rollade uit de slowcooker

Rollade met uien uit de slowcooker

Eén van de twee kerstdagen of kerstavond eten wij altijd rollade. Mijn man is daar echt dol op en ik ben het in de loop der jaren ook weer gaan waarderen. Vroeger thuis aten wij zo vaak rollade dat ik het op een gegeven moment echt niet meer lekker vond, maar inmiddels geef ik er mijn eigen draai aan en smul ik weer mee als er rollade op tafel staat.

Braadpan, oven of slowcooker

Ik maak eigenlijk rollade altijd klaar in de oven, ik bak het daarvoor even aan in de braadpan en daarna gaat het in de oven. Het resultaat is altijd heerlijk sappig en mals vlees. Maar soms heb je wel eens dat je oven vol staat met andere lekkere dingen, bijvoorbeeld een traybake of wellicht al iets lekkers voor het nagerecht zoals deze apple crumble, dan is de slowcooker echt je life saver. Even aanbakken en daarna op een bedje van uien heerlijk langzaam garen in de slowcooker. Je houdt een krokant korstje omdat je het vlees eerst even goed aanbraad in een hete braadpan.

Mijn moeder maakte de rollade altijd klaar in een grote braadpan, ze was daar altijd wel even mee bezig en op zondag rook het dan ook vaak heerlijk naar gebakken rollade. Mijn ouders aten de rollade het liefst koud, net als mijn man, maar ik vind hem lauwwarm eigenlijk het allerlekkerste.

Dus het maakt eigenlijk niet uit wat je kiest, braadpan, oven of slowcooker, een rollade smaakt altijd goed.

Hoe maak je rollade uit de slowcooker?

Het is niet moeilijk om een rollade in de slowcooker te maken en je hebt er daarna geen omkijken meer naar, ideaal dus. Wel heb je een slowcooker nodig waar je rollade helemaal in past. Ik zou de rollade niet doormidden snijden als het niet past, hierdoor verlies je onnodig veel sappen en sappen = smaak.

Rollade met uien uit de slowcooker

Voorbereidingstijd30 minuten
Active Time6 uur
Totale tijd6 uur 30 minuten
Opbrengst: 12 porties
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Slowcooker groot genoeg om de rollade in zijn geheel erin te leggen.

Materials

  • 15 hele kruidnagels
  • 1 kilo varkensrollade
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels boter om in te bakken
  • 4 uien in halve ringen gesneden
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 100 ml droge witte wijn
  • 100 ml kippenbouillon
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 eetlepels appelzijn
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel verse rozemarijn naaldjes geritst

Instructies

  • Wrijf de rollade in met zout en peper
  • Smelt de boter in de pan en bak de rollade rondom bruin, het hoeft nog niet gaar te zijn.
  • Steek de kruidnagels in de gebraden rollade en leg de rollade vervolgens in de slowcooker, strooi de rozemarijn over de rollade.
  • Bak de uien met de tomatenpuree en komijn in de pan waar je net de rollade in hebt gebakken, bak al roerend ongeveer 8 minuten of tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg het uienmengsel toe aan de slowcooker. Voeg de wijn, bouillon, azijn, knoflook en laurierblaadjes toe. Sluit het deksel en laat 6 uur op low staan.
  • Leg na 6 uur een stuk aluminiumfolie op een bord en leg hierop de rollade. Verwijder de kruidnagelen en dek de rollade losjes af en laat zo even rusten.
  • Los in een kommetje de maïzena op in het water. Voeg het maïzenamengsel toe aan de jus in de slowcooker. Sluit het deksel en kook voor 15 minuten op high of tot de saus is ingedikt. Verwijder de laurierblaadjes en roer even goed door.
  • Snijd de rollade in plakjes en giet de uienjus erover.
  • Eet smakelijk

 

In dit artikel  staan affiliate links, door een aankoop te doen via één van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s. 

(Visited 388 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments