Fish and chips

Fish and chips met remouladesaus

Net terug uit Londen moet deze Anglofiel toch eindelijk eens het recept van Fish and chips met jullie delen.

Anglofiel

Van juni 2008 t/m juni 2011 woonde mijn man en ik in Engeland. Mijn man had een functie voor drie jaar aangeboden gekregen en hoefde hier niet lang over na te denken.
Echter waren wij op het moment dat hij te horen kreeg dat hij voor drie jaar naar Engeland kon, net 4 maanden samen. Mijn man was heel duidelijk, dit was een kans die hij niet kon laten lopen en hoewel hij stapelgek op mij was zouden onze wegen scheiden als ik niet met hem mee wilde gaan.
Ik studeerde nog, net een huis gekocht, beide nog volop in een heftige scheiding, de timing kon niet beroerder. Toch besloot ik alles achter te laten, te stoppen met mijn studie en de scheiding met mijn ex in Engeland verder uit te vechten. We hadden internet maar toch werd er in 2008 nog lang niet zoveel via internet geregeld als nu, dus moest ik de eerste maanden regelmatig op en neer naar Nederland om de scheiding af te wikkelen.

Fish and chips

Liefde voor engeland

Toch is de beslissing om mee te gaan naar Engeland de beste keuze die ik ooit gemaakt heb. We woonde in een nieuwbouwwijk met jonge stellen en de eerste avond na een vermoeiende verhuizing stonden de buren op de stoep met een 6-pack Grolsch bier en appeltaart, want ze hadden gehoord dat er Nederlanders naast hen kwamen wonen, echt te lief.
Omdat het toen EK of WK was en Nederland tegen Frankrijk moest spelen stonden er ook 4 buurmannen in de woonkamer die ons hielpen om de tv aan de praat te krijgen, daarna zijn deze mannen met hun vrouwen blijven plakken om naar het voetbal te kijken. Dat was een ontzettend goede binnenkomer en er ontstond direct een diepe vriendschap.

We werden lid van een muziekvereniging en leerde ook hier heel veel leuke mensen kennen, ook met deze mensen hebben we tot op de dag van vandaag een goede vriendschap. We zien elkaar nog zo’n 2 a 3x per jaar, maar gelukkig is er Skype, videobellen enz. Ik denk dat mede dankzij deze lieve vrienden de liefde voor Engeland is ontstaan. En met een beetje geluk wonen we er over 3 jaar weer, hopelijk dan voorgoed, we willen dan proberen om via een pre-status de sattled-status te krijgen en op dit manier Brits staatsburger te worden, maar dit is niet zo eenvoudig als het lijkt. Mocht het zover komen dan zal ik jullie hierin meenemen.

Dit recept (van zowel de Fish als de remoulade saus) heb ik van een buurvrouw uit onze straat, zij maakte dit standaard elke vrijdag voor de hele straat.

Fish and chips

Remoulade saus

Ga je naar Engeland en ga je daar eten in een pub? Dan staat er gegarandeerd Fish and chips op de menukaart. Afgelopen weekend in Londen heb ik 2x heerlijke Fish and chips op, maar ik heb ook wel eens Fish and chips gekregen die ik nog niet aan de honden zou geven, zo smerig.

Fish and chips is krokant gebakken vis (meestal kabeljauw of een andere witvis) met patat en remouladesaus. Vroeger kreeg je het mee in een krant gewikkeld, maar tegenwoordig mag dat niet meer. Ze proberen dit meestal wel op te leuken door vetvrij papier in de vorm van een krant te laten drukken en hier de vis in de verpakken, toch een beetje dat oude vertrouwde gevoel.

De allereerste fish and chips kon je in 1860 kopen in Londen. Toch zijn het niet de Engelse die de Fish and chips hebben bedacht, het gerecht is naar Engeland gekomen door Joodse vluchtelingen uit Portugal en Spanje.

Fish and chips

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Brits
Trefwoord: Fish and chps
Auteur: Puur Koken

Materials

  • Kabeljauw of andere witvis naar keuze ongeveer 150 gram per persoon
  • Olie om in te frituren
  • 100 gram bloem gekruid met zout en peper
  • patat

Voor het beslag

  • 100 gram bloem
  • theelepel baking soda
  • 110 ml melk
  • ½ eetlepel olijfolie
  • snufje zout
  • 90 ml bier

Instructies

  • Verwarm de friteuse voor de patat
  • Verwarm in een grote pan de olie voor de vis tot 180 graden
  • Dep de vis droog met keukenpapier
  • Mix de bloem met zout en peper
  • Haal de vis door de bloem, zorg dat overal een beetje bloem zit
  • Mix bloem, melk, baking soda en bier door elkaar in een grote kom. Mix goed zodat alle klontjes verdwenen zijn. Het beslag moet (Griekse) yoghurt dikte hebben. Is het te dun voeg dan nog wat bloem toe, is het te dik voeg nog wat melk toe tot je de juiste dikte hebt.
  • Doe ondertussen de patat in de friteuse (of in de oven als je ovenpatat gebruikt)
  • Doop de vis helemaal in het beslag en laat daarna voorzichtig in de hete olie glijden
  • Bak de vis gedurende 7-8 minuten goudbruin
  • Leg alvast een bordje met wat keukenpapier klaar om de vis op te leggen
  • Draai de vis halverwege een keer om
  • Schep voorzichtig uit de hete olie en laat uitlekken op het keukenpapiertje
  • Serveer samen met de patat

Remoulade saus

Voorbereidingstijd15 minuten
Totale tijd15 minuten
Gang: saus
Keuken: Frans
Auteur: Puur Koken

Materials

  • 170 gram mayonaise
  • 1 theelepel kappertjes fijn gesneden
  • 1 middelgrote augurk in hele kleine blokjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel mosterd ik nam Dijon
  • 2 theelepels verse peterselie fijn gehakt
  • 1 theelepel gedroogde dragon
  • snufje zout

Instructies

  • Meng alle ingrediënten door elkaar en roer goed door
  • Proef of je nog wat zout moet toevoegen
  • Klaar is je remoulade saus

 

 

Dit artikel bevat affilate links, door via deze links een aankoop te doen ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jullie niks extra’s.

(Visited 178 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept