Streekgerecht #5 Zelf Zeeuwse bolussen maken

Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten.

Zeeuwse bolussen, ik denk dat de meeste mensen ze wel eens gegeten hebben. Heerlijke broodjes met kaneel en bruine basterdsuiker, die je niet kan eten zonder plakkerige vingers te krijgen. Lang heb ik het uitgesteld om ze zelf eens te maken. Dacht dat het iets heel lastigs zou zijn, maar wat ben ik blij dat ik toch de stap heb gekomen om ze wel te maken. Het bleek echt super simpel te zijn, het rijzen duurt tijdje, maar in die tijd kan je rustig andere dingen doen.

Oorsprong van de Zeeuwse bolus

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_9218-scaled.jpeg

De bolus is eigelijk een Joodse delicatesse die zij over de hele wereld hebben verspreid. Aan het begin van de 17e eeuw hebben de Joden de bolus geïntroduceerd in Middelburg. Vanaf die tijd hebben de Zeeuwse bakkers erg hun eigen specialiteit van gemaakt.

In Zeeland worden verschillende benamingen voor de bolus gebruikt. Zo heet deze lekkernij in Zeeuws-Vlaanderen ‘drolle(n)’, in de Beverlanden heet het ‘Jikkemienen’, in op Walcheren noemen ze het ‘draoier’ of ‘stropiedraoier’, in Middelburg, Arnemuiden en Veere heet de bolus ‘koekedraoiomme’. Allemaal andere namen voor de lekkernij die bij iedereen bekend staat als de Zeeuwse bolus.

WAT IS NU EIGENLIJK EEN ZEEUWSE BOLUS?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_9227-768x1024.jpeg

Een Zeeuwse bolus is een lekkernij gemaakt van een deeg voor luxe witbrood. Na het rijzen worden het deeg in bolletjes verdeeld en hier worden strengen van gedraaid, deze strengen worden door een mengsel van suiker en kaneel gehaald en vervolgens gedraaid tot een bolus.

Zeeuwse bolussen

Voorbereidingstijd 2 uur 15 min
Bereidingstijd 9 min
Gang Nagerecht
Keuken Nederlands

Ingrediënten
  

Deeg

  • 400 gram bloem
  • 7 gram droge gist
  • 240 ml lauwe melk
  • 8 gram zout
  • 60 gram roomboter
  • 15 gram suiker

Afwerking

  • 300 gram donkere basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 30 gram roomboter

Instructies
 

  • Doe de melk in een steelpannetje en voeg de suiker toe, laat lauw warm worden
  • Haal het pannetje van het vuur en voeg de gist toe, roer goed door
  • Zet het pannetje voor ongeveer 10 minuten weg, zo kan het gist alvast wakker worden
  • Doe alle ingredienten voor het deeg in een kom en voeg het gistmengsel toe
  • Kneed nu met je keukenmachine met deeghaak of met je handmixer met deeghaken zo'n 10 minuten tot je een mooi deeg hebt.
  • Het deeg hoort plakkerig te zijn als het klaar is
  • Pak een schone kom en strooi hier een klein beetje bloem in, leg het deeg in de kom en dek af met een schone theedoek. Zet de kom op een warme plek en laat het deeg 1 uur rijzen
  • Haal het deeg uit de kom en druk een beetje plat
  • Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 70 gram per bolletje
  • Smelt de roomboter, maar laat niet bruin worden
  • Meng de donkere basterdsuiker en de kaneel door elkaar
  • Strooi wat van het suiker-kaneelmengsel op het aanrecht
  • Haal het bolletje deeg door de gesmolten boter
  • Rol het bolletje door de suiker en kaneel en draai er een sliert van ongeveer 30-40 cm van
  • Rol de sliert nu op als een bolus. Dit doe je door in het midden te beginnen met rollen en de sliert om zichzelf heen te rollen. Vouw de uiteinden aan de achterkant tussen het deeg
  • Doe zo alle bolletjes, leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat, leg er een schone theedoek overheen en laat ze nog een keer een uur rijzen op een warme plek
  • Verwarm de oven op 250 graden
  • Als de bolussen uitgerezen zijn bak je ze 8 a 9 minuten in de oven
  • Let goed op dat de suiker niet verbrand, als je ziet dat dit dreigt te gebeuren zijn je bolussen al klaar en kan je ze uit de oven halen
  • Laat goed afkoelen en haal ze daarna van het bakpapier en leg ze op een mooie schaal.
Trefwoord Brood, Zeeland

Please follow and like us:

About the author

Marjolijn

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View all posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept