“Soms is het fijn als het avondeten zichzelf kookt terwijl jij je dag leeft.”
Inhoud verberg
Welkom terug op mijn blog, foodies! Vandaag neem ik jullie mee op een smaakvolle reis richting het zonnige Mexico, maar dan wel met een moderne keukentwist: de slowcooker. En wat staat er op het menu? Slowcooker Kip Tacos! Een gerecht dat niet alleen barst van de smaak, maar ook extreem makkelijk te maken is. Of je nu een drukke ouder bent, een student met weinig tijd of gewoon dol op taco’s: dit recept is jouw nieuwe favoriet.
Maar voor we de keuken induiken, neem ik je eerst even mee naar het ontstaan van de taco. Want ja, zelfs comfortfood heeft geschiedenis. En daarna vertel ik waarom de slowcooker misschien wel je beste vriend in de keuken wordt.
Geschiedenis van de Taco: Van Maïsveld tot Straathoek
Taco’s zijn tegenwoordig wereldwijd geliefd, maar hun roots liggen stevig verankerd in de Mexicaanse cultuur. De oorsprong van de taco gaat terug tot de tijd van de Azteken, lang voor de Spaanse kolonisatie. Maïs was het hoofdbestanddeel van hun dieet en werd gebruikt om dunne platte broodjes (tortilla’s) te maken, die als eetbare lepels dienden voor allerlei vullingen.
De naam “taco” zelf dook pas veel later op, vermoedelijk in de 18e eeuw, toen mijnwerkers in Mexico stukjes buskruit in papier wikkelden om mijnen op te blazen. Deze bundeltjes noemden ze “tacos”. De overgang naar eetbare taco’s kwam toen mensen de term gingen gebruiken voor opgerolde tortilla’s gevuld met vlees of vis.
In de 20e eeuw maakten taco’s de oversteek naar de Verenigde Staten en veroverden daar de harten (en magen) van miljoenen. De Tex-Mex-variant met harde schelpen en gesmolten kaas werd geboren. Toch blijven zachte tortilla’s met langzaam gegaard vlees, zoals in dit recept, dichter bij de authentieke Mexicaanse keuken.
Waarom een Slowcooker? De Voordelen op een Rij
Als je nog geen slowcooker in huis hebt, laat dit dan je teken zijn om er een aan te schaffen. Hier is waarom:
- Tijdbesparend: Gooi alles in de pot, zet ‘m aan en ga je dag door.
- Intense smaken: Door het langzame garen trekken smaken diep in het vlees.
- Energiezuinig: Een slowcooker gebruikt minder stroom dan een oven.
- Geen stress: Geen kans op aanbranden of overgaring.
En het beste? Je huis ruikt de hele dag verrukkelijk. Tegen de tijd dat je honger krijgt, staat je maaltijd al dampend op je te wachten.
Moeilijkheidsgraad: ⭐⭐⭐ (gemakkelijk)

Equipment
Ingrediënten
- 600 gram kipfilet of kippendijen
- 1 (rode) ui fijngesneden
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 rode paprika in blokjes gesneden
- 1 blik tomatenblokjes a 400 gram
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl chilipoeder of meer/minder naar smaak
- ½ tl oregano
- zout en peper naar smaak
- sap van 1 limoen
- 1 eetlepel olijfolie
- mais tortilla's
Optioneel voor erbij
- avocado in plakjes
- koriander vers, grof gehakt
- limoenpartjes
- zure room of yoghurt
- geraspte (cheddar) kaas of feta
Instructies
- Snijd de kip in grove stukken. Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de paprika in blokjes.
- Voeg de kip, ui, knoflook, paprika, tomatenblokjes, tomatenpuree, kruiden, specerijen, limoensap en olijfolie toe aan de slowcooker. Roer alles goed door.
- Zet de slowcooker op laag voor 6 tot 7 uur, of op hoog voor 3 tot 4 uur. De kip moet volledig gaar en boterzacht zijn.
- Haal de kip eruit en trek deze met twee vorken uit elkaar. Voeg de kip terug in de saus en laat nog 10 minuten intrekken.
- Verwarm de tortilla's kort in een droge koekenpan. Vul ze met de pulled chicken en garneer met avocado, koriander, een schepje zure room en eventueel kaas.
- Geniet! Serveer direct met een partje limoen en een koud drankje.
Tips van de Chef
- Maak dit gerecht een dag van tevoren: het smaakt de volgende dag nog beter!
- Geen tortilla’s in huis? Serveer het in een bowl met rijst voor een taco bowl.
- Overgebleven kip? Heerlijk op een broodje of door een salade
Slowcooker Kip Tacos: Perfect voor Drukke Dagen
Dit gerecht bewijst dat je met minimale inspanning een maximum aan smaak kunt bereiken. De zachte, kruidige kip, gecombineerd met frisse toppings, geeft een perfecte balans. Het is ook nog eens kindvriendelijk (laat de chili achterwege) en makkelijk aan te passen naar eigen smaak.
Laat die doordeweekse stress maar varen. Zet ‘s ochtends je slowcooker aan, doe je ding en kom thuis in een huis dat ruikt alsof je uren in de keuken hebt gestaan.
Heb jij deze slowcooker kip tacos gemaakt? Deel je creatie met me op Instagram via @puur__koken en gebruik de hashtag #slowtacofeest!
Hasta la cocina!
In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 🧑🍳❤️
Bedankt voor je support en eet smakelijk! 🥗🍰
Leave a reply