Toscaanse kip uit de slowcooker is echt de zon op je bord. Het is een gerecht die heerlijk is bij een groot bord pasta. Of wat dacht je van je slowcooker meenemen op vakantie, ‘s morgens alles in de slowcooker, een dagje weggaan en bij terugkomst staat dit heerlijke zomerse gerecht op je te wachten.
Ik begin toch echt wel te verlangen naar het voorjaar. Kou vind ik echt heerlijk (mits het droog is), maar de regen ben ik echt wel meer dan zat. Gelukkig zitter er een paar mooie droge dagen aan te komen, hopelijk gaat het alleen niet te hard vriezen want we willen nu toch echt eens in de tuin aan de gang. De moestuin moet er nu echt gaan komen willen we nog op tijd zijn om deze zomer tuinboontjes en kapucijners uit eigen tuin te eten. Uiteraard komt er nog veel meer in de moestuin te staan, maar hier kunnen we nog iets langer mee wachten voordat dat de tuin in kan.
Toscane
Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten
Afgelopen zomer waren wij in Toscane, vlak bij het plaatsje Siena. Toscane is echt prachtig en was ook de plek waar ik geïnspireerd werd om deze Toscaanse kip te maken. Ik had geen slowcooker meegenomen naar de camping, maar dit gerecht is ook eenvoudig in een gewone braadpan te maken. De bereidingstijd wordt dan wel een flink stuk korter, maar de smaak is er zeker niet minder om.
Zijn jullie wel eens in Toscane geweest? Het is echt de moeite waard om daar een paar weken op vakantie te gaan. Jammer genoeg was het bij ons super warm, op sommige dagen zelfs 45 graden. Mijn clusterhoofdpijn en ik vonden dat niet zo prettig en dus heb ik jammer genoeg ook veel dagen met een ijszak op mijn hoofd in de tent (gelukkig in de schaduw) gelegen. Hierdoor hebben wij veel van Toscane nog niet gezien, maar dat is een goede gelegenheid om weer eens terug te gaan. Ik denk dat we dan alleen meer richting Florence gaan, die omgeving sprak ons meer aan dan de omgeving van Siena, maar dit is natuurlijk heel persoonlijk.
Hoe maak je deze Toscaanse kip?
Je hebt voor dit gerecht een aantal kruiden nodig. Waarschijnlijk hebben jullie deze al in jullie kruidenrekje staan. Maar indien je nog kruiden te kort komt heb ik iets leuks voor jullie.
Met de code PUUR10 krijg je 10% korting op je aankoop bij Van Beekum Specerijen (code is geldig t/m 31 maart 2023).
Jullie zijn van mij gewend dat ik verslaafd ben aan mijn slowcooker (inmiddels is er ook een multicooker besteld waar ik hopelijk ook heel veel plezier van ga beleven), maar dit gerecht kan je ook heel goed in een gewone pan maken.
Hou het recept aan zoals het hier staat, maar doe nog niet de maizena erbij. Maak op het eind een papje van de maizena door dit te mengen met een beetje water en giet dit bij de kip. En gebruik een pan met dikke bodem en laat de kip op een heel klein vuurtje gaar worden. Probeer de temperatuur zo te krijgen dat het sausje heel zachtjes pruttelt.
Toscaanse kip
Materials
Voor de kip
- 4 kipfilets
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 1 theelepel paprikapoeder ik nam mild
- ½ theelepel zwarte peper
Voor de saus
- 250 ml slagroom
- 1 eetlepel maizena
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel zwarte peper
- 80 gram zongedroogde tomaatjes in stukjes gesneden
- 40 gram parmezaanse kaas geraspt
- 100 gram spinazie het liefst vers, maar uit de vriezer kan uiteraard ook
Instructies
- Leg de kip in de slowcooker
- Met de kruiden voor de kip door elkaar en strooi dit over de kip
- Meng in een kom de slagroom, knoflook, maizena, zout en peper en roer dit goed door
- Voeg de parmezaanse kaas en de zongedroogde tomaatjes toe en roer nog een keer goed door
- Giet dit over de kip
- Zet de slowcooker voor 3 uur op low
- Doe het laatste half uurtje de spinazie erbij en roer dit nog even door. Vind je het te weinig spinazie dan kan je uiteraard altijd meer spinazie toevoegen
- Serveer de kip met pasta.