Enchilada's met kip

Enchilada’s met Kip

Er zijn maar weinig gerechten die zo hartverwarmend en smaakvol zijn als een schaal dampende enchilada’s uit de oven. De combinatie van malse kip, een rijke saus en gesmolten kaas, verpakt in een zachte tortilla, maakt dit gerecht onweerstaanbaar. Enchilada’s met kip zijn perfect voor een doordeweekse maaltijd, maar doen het ook geweldig op een feestelijke avond met vrienden of familie. In deze blog neem ik je mee in de wereld van enchilada’s, deel ik mijn favoriete recept en geef ik je tips om ze nóg lekkerder te maken.



Wat zijn enchilada’s?

Enchilada’s zijn een klassiek Mexicaans gerecht dat bestaat uit gevulde tortilla’s die worden overgoten met een smaakvolle saus en vervolgens worden gebakken tot de kaas heerlijk gesmolten is. Het woord ‘enchilada’ betekent letterlijk ‘met chili’s’ en verwijst naar de pittige saus waarmee ze traditioneel worden bereid. Tegenwoordig zijn er talloze varianten, van vegetarische versies tot varianten met rundvlees, zeevruchten of in ons geval: kip.

Waarom enchilada’s met kip maken?

Kip is een geweldige keuze voor enchilada’s omdat het mals en sappig blijft, vooral als je het langzaam kookt of restjes gegrilde kip gebruikt. Bovendien neemt kip de smaken van kruiden en saus perfect op, wat zorgt voor een heerlijk eindresultaat. Dit gerecht is makkelijk aan te passen aan je eigen smaakvoorkeuren en je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt.

Laten we snel aan de slag gaan met het recept!

Alle kruiden kocht ik bij Van Beekum Specerijen.

Enchilada's met kip

Enchilada's met kip

Porties: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 500 gram kipfilet of kippendijen gekookt en geplukt
  • 1 blik zwarte bonen a 400 gram, schoongespoeld en uitgelekt
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • ½ theelepel chilipoeder optioneel
  • 100 gram geraspte kaas ik nam cheddar
  • 8 middelgrote tortilla's

Voor de enchiladasaus

Voor de topping

  • extra geraspte kaas
  • verse koriander of peterselie
  • limoenpartjes
  • Avocado of guacamole
  • zure room

Instructies

Vulling bereiden

  • Kook de kipfilet of kippendijen in water met een beetje zout tot ze gaar zijn (ongeveer 15-20 minuten). Haal de kip uit het water en trek het met twee vorken uit elkaar.
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
  • Voeg de paprika toe en bak nog een paar minuten.
  • Voeg de kruiden (komijn, paprikapoeder en chilipoeder) toe en roer goed door.
  • Voeg de geplukte kip en zwarte bonen toe, meng alles goed en zet het vuur uit.

Enchiladasaus bereiden

  • Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en voeg de tomatenpuree toe. Bak dit een minuutje om de smaak te versterken.
  • Voeg de tomatenblokjes, kippenbouillon, komijn, oregano, suiker, zout, peper en chilipoeder toe.
  • Laat de saus 10-15 minuten zachtjes pruttelen en pureer hem eventueel met een staafmixer voor een gladde saus.

Vullen, rollen en bakken

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verdeel de vulling over de tortilla’s en bestrooi met een beetje kaas.
  • Rol de tortilla’s stevig op en leg ze met de naad naar beneden in een ingevette ovenschaal.
  • Giet de enchiladasaus over de gevulde tortilla’s, zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn.
  • Bestrooi met extra geraspte kaas.
  • Zet de ovenschaal in de oven en bak de enchilada’s 20-25 minuten tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
  • Garneer met verse koriander, limoensap en serveer met zure room en avocado.
  • Serveer eventueel met rijst, een frisse salade of tortilla chips.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!



Tips & Variaties

  • Vegetarisch? Vervang de kip door extra bonen, linzen of gegrilde groenten zoals courgette en aubergine.
  • Liever rundvlees? Gebruik gekruid gehakt of restjes pulled beef.
  • Pittiger? Voeg extra chilipoeder of fijngesneden jalapeño’s toe aan de saus.
  • Extra romig? Meng wat roomkaas of crème fraîche door de vulling voor een zachtere textuur.
  • Meal prep? Deze enchilada’s zijn perfect om vooraf te maken en in te vriezen. Bak ze pas af als je ze wilt eten.
  • Waarom je dit recept moet proberen

    Enchilada’s met kip zijn een ware traktatie voor je smaakpapillen. Ze zijn hartig, sappig, pittig en heerlijk cheesy. Dit recept is bovendien heel veelzijdig en eenvoudig aan te passen aan je eigen voorkeuren. Of je ze nu maakt voor een doordeweekse maaltijd of een gezellig etentje, ze zullen gegarandeerd in de smaak vallen.

    Maak ze zelf en laat me weten wat je ervan vindt. Geniet ervan!

 

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 86 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.