Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu, ik kan mij niet anders herinneren of mijn moeder maakte dit standaard op eerste kerstdag. Op tweede kerstdag kwam altijd het ijstaartje van het bekende merk op tafel. Het recept wat ik nu ga delen komt uit een kookschriftje van mijn moeder en omdat ik hier zoveel leuke en mooie herinneringen aan heb vond ik het best moeilijk om het recept openbaar te gooien.
Waarschijnlijk had mijn moeder het recept ook gewoon ergens vandaan geplukt en in haar schriftje geschreven, maar voor mijn gevoel blijft dit mama’s tiramisu.

Geschiedenis van tiramisu

Sappige koek gedrenkt in koffie met amaretto, romige mascarpone en cacaopoeder, dat is tiramisu, maar hoe is het eigenlijk ontstaan?

Pas in 1971 is dit heerlijke dessert ontstaan, de uitvinder is Carlo Campeol. Tira mi su betekent letterlijk, trek mij omhoog of pep mij op. Dat kan je aan dit dessert wel overlaten, want wie wordt er nu niet vrolijk van een heerlijk stuk tiramisu na een lekkere maaltijd?

Tegenwoordig vind je vele variaties op de klassieke tiramisu. Zo zijn er varianten met rum, cognac, advocaat, whisky enz. Maar de klassieker blijft toch met heerlijke amaretto.

Of wat dacht je van deze heerlijke pepernoten tiramisu

Hoe maak je het?

Tiramisu maken is super simpel. Je kan het in een grote vierkante ovenschaal doen maar je kan het ook in 1-persoons porties maken door het in een leuk glas of kleine ovenschaaltjes te serveren. Bij mijn ouders kwam altijd een grote schaal op tafel waar mijn moeder porties uitschepte en dit over de borden verdeelde. Ik maak het liefst 1-persoons tiramisu, het ziet er leuk uit en iedereen krijgt evenveel. Nadeel is alleen dat je niet nog een keer kan opscheppen, tenzij er natuurlijk veel over is gebleven.
Maar hoe je het ook maakt het is allemaal even lekker en je gasten of gezin zullen heel blij met je zijn ;-).

Tiramisu

Gang: dessert
Keuken: Italiaans
Trefwoord: tiramisu

Equipment

  • vierkante ovenschaal of leuke glazen

Materials

  • 300 gram lange vingers
  • 500 gram mascarpone
  • 4 medium eieren zo vers mogelijk
  • 300 gram espresso
  • 2 eetlepels amaretto
  • 100 gram suiker
  • 3 eetlepels ongezoete cacaopoeder

Instructies

  • Begin met het maken van de espresso
  • Voeg de amaretto toe aan de espresso en roer even door
  • Spits de eieren
  • Klop de eiwitten stijf
  • Doe de eigelen in een andere kom met de suiker en mix dit tot het licht geel is
  • Doe de mascarpone bij het eigeel en mix dit goed door tot je een egale crème hebt
  • Spatel het eiwit door het mascarpone mengsel
  • Doop een aantal lange vingers in de espresso en leg ze vervolgens in de ovenschaal tot de bodem bedekt is
  • Verdeel de helft van het mascarpone mengels over de lange vingers
  • Doop de laatste lange vingers in de espresso en leg deze bovenop het mascarpone mengsel
  • Verdeel de laatste helft over de lange vingers
  • Bestrooi vervolgens met cacaopoeder
  • Zet de tiramisu voor minimaal 3 uur in de koelkast, hoe langer hoe lekkerder dus je kan het ook al een dag van te voren maken.

 

(Visited 176 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories