Hongaarse zuurkool

Hongaarse zuurkool met rundvlees

Inleiding

Sommige gerechten hebben alles wat je van echt comfortfood verwacht: warmte, diepgang, een vleugje zuurte dat de smaak in balans brengt en vlees dat langzaam zo mals wordt dat het bijna uit elkaar valt. De Hongaarse zuurkoolstoof met rundvlees is zo’n gerecht. Het is stevig, kruidig en tegelijkertijd verfrissend door de zuurkool.

Normaal maak ik dit gerecht in mijn slowcooker. Dat is heerlijk makkelijk: alle ingrediënten erin, de deksel erop en een paar uur later staat er een smaakvolle stoof op tafel. Maar laatst zat mijn slowcooker helemaal vol… met rode kool! Ik had die dag namelijk een grote pan rode kool met appel gemaakt, en daar paste echt niets meer bij. Omdat ik toch zin had in deze Hongaarse stoof, besloot ik hem in mijn gietijzeren braadpan te maken.

En weet je wat? Het resultaat was minstens zo lekker. Sterker nog, ik zette tijdens een etentje met vrienden zowel de pan rode kool als de zuurkoolstoof op tafel, samen met aardappelpuree en brood. Het werd een gezellige avond, met een tafel vol smaken die elkaar prachtig aanvulden. De rode kool was zacht en zoet, de zuurkoolstoof vol en fris, en samen zorgden ze voor een feestmaal dat iedereen bijbleef.

Ik geef jullie beide recepten, voor de slowcooker en de braadpan.

Een stukje geschiedenis van zuurkool

Zuurkool is een van de oudste bewaarmethoden voor groenten. Al duizenden jaren geleden ontdekte men dat kool die werd ingelegd met zout spontaan begon te fermenteren. Door dit proces werd de kool niet alleen veel langer houdbaar, maar kreeg het ook een verfrissende, zure smaak die uitstekend combineerde met zware gerechten en vlees.

Volgens sommige bronnen maakten de Chinezen al rond 200 v.Chr. een vorm van gefermenteerde kool, vaak met rijstwijn. Via handelsroutes verspreidde de techniek zich naar Europa. In Midden- en Oost-Europa werd zuurkool al snel een belangrijk onderdeel van de winterkeuken: het leverde in de donkere maanden broodnodige vitamine C en paste uitstekend bij vleesgerechten die vaak lang op het vuur stonden.

Hongarije heeft zijn eigen tradities met gefermenteerde kool. Het land staat bekend om zijn rijke stoofgerechten met paprika, ui en vlees. Het toevoegen van zuurkool geeft die stoofschotels net dat beetje frisheid waardoor de smaken beter in balans komen.

Hongaarse keuken: paprika en goulash

Wanneer we denken aan de Hongaarse keuken, komt meteen paprikapoeder in gedachten. Hongarije is beroemd om zijn varianten van dit kruid, die variëren van mild en zoet tot pittig en rokerig. Paprika vormt de ruggengraat van talloze gerechten, waaronder goulash en pörkölt.

De Hongaarse zuurkoolstoof die we hier maken, lijkt in veel opzichten op een kruising tussen goulash en een winterse stamppot. Het vlees wordt langzaam gestoofd met ui, knoflook, paprika en tomaat. De zuurkool wordt toegevoegd om de rijke smaken af te ronden en een frisse tegenhanger te bieden. Door wortel en paprika toe te voegen krijgt het gerecht extra diepte en een vleugje zoetheid.

Bereidingstijd slowcooker: 7–8 uur op low, of 4 uur op high
Bereidingstijd braadpan: 2,5 tot 3 uur sudderen op laag vuur

Hongaarse zuurkool

Hongaarse zuurkool met rundvlees

Servings: 4 personen
Author: Puur Koken

Ingrediënten

  • 700 gram runder riblappen in blokjes van 3 cm gesneden
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels olijfolie of boter om in te bakken
  • 2 uien in kleine stukjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 2 middelgrote wortels in halve plakjes gesneden
  • 2 rode paprika's in kleine blokjes gesneden
  • 2 eetlepels milde paprikapoeder
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 rijpe tomaten in kleine blokjes gesneden
  • 500 gram zuurkool goed uitgelekt
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 ml runderbouillion wanneer je de slowcooker gebruikt
  • 500 ml runderbouillion wanneer je de braadpan gebruikt
  • 125 gram zure room
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Dep de blokjes rundvlees droog met keukenpapier en bestrooi ze met bloem, zout en peper.
  • Verhit olie of boter in een koekenpan of direct in de braadpan, en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees vervolgens uit de pan en zet even apart.
  • In dezelfde pan fruit je ui en knoflook, voeg de wortel toe en bak enkele minuten mee. Strooi het paprikapoeder erbij en roer kort door. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee.
  • Voeg de blokjes tomaat en de paprika toe, laat dit een paar minuten sudderen.
  • Slowcooker: doe het vlees en de groente in de slowcooker. Voeg de zuurkool, laurier en bouillon toe. Zet 7–8 uur op low of 4 uur op high.
    Braadpan: doe het vlees terug in de pan, voeg de zuurkool, groente, laurier en bouillon toe. Breng zachtjes aan de kook, zet het vuur laag en laat met de deksel schuin op de pan 2,5 tot 3 uur sudderen. Roer af en toe en voeg indien nodig wat extra bouillon of water toe.
  • Verwijder de laurierblaadjes. Roer vlak voor het serveren de zure room door de stoof. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Serveerideeën

Dit gerecht gaat uitstekend samen met aardappelpuree of stevig brood. Tijdens mijn etentje met vrienden combineerde ik het met een pan rode kool met appel. De rode kool gaf een zachte zoetheid, terwijl de zuurkoolstoof juist een frisse zurige toets bracht. Samen met een glas rode wijn en goed gezelschap werd het een maaltijd die veel meer was dan alleen eten: het werd een ervaring om te delen.

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑‍🍳❤️

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰

(Visited 136 times, 136 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.