Het is herfst en dus wordt het tijd voor heerlijke herfstgerechten, zoals deze overheerlijke perencrumble.
Ik hou van de herfst, voor de maanden september en oktober vind ik heerlijk, het is dan nog niet zo koud en vaak is er ook nog niet zoveel regen, maar wel is het minder warm en beginnen de eerste herfstkleuren zich in de natuur te laten zien.
‘s Avonds kan de houtkachel weer aan en drinken we een mok warme chocolademelk en lezen we een goed boek of kijken we een film, hondjes aan onze voeten, dekentje erbij, perfecter kunnen deze herfstavonden niet worden.
Perencrumble
Ik maak deze perencrumble met peren uit onze eigen tuin (conference peren). Onze perenbomen zijn nog niet zo oud, maar toch gaven ze dit jaar al een behoorlijke opbrengst aan peren. Toen de bomen nog weinig peren gaven, kocht ik altijd conference peren om dit recept en de peren op siroop te maken.
Voor deze perencrumble gebruik ik de zelfgemaakte peren op siroop, deze zitten bomvol smaak en zijn lekker zoet. Hierdoor voeg ik nog maar weinig suiker toe aan de crumble, houd je van heel er zoet dan zou je wat meer suiker aan je crumble kunnen toevoegen.
De peren op siroop maken is heel erg simpel, je kan ook peren uit blik kopen maar deze zijn veel minder smaakvol dan de zelfgemaakte peren op siroop. Maar de keus is natuurlijk aan jullie.
Voor de peren op siroop heb je geen weckpotten nodig, gewoon conservenpotten (bijvoorbeeld van de appelmoes, de sperziebonen, bruine bonen etc. etc.) zijn voldoende, laat dat dus geen belemmering zijn. Ik weck de peren altijd nog wel even 30 minuten op 100 graden, maar dit is meer voor mijn eigen gemoedsrust omdat ik de peren op siroop ook weggeef, op deze manier weet ik zeker dat het veilig is en mensen er niet ziek van zullen worden. Maar omdat er veel suiker in gaat is dit eigenlijk niet nodig, gewoon heet in potten, deksel erop en klaar.
Maar goed de hele werkwijze en de ingrediënten vind je in dit recept.
Hoe maak je perencrumble
Ik gebruik in dit recept dus mijn eigen peren op siroop, heb je geen zin om dit te maken dan kan je ook peren uit blik of pot kopen.
Perencrumble
Equipment
- ovenschaal
Materials
- 500 gram peren op siroop
Voor de crumble
- 175 gram bloem
- 100 gram rietsuiker
- 100 gram koude boter in blokjes gesneden
Instructies
- Verwarm de oven op 190 graden (hete lucht)
- Haal de peren uit de siroop (gooi de siroop niet weg, dit is erg lekker om bijvoorbeeld over je ijs te gieten)
- Meng de bloem en de suiker
- Doe de boter bij de bloem en de suiker
- Wrijf het mengsel door je handen tot je kruimels krijgt (ga niet te lang door, je wilt niet dat de boter smelt door de warmte van je handen)
- Leg de peren in de ovenschaal en strooi de kruimels er overheen
- Bak de perencrumble voor 35 minuten of tot de kruimels goudbruin zijn
- Serveer met een toef slagroom en een bol ijs