Dit gerecht at ik voor het eerst bij vrienden in Engeland. Ze zijn in Engeland gek op rode kool, maar wanneer je daar rode uit een pot eet dan is dit altijd ingemaakt in azijn brrr. Toen wij in Engeland woonde hebben wij 1x deze vergissing gemaakt omdat we even snel iets wilde eten en we nog een pot rode kool hadden staan..die verdween dus in de prullenbak en de frituurpan ging aan haha.
Beetje huiverig
Toen wij met kerst bij vrienden in Engeland waren was ik dan ook een beetje huiverig toen de rode kool op tafel kwam. Maar hij rook niet naar azijn, maar heel kruidig. Hier werd ik toch wel heel erg nieuwsgierig naar, het bleek dat de rode kool heel langzaam was gestoofd in Ginger beer en daarbij allerlei kruiden.
Lange tijd heb ik niet aan dit recept gedacht tot wij afgelopen week rode kool gingen eten en mijn man zei dat hij de rode kool met ginger beer nog graag een keer wilde eten. Dus ik kroop in de telefoon en belde onze vrienden op om te vragen of ik het recept mocht hebben en mocht plaatsen op mijn blog? Nog geen 5 minuten later zat het recept in mijn mail en nu deel ik het graag met jullie.
Ginger beer
Ik gebruik voor dit recept ginger beer met alcohol, maar je hebt tegenwoordig ook hele lekkere ginger beers zonder alcohol. Dus wil je liever geen alcohol in je gerecht dan kan je ook kiezen voor de alcoholvrije variant. Ginger beer is al kruidig van zichzelf en hierdoor krijg je al een hele kruidige rode kool. Maar toch gaan we in deze kruidige rode kool nog wat extra kruiden toevoegen.
Zoals inmiddels bekend zal zijn koop ik mijn kruiden heel graag bij Van Beekum Specerijen, gewoon omdat zij de beste kwaliteit kruiden en specerijen hebben en je bij hen kan kiezen voor kleine verpakkingen of grote verpakkingen. Kruiden die ik vaak gebruik koop ik in grote verpakkingen van een kilo, ik hevel het over naar de potjes in de kruidenla en de rest gaat in de kast in de kelder. Zodra het potje in de la leeg is vul ik het weer bij met de voorraad uit de kelder. Kruiden blijven bijna een leven lang houdbaar, de smaak zal waarschijnlijk in de loop der tijd wat minder worden, maar bederven zal het niet. Ik vond laatst nog een potje gerookte paprikapoeder, die is waarschijnlijk met de verhuizing in een verkeerde doos terecht gekomen, deze was uit 2008 maar smaakt echt nog prima en we leven nog steeds.
Hoe maak je deze kruidige rode kool met ginger beer?
Kruidige rode kool met ginger beer
Equipment
- Slowcooker van minimaal 3.5 liter
Materials
- 1 rode kool ongeveer een kilo. In dunne reepjes gesneden
- 1 rode ui in dunne halve ringen gesneden
- 2 grote appels in blokjes gesneden
- 3 cm verse gember geschild en geraspt50
- 50 gram ongezouten boter
- 100 ml groentenbouillon
- 300 ml ginger beer
- ½ eetlepel bruine basterdsuiker
- 2 theelepel korianderzaadjes licht gekneusd
- 1 steranijs
- 2 eetlepels rode wijnazijn
Instructies
- Doe alle ingrediënten in de slowcooker en voeg eventueel nog een beetje extra zout toe.
- Roer alles goed door en zet 5 uur op low.
- Verwijder na 5 uur het deksel en laat nog 1 uur op low staan