Soezenkerstboom

Soezenkerstboom

Het is begin november, en hoewel kerst officieel nog ruim een maand op zich laat wachten, hangt hier in huis al een feestelijke sfeer. De eerste kerstgeuren vullen de keuken, er klinkt zachte muziek op de achtergrond en de oven draait overuren. Ik wil dit jaar niet wachten tot de laatste weken om alles uit te proberen, want mijn plan is om ieder gerecht dat ik met kerst wil serveren eerst perfect te krijgen. Deze weken staan dus volledig in het teken van testen, proeven en fine-tunen voordat de recepten hun weg vinden naar de blog.

Vandaag staat iets op tafel dat niet alleen verrukkelijk smaakt, maar er ook uit ziet als een feest op zichzelf: een soezenkerstboom. Een toren van kleine, luchtige soesjes gevuld met romige vulling, gestapeld tot een elegante boomvorm en afgemaakt met een subtiele poedersuikerlaag en glanzende icing. Bovenop prijkt een ster, alsof de kerst al echt begonnen is.

Kerstvoorbereidingen en reisplannen

Elk jaar neem ik me voor om de kerstdagen iets rustiger aan te pakken, maar zodra de eerste uitnodigingen voor kerstborrels in de brievenbus vallen en de mail volloopt met feestplannen, is dat voornemen snel vergeten. Dit jaar is dat niet anders. Onze decemberagenda vult zich al snel met etentjes, borrels en kleine bijeenkomsten met vrienden. Toch is er één plan dat met stip bovenaan staat: onze kerst in Somerset.

We zullen de feestdagen doorbrengen bij onze vrienden die daar op een boerderij wonen, omringd door glooiende heuvels en eindeloze weilanden. Ze hebben drie jonge Border Collies die altijd in beweging zijn, en onze honden zullen niets liever doen dan met hen rennen, rollen en door de modder ploeteren. Alleen al bij de gedachte eraan zie ik ze kwispelen. We rijden met de auto tot Calais en nemen daar de ferry naar Engeland, iets wat inmiddels een vertrouwde traditie is. Zodra we aan de overkant aankomen, voelt het alsof de hectiek van het jaar achterblijft.

Waarom een soezenkerstboom

De soezenkerstboom is voor mij het perfecte dessert om te serveren na een uitgebreid kerstdiner. Hij ziet er indrukwekkend uit, maar is verrassend goed voor te bereiden. Bovendien heeft hij dat feestelijke effect waar ik zo van houd: zodra je hem op tafel zet, wordt het stil. Iedereen kijkt. En dan volgt dat moment van bewondering voordat de eerste hand voorzichtig een soesje losmaakt.

Het idee om een boom van soesjes te maken komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar de croquembouche een klassiek bruiloftsdessert is. Die torens worden gemaakt van profiteroles die met karamel aan elkaar zijn geplakt. Voor deze kerstversie heb ik gekozen voor een iets vriendelijkere aanpak: zachte chouxdeegsoesjes, gevuld met vanillecrème en vastgezet met een beetje witte chocoladeglazuur. Het resultaat is elegant, maar niet te streng.

Voor hoeveel personen

Deze soezenkerstboom is royaal genoeg voor 10 tot 12 personen, afhankelijk van de grootte van de soesjes en wat er nog meer op het menu staat. Als je hem als enige dessert serveert, zou ik uitgaan van ongeveer vijf à zes soesjes per persoon.

Het is een project dat tijd vraagt, maar het loont. Bovendien kun je delen voorbereiden. De soesjes kunnen bijvoorbeeld een dag van tevoren worden gebakken en luchtdicht bewaard. De vulling kun je eveneens vooraf maken en koel bewaren tot gebruik.

Soezenkerstboom

Soezenkerstboom

Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 35 minuten
1 uur 30 minuten
Totale tijd: 3 uur 5 minuten
Gang: dessert
Keuken: Frans
Trefwoord: Kerstmis
Servings: 10 personen
Author: Puur Koken

Equipment

Ingrediënten

Voor het soezendeeg

  • 250 ml water
  • 100 gram boter
  • 150 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 4 eieren middelgrote

Optie 1 voor de vulling: vanille creme

  • 500 ml melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • 100 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • 40 gram maizena
  • 50 gram boter

Optie 2 voor de vulling: slagroom

  • 500 ml slagroom minimaal 35% vet
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 zakje klopfix zo blijft de slagroom lekker stevig

Voor het glazuur

  • 150 gram witte chocolade
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel melk

Decoratie

  • poedersuiker
  • kleine suikersterren
  • koekje in vorm van ster of sneeuwvlok

Instructies

  • Breng het water en de boter samen aan de kook in een kleine pan. Zodra de boter volledig is gesmolten, voeg je de bloem en het zout toe. Roer stevig met een houten lepel tot het deeg loskomt van de pan en een bal vormt. Dit duurt ongeveer twee minuten. Haal de pan van het vuur en laat het deeg een paar minuten afkoelen.
  • Voeg daarna één voor één de eieren toe, terwijl je blijft roeren of mixen. Het deeg moet glad en glanzend zijn, en langzaam van de lepel vallen.
  • Vul de spuitzak met het deeg en spuit kleine bolletjes van ongeveer 3 cm doorsnee op de bakplaat. Houd voldoende ruimte tussen de soesjes, want ze rijzen flink. Bak ze 20 minuten op 200°C, daarna nog 15 minuten op 180°C, tot ze goudbruin en droog van binnen zijn. Laat ze volledig afkoelen op een rooster.
  • Wanneer je kiest voor een vulling van vanillecreme doe je deze stap, wil je alleen slagroom kan je deze stap overslaan.
    Breng in een pan de melk met de vanille aan de kook. Klop in een kom de eidooiers met de suiker en maïzena luchtig. Giet een beetje van de hete melk bij dit mengsel, roer goed, en giet alles terug in de pan. Breng al roerend aan de kook tot het dik wordt. Haal van het vuur en meng de boter erdoor. Laat de vulling afkoelen met plasticfolie direct op het oppervlak zodat er geen vel ontstaat.
  • Vul de afgekoelde soesjes met de vanillecrème of slagroom met behulp van een spuitzak.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie en laat iets afkoelen. Bevestig elk soesje met een beetje chocolade tegen de kegelvorm. Begin van onderen en werk naar boven toe. Zorg dat de rijen mooi aansluiten, zodat het geheel stevig blijft.
  • Werk de boom af met wat poedersuiker, kleine suikersterren en een stervormig koekje bovenop.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

De geur van kerst

Terwijl ik bezig ben met het stapelen van de soesjes, vult de keuken zich met de geur van vanille en warme deeg. Buiten is het vroeg donker, het licht van de kerstlampjes weerspiegelt in het raam. De radio speelt zacht een bekend kerstliedje en ik voel die voorpret die zo kenmerkend is voor deze tijd van het jaar.

Ik merk dat ik tijdens het opbouwen van de boom vaak even stilsta om te kijken hoe de lagen zich vormen. Er is iets rustgevends aan dit soort werk, het ritme van het stapelen, het precies doseren van het glazuur, de kleine handelingen die samen iets groots creëren.

Variaties en tips

Hoewel ik hier gekozen heb voor vanillecrème, kun je eindeloos variëren met de vulling. Chocolademousse, slagroom met sinaasappelzeste, pistachecrème of zelfs gezouten karamel zijn allemaal heerlijke alternatieven. Ook kun je een deel van de soesjes dopen in pure chocolade voor een contrasterend effect.

Voor een extra feestelijke presentatie kun je de boom op een spiegelplateau plaatsen, omringd door kleine lichtslingers of kerstgroen. Let er wel op dat het geheel koel blijft, want warme kamers kunnen het glazuur wat zachter maken

Vooruitwerken en bewaren

De soesjes zelf kun je gerust een dag van tevoren bakken. Bewaar ze luchtdicht, liefst in een metalen doos op kamertemperatuur. De vulling en de glazuur maak je het best op de dag zelf, zodat alles zijn frisheid behoudt. De toren kan enkele uren van tevoren worden opgebouwd, maar laat hem wel op een koele plek staan tot het moment van serveren.

Feestelijke planning

Omdat we dit jaar kerst doorbrengen in Somerset, heb ik nu extra reden om de gerechten alvast te testen. In de keuken van onze vrienden wil ik straks niet voor verrassingen komen te staan. Hun boerderijkeuken is groot, met een oude AGA-oven die heerlijk warm blijft, maar ook zijn eigen nukken heeft. Daarom is oefenen hier thuis de sleutel tot succes.

Onze rit naar Engeland is altijd een belevenis. De auto volgeladen met koffers, cadeautjes, lekkers voor onderweg en natuurlijk de honden. Zij weten inmiddels precies wat er gaat gebeuren zodra de koffers tevoorschijn komen. Tijdens de overtocht op de ferry kijk ik vaak uit over het water en voel ik dat moment van rust, het begin van de feestdagen.

Kerstgevoel in november

Het voelt misschien vroeg om al volop met kerst bezig te zijn, maar juist dat geeft me de ruimte om te genieten van het hele proces. Terwijl de meeste mensen nog aan herfst denken, ben ik hier al druk met kaneel, vanille en witte chocolade. Het huis ruikt naar gebak en kaarsen, en elke nieuwe creatie brengt me een stap dichter bij het uiteindelijke kerstmenu.

De soezenkerstboom heeft datzelfde effect: hij kondigt iets aan. Een gevoel van verwachting, van samenkomen, van genieten van iets moois dat met aandacht is gemaakt.

Serveeradvies

Zet de boom midden op tafel en laat iedereen zijn eigen soesje pakken. Serveer er eventueel een bolletje ijs of een schepje roomijs naast, of een coulis van rood fruit voor een fris contrast. Een glaasje mousserende wijn past er uitstekend bij.

Voor een extra feestelijk moment kun je net voor het serveren wat poedersuiker over de boom zeven, zodat het lijkt alsof er sneeuw op valt.

Reflectie op de voorbereiding

Elke keer dat ik een nieuw kerstgerecht test, leer ik iets bij. Soms gaat het om kleine details – de temperatuur van de oven, de consistentie van het glazuur, het moment waarop de vulling precies goed is. Die details maken het verschil tussen een gerecht dat gewoon lekker is en eentje dat echt indruk maakt.

De soezenkerstboom is niet moeilijk, maar vraagt om aandacht. En dat is precies wat koken in deze tijd van het jaar voor mij betekent: aandacht geven aan het moment, aan de mensen voor wie je kookt, en aan het plezier van het maken zelf.

Tot slot

Terwijl ik de laatste restjes poedersuiker van het aanrecht veeg, weet ik dat dit recept een blijver wordt. Ik zie het al helemaal voor me hoe hij straks in Somerset op tafel staat, omringd door vrienden, honden die in de gang kwispelen, en het geluid van stemmen en gelach dat zich door het huis verspreidt.

Kerst is misschien nog ver weg, maar hier voelt het al dichtbij. De soezenkerstboom is niet alleen een dessert, maar een belofte van wat nog komt: samenzijn, warmte en de vreugde van het delen. En misschien is dat wel de beste reden om al vroeg te beginnen met proeven.

In deze post vind je affiliate links. Dat betekent dat als jij via zo’n link een product koopt, ik een kleine commissie ontvang – zonder dat het jou iets extra’s kost! Zo help je mij om meer heerlijke recepten en keukengeheimen met je te blijven delen. 

Bedankt voor je support en eet smakelijk! 

(Visited 9 times, 9 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.