kip Teriyaki

Slowcooker kip Teriyaki

We vliegen de hele wereld over qua gerechten haha. Dit keer een heerlijk recept van Japanse kip Teriyaki voor jullie.

Ik kreeg de vraag waarom er ineens zoveel recepten uit de slowcooker op de blog staan. Dit komt omdat ik nog niet al te lang geleden van een aantal van jullie de vraag kreeg of ik veel meer slowcooker gerechten wilde plaatsen. Dus ik ben in mijn schriftje gaan kijken welke recepten ik nog had staan en deze plaats ik de komende tijd. Maar geen paniek hoor en zeker blijven komen, want er komen binnenkort ook weer recepten zonder slowcooker voorbij.

Wist je dat je de recepten die hier specifiek onder slowcooker gerechten staan, ook allemaal in een gewone pan kunt maken? De tijd zal dan beduidend korter zijn en soms moet je wat meer vocht toevoegen, maar alle gerechten zijn ook te maken in een gewone pan. Heb je hier vragen over, je mag mij altijd mailen of via Facebook een berichtje sturen.

Denken jullie nog aan de 10% korting bij Van Beekum SpecerijenGebruik de code PUUR10 en je krijgt 10% korting op je gehele aankoop.

Leestip: Kipsate 

Oorsprong van kip Teriyaki

Een stukje geschiedenis over kip Teriyaki. Zoals gezegd komt kip Teriyaki uit Japan. het is daar één van de bekendste en populairste gerechten.
Teri verwijst naar de glansende saus waarmee het vlees gelakt wordt. Yaki betekent gegrild. In Japan gebruiken ze deze techniek ook voor vis. Hier in het Westen wordt het voornamelijk bij vlees gebruikt.

De saus die bij Teriyaki wordt gebruikt is op basis van sojasaus, sake, mirin en suiker. In deze saus wordt het vlees eerst gemarineerd en daarna wordt sausje gebruikt om het vlees tijdens het grillen te lakken.
Ga je naar Japan en ga je daarop zoek naar Teriyaki, dat ga je daar niet vinden. Teriyaki wordt daar namelijk tare genoemd. Maar dit is gelijk aan de bekende Teriyaki saus.

Wist je dat de oorsprong van de Teriyaki saus zoals wij deze nu kennen op Hawai ligt? De Japanners daar paste hun tare aan met producten die zij op Hawai konden kopen, zoals ananassap.
Dit werd uiteindelijk opgepakt door de Hawaianen en zo ging het via Amerika richting Europa.

Tot zover een stukje geschiedenis over Teriyaki.

kip Teriyaki

Hoe maak je kip Teriyaki?

Kip Teriyaki

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time4 uur
Totale tijd4 uur 10 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Japans
Trefwoord: Kip, Slowcooker, Teriyaki
Opbrengst: 6 personen
Auteur: Puur Koken

Materials

  • 700 gram kipfilet in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 2 cm verse gember geschild en geraspt
  • 90 gram honing
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 125 ml sojasaus
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels rijstazijn sushi azijn kan ook
  • 60 ml water
  • 2 eetlepels maizena
  • 1 eetlepel sesamzaadjes even geroosterd
  • 2 stengels bosuitjes in dunne ringetjes gesneden

Instructies

  • Doe de kip in de slowcooker
  • Mix in een kom de knoflook, gember, honing, bruine suiker, sojasaus, sesamolie en rijstazijn
  • Giet dit mengsel over de kip in de slowcooker
  • Zet de slowcooker voor 4 uur op low
  • Schep de Teriyakisaus uit de slowcooker in een pannetje en breng dit op een middellaag vuurtje aan de kook
  • Meng in een kommetje het water en de maizena tot een glad papje
  • Voeg dit toe aan de Teriyakisaus en roer het goed door tot het begint in te dikken
  • Giet de Teriyakisaus terug over de kip
  • Serveer de kip Teriyaki met rijst

 

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer jullie een aankoop doen via deze links ontvang ik hier een kleine vergoeding voor, het kost jullie niks extra’s. 

(Visited 8.443 times, 16 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 comments