe meer de kaas stinkt, hoe lekkerder ik de kaas vind. Stilton is wat dat betreft echt een softy onder de kazen die ik echt lekker vind. Ook wanneer je niet zo van blauwe kazen bent, denk ik dat je Stilton wel kunt waarderen, deze kaas is mild van smaak en vrij romig.

Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Stilton wat is het en waar komt het vandaan?

Stilton kaas is een bekende Engelse blauwaderkaas die vernoemd is naar het dorpje Stilton in Cambridgeshire, Engeland. Het is een van de meest gewaardeerde en herkenbare kazen ter wereld. Stilton kaas heeft een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) in de Europese Unie, wat betekent dat alleen kaas die volgens specifieke regels en binnen een bepaald gebied wordt geproduceerd, de naam Stilton mag dragen.

De kaas heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. Traditioneel wordt Stilton gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, hoewel er ook varianten zijn gemaakt van rauwe melk. Het is een blauwaderkaas, wat betekent dat er schimmelsporen worden toegevoegd die tijdens het rijpingsproces karakteristieke blauwe aderen in de kaas creëren.

Stilton kaas heeft een karakteristieke smaak die zowel pikant als romig is. De textuur is zacht en brokkelig, en de smaak kan variëren van mild tot sterk, afhankelijk van de rijpingstijd. Vaak wordt Stilton gegeten als dessertkaas of als onderdeel van een kaasplankje. Het wordt ook gebruikt in verschillende gerechten, zoals sauzen, salades en zelfs desserts.

Het productieproces van Stilton omvat onder andere het toevoegen van de schimmelsporen aan de melk, waarna de kaas wordt geperst en gerijpt gedurende minimaal negen weken. Tijdens het rijpingsproces ontwikkelt de kaas zijn kenmerkende smaak en textuur.

Stilton kaas is een geliefde kaas over de hele wereld en heeft verschillende onderscheidingen gewonnen voor zijn kwaliteit. Het is een belangrijk onderdeel van de Britse culinaire traditie en wordt vaak geassocieerd met feestelijke gelegenheden en vakanties, zoals Kerstmis en Oud en Nieuw.

Leren eten

Ik was de eerste keer niet meteen fan van stilton kaas, ik had al vaker blauwe kaas gegeten maar moest wennen aan de smaak van deze Engelse heerlijkheid. Maar nu eenmaal gewend is het een van mijn favoriete kazen. Wanneer je net zo gek op kaas bent als mij dan weet ik zeker dat je deze kaas echt helemaal geweldig gaat vinden. Ben je nog niet zo ingewijd in de blauwe kazen probeer dan eerst eens een klein stukje op een toastje.

Ik ben begonnen met de Danish blue, een erg milde blauwe kaas die bij ons altijd op een borrelplank te vinden is. Zelf de mensen die zeggen niet van blauwe kaas te houden weet ik toch altijd te overtuigen om een beetje Danish blue te proberen en de reacties zijn altijd wel positief. Van Danish blue kan je overstappen naar Gorgonzola om zo langzaam door te zakken naar Stilton.

Maar zo heftig is het allemaal niet, het heeft gewoon een hele eigen smaak waar je wellicht even aan moet wennen, maar het is niet als de gemiddelde “stink kaas” dat je al wegloopt als je de koelkast open maakt.

Hoe maak je broccolisoep met stilton?

Broccolisoep met stilton

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time35 minuten
Totale tijd45 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Lunch, Soep
Opbrengst: 4 personen

Equipment

  • staafmixer of blender

Materials

  • 2 eetlepels olijfolie
  • ui fijn gesneden
  • 1 stengel bleekselderij in stukjes gesneden
  • 1 prei in halve ringen
  • 1 middelgrote aardappel in kleine blokjes gesneden
  • klontje boter
  • 1 liter groentebouillon
  • 500 gram broccoli grof gesneden
  • 140 gram stilton verkruimeld

Instructies

  • Verhit 2 el olijfolie in een grote pan en voeg dan de fijngesneden ui toe. fruit aan op een middelhoog vuur tot de ui zacht is.
  • Voeg de selderij, de prei, de aardappel en een klontje boter toe. Roer tot het gesmolten is en dek af met een deksel. Laat 5 minuten zweten en verwijder dan het deksel.
  • Giet de groentebouillon erbij en voeg de broccoli toe. Laat 10-15 minuten koken tot alle groenten zacht zijn.
  • Puree de soep met een staafmixer of doe het in een blender en pureer het.
  • Roer er bijna alle verkruimelde stilton door, houdt een paar stukjes over ter garnering.

 

 

In dit artikel staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.

(Visited 237 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept