Shepherd's pie

Shepherd’s pie uit de slowcooker

Shepherd's pie

Toen wij in Engeland woonde en mijn man in het buitenland was voor werk, stond de buurvrouw op een avond op de stoep met een restje Shepherd’s pie. Super lief, want dat scheelde mij weer koken (koken voor mijzelf vind ik nooit zo leuk).

Ik had nog nooit van Shepherd’s pie gehoord, maar op de manier zoals de buurvrouw het had klaar gemaakt vond ik het echt super lekker. Ik heb haar later het recept ontfrutseld en deel daar nu een nieuwe variant van met jullie.

Wat is shepherd’s pie?

Een shepherd’s pie is een ovenschotel met gehakt en aardappelpuree. Gebruik je in je ovenschotel lamsgehakt? Dan mag het shepherd’s pie heten. Gebruik je echter rundergehakt, dan heet het cottage pie.
Cottage pie werd vroeger gegeten door de armen mensen die in een cottage woonde.
Toen de herder het gingen maken van het vlees van hun lammeren, werd het gerecht shepherd’s pie genoemd.

Wij zijn niet gek op lamsvlees dus maken wij het altijd klaar met rundergehakt. Ik zal ik dit recept wel uitgaan van lamsgehakt, wil je rundergehakt gebruiken dan kan je gewoon dezelfde hoeveelheid aanhouden.

Leestip: Fish and chips

Een stukje geschiedenis

Shepherd's pie

Het gerecht is al heel erg oud. Er zijn geschriften gevonden waar er in de 14e eeuw al over werd gesproken. Echter waren er toen nog geen aardappels in Europa en dus werd het gerecht in eerste instantie gemaakt zonder aardappels.
In de 16e eeuw ontdekte de Spanjaarden de aardappel. Maar toch duurde het nog tot de 18e eeuw voor de aardappel in de Engelse keuken terecht kwam.

In de 18e eeuw werd in het Noorden van Engeland de originele shepherd’s pie bedacht. Het werd gemaakt om van restjes voedsel af te komen (zie het als een soort kliekjesdag bij ons ;-)). In een stenen ovenschaal werden alle kliekjes gedaan, dit werd overdekt met een laag aardappelpuree en vervolgens in de oven gebakken.
Het waren trouwens de vrouwen van de herders die dit gerecht maakte, vandaar de naam shepherd’s pie (herders taart).

Traditioneel wordt het gerecht dus klaar gemaakt in de oven. Maar je kan het ook heel erg goed in de slowcooker maken. Toegegeven je korstje van aardappelpuree wordt niet krokant, maar de smaak is zeker niet minder dan de variant uit de oven.

Hoe maak je het?

Shepherd's pie uit de slowcooker

Voorbereidingstijd45 minuten
Active Time5 uur
Totale tijd5 uur 45 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Brits
Trefwoord: Shepherd's pie
Opbrengst: 6 personen

Materials

Voor de aardappel topping

  • 1 kilo aardappels ik nam kruimige. Geschild en in kwarten gesneden
  • 60 gram ongezouten boter
  • 2 eetlepels slagroom

Voor de vulling

  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 2 stenges bleekselderij in stukje gesneden
  • 1 winterwortel geschild en in blokjes gesneden
  • 100 gram diepvries erwtjes
  • 500 gram lams- of rundergehakt
  • 50 ml rode wijn
  • 1 theelepel Worcestershire saus
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 theelepels tijm vers of gedroogd (bij vers even met het mes er doorheen om het fijner te maken)
  • 2 theelepels peterselie vers of gedroogd (bij vers even met het mes er doorheen om het fijner te maken)
  • 250 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels maizena

Instructies

  • Kook de aardappels in 20 minuten met wat zout gaar
  • Giet de aardappels af en laat met het deksel op de pan voor 5 minuten uitstomen
  • Voeg de boter en de slagroom toe en stamp tot een luchtige aardappelpuree
  • Verhit de olie in een pan en bak het gehakt bruin (hoe bruiner hoe meer smaak). Voeg de tomatenpuree mee en bak even mee (om te ontzuren).
  • Stap 6 kan je eventueel overslaan
  • Voeg de groente (behalve de erwtjes)toe aan het gehakt en bak voor 5 minuten mee
  • Doe het gehakt en de groente (inclusief de erwtjes) in de slowcooker en voeg de Worcestershire saus, bouillon, tijm, peterselie toe. Voeg eventueel wat zout en peper toe.
  • Meng de maizena met 2 eetlepels water en roer tot een papje, voeg dit toe aan de slowcooker en roer even door
  • Dek het gehaktmengsel af met de aardappelpuree
  • Zet de slowcooker voor 5-6 uur op low

Dit artikel beval affilate links. Willen jullie mij ondersteunen? Doe dan een aankoop via een van deze links, hiervoor krijg ik dan een kleine vergoeding (het kost jullie niks extra’s).

(Visited 899 times, 4 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept