Nou het mocht even duren, maar hier is dan toch weer een blogje.
Nee het gaat nog niet goed, ja ik ben nog steeds super moe, ja ik ben nog steeds super overprikkeld en ja ik ben nog steeds erg depressief. Maar vandaag heb ik een goede dag en daar moet ik natuurlijk wel gebruik van maken, morgen kan het zo weer heel anders zijn. Genoeg geklaag, ik heb weer een heerlijk recept voor jullie.
De apple crumble uit de slowcooker is een veel gezocht en bezocht recept, maar ik kreeg ook regelmatig een mail met een recept voor een appelkruimel uit de oven om men geen slowcooker heeft. Ik heb jarenlang een heerlijk lekker recept van appelkruimel uit de oven gemaakt en deze wil ik nu graag met jullie delen. Ik voeg ook soms wat noten (bijvoorbeeld hazelnoten en/of walnoten) toe aan de crumble, maar omdat er ook behoorlijk wat lezers van deze blog een notenallergie hebben, laat ik deze achterwegen in dit recept. Wil je wel graag noten toevoegen aan je kruimel, hak dan de gewenste noten fijn en meng deze door je kruimels heen voor je het over je appels heen strooit.
Appelkruimel favoriet
Appelkruimel is hier in een huis een grote favoriet, net als pavlova. Wanneer we een etentje geven waarbij veel mensen komen, dan maak ik vaak een appelkruimel met een bolletje kaneel en/of vanille-ijs, het recept is eenvoudig, het huis ruikt lekker en het is heel eenvoudig om het aan te passen aan het aantal mensen dat komt eten. Ik maak het ook regelmatig als we maar met z’n tweetjes zijn en gebruik dan gerust het recept voor 4 of 6 personen, wat ’s avonds overblijft gebruik ik de volgende als ontbijt met een beetje yoghurt 🙂 Dat doe je met pavlova toch minder snel ;-).
Welke appel kan je het beste gebruiken?
Ik gebruik de appels van onze eigen fruitbomen wanneer ik appelkruimel in de herfst maak. Wij hebben op dit moment 6 Elstar bomen in de tuin staan en daar komen er dit najaar nog 4 bij. Elstar vind ik een erg lekkere appel om te gebruiken voor appelkruimel, maar ook voor appeltaart. Je kan ook kiezen voor Jonagold of Goudreinetten. Deze appels zijn fris-zuur en ze blijven redelijk stevig wanneer je ze verwarmt, hierdoor krijg je geen appelkruimelmoes.
Het appelkruimel recept
Appelkruimel uit de oven
Equipment
- ovenschaal
Materials
- 600 gram appels in blokjes van 2 cm gesneden
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 100 gram ongezouten roomboter in kleine blokjes gesneden
- 150 gram bloem
- 75 gram lichte basterdsuiker
- 3 eetlepels havermout
- ijs om erbij te serveren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Doe de appels, kristalsuiker, kaneel en 2 eetlepels water in een sauspannetje met deksel.
- Roer alles even goed door elkaar en laat met gesloten deksel 5 minuten zachtjes koken tot de appels wat zachter zijn geworden.
- Doe de appels in een ovenschaal
- Doe de boter met de lichte basterdsuiker en de bloem in een kom en wrijf dit mengsel door je vingers tot er kruimels ontstaan
- verspreid de kruimels over de appels.
- Zet voor 35 minuten in de oven tot de kruimels goudbruin zijn.
- Laat een beetje afkoelen en serveer dan samen met een bolletje ijs.
In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.Â