Broodpudding met caramel saus

Broodpudding uit de slowcooker met caramelsaus

Je kan het meisje wel uit Engeland halen maar Engeland niet uit het meisje. Broodpudding is een echte pub klassieker die in bijna elke pub op de menukaart staat. Vaak gemaakte van krenten en/of rozijnenbrood en soms met een tikkie alcohol (vaak brandy). Het is een stevige afsluiter van een toch vaak al stevig Engels diner. Ik maak graag de broodpudding zoals ik hem heb leren maken  van mijn Engelse vriendin, hier gaat rum in maar je kan dit ook heel goed weglaten mocht je hier niet van houden of wanneer er ook kinderen mee eten.

Als wij rond kerst in Engeland zijn dan staat deze broodpudding ook altijd een keer op het menu en wat overblijft wordt vaak de volgende dag als ontbijt gegeten haha. Er worden altijd twee varianten gemaakt eentje met rum en eentje zonder rum en beide zijn echt super lekker.

Ik hou mij graag aan het recept van mijn vriendin, maar maak tegenwoordig een iets aangepaste versie maar dan in de slowcooker. Het wordt dan niet knapperig maar wel ongelofelijk zacht en fluffy en dan in combinatie met de karamelsaus…hemels.

Wat is broodpudding?

De Engelse broodpudding, een klassieke lekkernij die doordrenkt is van traditie en smaak, is een geliefd gerecht dat zijn wortels diep in de Britse culinaire geschiedenis heeft. Hoewel het in wezen een eenvoudig gerecht lijkt, heeft de broodpudding een verrassende complexiteit en diepgang, zowel cultureel als gastronomisch.

Historische Achtergrond

De geschiedenis van de Engelse broodpudding reikt terug tot de Middeleeuwen, toen mensen op zoek waren naar manieren om restjes oud brood opnieuw te gebruiken. Het idee om brood te hergebruiken door het te weken in melk en andere ingrediënten toe te voegen, resulteerde in een hartig en voedzaam gerecht dat al snel populair werd in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten.

Culturele Betekenis

Voor veel Britten heeft broodpudding een diepe culturele betekenis en wordt het geassocieerd met huiselijke gezelligheid en nostalgische herinneringen. Het is een gerecht dat vaak wordt gegeten tijdens speciale gelegenheden en feestdagen, en dat generaties lang van familie tot familie wordt doorgegeven.

Regionale Variaties

Net zoals veel traditionele gerechten heeft ook de Engelse broodpudding regionale variaties. In verschillende delen van het Verenigd Koninkrijk kunnen verschillende ingrediënten en bereidingsmethoden worden gebruikt, wat resulteert in unieke smaken en texturen die het culinaire landschap verrijken.

Een Gerecht van Duurzaamheid

Naast het feit dat het een smakelijke traktatie is, draagt broodpudding ook bij aan duurzaamheid door het gebruik van oud brood en andere restjes die anders misschien zouden worden weggegooid. Dit aspect van het gerecht weerspiegelt de traditionele Britse waarde van zuinigheid en het vermijden van voedselverspilling.

Een Tijdloze Favoriet

Hoewel de Engelse broodpudding een lange geschiedenis heeft, blijft het een tijdloze favoriet onder liefhebbers van comfortvoedsel. Het eenvoudige maar bevredigende karakter ervan, samen met de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende smaken en texturen, zorgt ervoor dat het een gerecht is dat nooit uit de mode raakt.

Conclusie

In essentie is de Engelse broodpudding veel meer dan alleen maar een dessert; het is een culinair symbool van traditie, gemeenschap en genegenheid. Met zijn rijke geschiedenis, culturele betekenis en tijdloze aantrekkingskracht blijft de broodpudding een hoeksteen van de Britse culinaire erfgoed en een geliefd gerecht voor generaties om van te genieten.

Slowcooker ebook

Hoe maak je broodpudding in de slowcooker?

Broodpudding uit de slowcooker

Voorbereidingstijd30 minuten
Active Time2 uur
Totale tijd2 uur 30 minuten
Gang: dessert
Opbrengst: 8 personen

Equipment

 • Slowcooker van minimaal 3.5 liter

Materials

 • 30 gram ongezouten boter
 • 200 ml slagroom
 • 125 ml kant-en-klare karamelsaus ik neem karamelsaus van Hero
 • 2 grote eieren plus 2 eidooiers
 • 2 eetlepels donkere rum dit kan je ook weglaten
 • 1 theelepel vanille extract
 • 8 brioche broodjes (melk broodjes) in stukjes van ongeveer 3 cm
 • 100 gram pecannoten grof doorgehakt
 • 100 gram pure chocolade grof doorgehakt

Instructies

 • Vet de schaal van de slowcooker in met de boter.
 • Verwarm in een steelpan de slagroom en de helft van de karamelsaus op middelhoog vuur tot het bubbelt. Roer dan goed door en neem van het vuur
 • Klop in een aparte kom de eieren, eidooiers, een snufje zout, de donkere rum (indien gebruikt) en het vanille-extract door elkaar.
 • Giet langzaam het warme roommengsel bij de eieren en klop voortdurend tot het goed gemengd is.
 • Voeg de brioche, pecannoten en chocolade toe aan het ei-roommengsel en roer tot het goed gemengd is. Laat 5 minuten weken en roer dan nogmaals zodat de brioche een gelijkmatige laag heeft. Zet je slowcooker op low.
 • Giet het broodpuddingmengsel in de ingevette slowcooker Dek af met een deksel en laat 1,5 tot 2 uur koken, tot een mes dat je in het midden van de pudding steekt er schoon uitkomt.
 • Verwarm de overgebleven karamelsaus in een steelpan tot het heet is, verdeel de broodpudding over kommen of bordjes en giet de warme saus erover.
 • Eet smakelijk!!

 

In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s. 

(Visited 1.511 times, 2 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept