Nu de temperaturen weer flink gezakt zijn en het al weer behoorlijk op herfst lijkt is er niks lekkerder dan een grote pan met zelfgemaakte soep, bruine bonensoep in dit geval.
Hou je van erwtensoep dan hou je ook zeker van bruine bonensoep. Ook qua bereiding lijkt het heel erg op erwtensoep, je moet er wel geduld voor hebben, maar het resultaat is echt een heerlijk soepje.
Hoe maak je deze bruine bonensoep uit de slowcooker?
Deze soep is ook te maken zonder slowcooker, gebruik dan i.p.v. 2 liter water 2 1/2 – 3 liter water. Op dag 2 laat je het 4 – 6 uur pruttelen tot de bruine bonen gaar zijn en de soep gebonden is.

Ingrediënten
- 500 gram gedroogde bruine bonen
- 1 winterpeen geschild en in blokjes gesneden
- 1 prei in halve ringen
- ⅛ knolselderij geschild en in blokjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 1 grote aardappel of 2 kleintjes geschild en in blokjes gesneden
- selderij na smaak
- 2 liter water
- 3 groentebouillonblokjes
- 3 schouderkarbonade bot verwijderd
- 1 grote opgerolde verse worst
- 1 grote rookworst
- 1 theelepel kruidnagel
Instructies
Dag 1
- Zet de bruine bonen minimaal 1 nacht in koud water (ik doe het meestal 24 uur van te voren)
- Doe het water, boullionblokjes en de karbonaadjes en verse worst in de slowcooker en zet op low voor 6 - 8 uur.
- Zet hierna de slowcooker uit, je bouillion voor de soep is klaar.
Dag 2
- Haal het vlees uit de pan en snijd in stukjes
- Doe het vlees terug in de slowcooker en voeg ook alle gesneden groente, de bruine bonen en de kruidnagel toe
- Roer goed door
- Zet 8 - 10 uur op low
- Snijd het laatste half uur de rookworst in plakjes en voeg dit toe, roer goed door en laat de worst in de soep gaar koken.
Deze soep is heerlijke met (zelfgebakken)roggebrood met spek
Hoor graag als jullie deze soep gemaakt hebben wat jullie er van vonden.
In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑🍳❤️
Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰
Soep lijkt me heel lekker, maar zelfgemaakte roggebrood?
Uiteraard ????. Het recept voor zelfgemaakt roggebrood staat nog op mijn to-do lijstje.
Ik ben bezig met het recept maar nu ben ik bang dat de Slowcooker te klein is???? (3,5 liter)
Mijn slowcooker is ook 3.5 liter, het zou dus moeten passen.
Misschien gekke vraag, maar laat je de slowcooker met vlees buiten de koelkast nadat de bouillon klaar is? Omdat je de volgende dag de soep afmaakt vroeg ik me dat af. Dank alvast voor je reactie! Groetjes Diana
Heb de bruine bonensoep gemaakt. Was niet zo mooi bruin als op de foto maar wel erg lekker.
Dat kan komen door de knolselderij, volgende keer wat minder erin doen 😉.